Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 17:06 | London, Apr 26 15:06 | New York, Apr 26 11:06
Shanghai, Apr 26 23:06 | Tokyo, Apr 27 00:06 | Sydney, Apr 27 02:06

США попереджають Януковича про економічну ізоляцію України

США попереджають Януковича про економічну ізоляцію України
Рейтинг: 0
Голосів: 0




1 березня 2011 в 11:45 - Роман Зайцев


США попереджають Януковича про економічну ізоляцію України

Американська торгівельна палата в Україні вважає, що прийняття змін до закону "Про державну підтримку сільського господарства України", запропонованих законопроектом №8053, може призвести до економічної ізоляції України.



Про це йдеться у листі АТП до президента України від 23 лютого 2011 року, повідомляє УНІАН.

Автори листа звертають увагу на те, що запропоновані зміни передбачають запровадження державної монополії на експорт харчових та сільгосппродуктів, і просять президента Віктора Януковича втрутитися у ситуацію.

У листі наголошується, що у разі прийняття запропонованих законопроектом змін виробники сільгосппродукції та визначені державою компанії-агенти будуть наділені виключним правом здійснювати експорт харчових продуктів та сільськогосподарських товарів.

"Таким чином, закон де-юре і де-факто ліквідує вільний ринок та встановить державну монополію на експорт харчової та сільськогосподарської продукції", - йдеться у листі.

У АТП зазначають, що прийняття змін до закону фактично призведе до встановлення контролю держави над зерновим ринком.

Уряд зможе приймати рішення на свій розсуд з приводу того, хто саме отримає ліцензію на експорт, буде встановлено монополію однієї або кількох компаній у сфері експорту харчових продуктів та сільськогосподарської продукції.

Окрім погіршення репутації України і завдання фінансових та комерційних збитків, ці правові кроки, вважають в АТП, будуть суперечити низці законів та юридичним зобов`язанням щодо підтримки вільної торгівлі та іноземних інвестицій, які наша країна взяла на себе у рамках СОТ та інших міжнародних і двосторонніх договорів.

Оскільки запропонований законопроект має пройти експертну оцінку уряду України, перш ніж його буде передано у Верховну раду на розгляд і прийнято, члени Палати наголошують, що Кабінет міністрів повинен виступити проти прийняття запропонованих поправок.

"У разі бездіяльності уряд порушить виконання своїх зобов`язань і діятиме всупереч політичним заявам, зробленим президентом України, прем`єр-міністром та іншими вищими державними посадовими особами, які зобов`язалися дотримуватись принципів вільного ринку та підтримувати залучення іноземних інвестицій в Україну", - наголошується в листі.

Примусове зниження цін на внутрішньому ринку з боку монополіста-експортера, вважають у АТП, може завдати збитків фермерам та сільгоспвиробникам, поставити під загрозу ліквідації кілька тисяч підприємств, які займаються виробництвом та експортом сільгосппродукції, оскільки вони не зможуть продавати свою продукцію за справедливими цінами.

Також у листі наголошується, що у разі прийняття запропонованих змін різко знизиться фінансування, доступне для фермерів та підприємств харчової промисловості, оскільки на сьогодні його надають іноземні та вітчизняні інвестори - компанії, що займаються торгівлею та експортом.

Крім того, застерігають у АТП, можливе закриття бізнесових операцій, що здійснюються основними іноземними інвесторами, аж до їх виходу з українського ринку; створиться критична ситуація з надходженням нових іноземних та вітчизняних інвестицій у розвиток інфраструктури сільського господарства і харчової промисловості; проти держави Україна можуть бути подані багатомільярдні міжнародні позови у зв‘язку з втратою інвестицій і доходів.

На думку авторів листа, з прийняттям запропонованих змін Україну знову почнуть сприймати "як країну з неринковою економікою та законодавством, яке порушує права іноземних та вітчизняних інвесторів і підтримує монополію і корупцію".

АТП звертається до Януковича з проханням "докласти всіх можливих зусиль задля дотримання законності, недопущення подальшої монополізації аграрного сектора, зростання витрат сільськогосподарських виробників та, в кінцевому підсумку, економічної ізоляції України".

Водночас АТП засвідчує готовність до подальшої співпраці з керівництвом України у забезпеченні дотримання принципів вільного ринку в аграрному секторі.

Лист надіслано від імені Ради директорів Американської торгівельної палати в Україні та компаній - членів АТП.

Законопроектом № 8053 "Про внесення змін до закону "Про державну підтримку сільського господарства України", депутати пропонують дозволити експорт зерна з України лише держагентові або товаровиробникам.

Законопроектом пропонується визначити, що експорт об`єктів державного цінового регулювання дозволяється здійснювати виключно сільськогосподарським товаровиробникам таких об`єктів в обсягах власного виробництва і Державному агентові із забезпечення експорту об`єктів державного цінового регулювання.

Згідно з документом, перелік таких об`єктів визначає Кабмін щороку за результатами моніторингу аграрного ринку. Держагента із забезпечення експорту таких об`єктів визначає Кабмін за підсумками конкурсу.

США попереджають Януковича про економічну ізоляцію України


Новини Статті Аналітика
У США зріс дохід від реклами в кінотеатрах У США зріс дохід від реклами в кінотеатрах Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ
Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Епоха нової резервної валюти Епоха нової резервної валюти Огляд українських ринків за 17.02.2011.  Неспокійний день Огляд українських ринків за 17.02.2011. Неспокійний день
У Штатах почали розраховуватись золотом У Штатах почали розраховуватись золотом Фінансові та боргові проблеми американських штатів Фінансові та боргові проблеми американських штатів Огляд українських ринків за 16.02.2011. Неочікуване зростання Огляд українських ринків за 16.02.2011. Неочікуване зростання
Росія може скасувати зернове ембарго Росія може скасувати зернове ембарго Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Підсумки торгового дня від інтернет-брокера iTrader Підсумки торгового дня від інтернет-брокера iTrader
Азаров доручив міністерствам забезпечити АПК добривами Азаров доручив міністерствам забезпечити АПК добривами Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Україна: перебіг торгів Україна: перебіг торгів

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті