Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 03:06 | London, Apr 26 01:06 | New York, Apr 25 21:06
Shanghai, Apr 26 09:06 | Tokyo, Apr 26 10:06 | Sydney, Apr 26 12:06

S&P прогнозує прискорення зростання ВВП й інфляції в Україні

S&P прогнозує прискорення зростання ВВП й інфляції в Україні
Рейтинг: 0
Голосів: 0




6 квітня 2011 в 11:40 - Роман Зайцев


S&P прогнозує прискорення зростання ВВП й інфляції в Україні

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's зберігає прогноз зростання ВВП України в 2011 році на 4%, але очікує прискорення динаміки економічного розвитку країни в 2012 році до 4,5%.



Такі оцінки наводяться в аналітичному звіті S&P, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За нашими прогнозами, в 2011 році зростання ВВП складе близько 4%. Разом із тим, ми вважаємо, що Україна залишається вразливою до несприятливих ринкових умов внаслідок структурних недоліків і дисбалансу, а також триваючої волатильності торгового балансу. У короткостроковій перспективі Україна все ж зіткнеться із численними економічним труднощами", - вказується у документі.

За оцінкою S&P, додатковими негативними чинниками, які перешкоджають економічному розвитку України, є корупція, наявність "тіньової економіки" (близько 50% ВВП), незахищеність прав власності та повсюдна бюрократія.

S&P також відзначає, що надійною опорою економічної політики і стабільності в Україні стало фінансування Міжнародного валютного фонду: для отримання наступних траншів Україні необхідно виконати низку вимог, які передбачають, зокрема, скорочення дефіциту держбюджету, підвищення цін на газ для населення з метою зменшення дефіциту НАК "Нафтогаз України", проведення нової пенсійної реформи і лібералізацію валютного ринку.

"Стале поліпшення макроекономічної ситуації і продемонстрована урядом готовність проводити реформи можуть сприяти позитивним змінам. Однак, враховуючи масштабність поставлених завдань, ми відзначаємо, що шлях до відновлення може бути важким", - підкреслюється у звіті.

S&P також прогнозує прискорення інфляції в Україні в 2011 році до 10%, а в 2012 року - до 11%.

Щодо курсу гривні у звіті вказується, що найближчим часом серйозний тиск на нього не прогнозується, незважаючи на недавно зафіксований різкий ріст обсягу купівлі іноземної валюти населенням.

Разом із тим, експерти S&P вважають, що загроза послаблення курсу гривні може знову виникнути в разі подальшого збільшення дефіциту рахунку поточних операцій внаслідок поліпшення внутрішнього попиту і подальшого уповільнення темпів припливу інвестицій.

Згідно зі звітом, в 2011 році обсяг кредитів в Україні буде поступово рости, хоча і повільними темпами - близько 5-10%.

"Більш високі темпи зростання кредитування залежатимуть від поліпшення платіжної культури та розвитку нормативно-правової бази, яка нині є неефективною внаслідок труднощів у вилученні заставного забезпечення і звернення стягнення на заставу", - вважають у рейтинговому агентстві.

Збільшення обсягу вкладів фізичних осіб на 28,9% у 2010 році, за оцінкою S&P, було обумовлене в основному високими процентними ставками.

"Ця тенденція до зростання сповільниться в 2011 році на тлі зниження процентних ставок за депозитами, можливого зростання інфляції і збільшення споживання населенням внаслідок зростання внутрішнього попиту", - наголошується в документі.

Щодо банківського сектора країни у звіті, серед іншого, наголошується, що наявність іноземних власників, які контролюють 40,6% сукупного капіталу банківського сектору України (на кінець 2010 року), дозволило пом‘якшити наслідки фінансової кризи і забезпечує певний рівень стабільності.

При цьому S&P виступило із критикою дій регулюючих органів: заходи не були попереджувальними - на проблеми реагували по мірі їх надходження.

"Регулятору заздалегідь було відомо про небезпеки швидкого зростання кредитування в банківському секторі, про високий рівень концентрації на окремих контрагентах і кредити в іноземній валюті і на диспропорції, які виникають у результаті цього. Однак відповідні заходи (зокрема, проведення стрес-тестів, введення обмеження на кредитування в іноземній валюті, підвищення вимог до достатності капіталу) були введені, як ми вважаємо, із запізненням", - говориться у звіті.

Як повідомлялося, падіння ВВП України в 2009 році склало 15,1%.

кабінет міністрів очікує прискорення росту ВВП у 2011 році до 4,5% з 4,2% в 2010 році.

Також уряд очікує, що інфляція в 2011 році сповільнитися до 8,9% з 9,1% в 2010 році і з 12,3% у 2009 році.

S&P прогнозує прискорення зростання ВВП й інфляції в Україні


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Обзор фондового рынка 15.07.2011_Market review Обзор фондового рынка 15.07.2011_Market review
Nokia прогнозує Nokia прогнозує "істотне зниження" виручки за підсумками II кварталу 2011 р. Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review
Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Заводський сектор науки, як складова підвищення конкурентоспроможності інноваційної структури Заводський сектор науки, як складова підвищення конкурентоспроможності інноваційної структури Обзор фондового рынка 08.06.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 08.06.2011_PreMarket
Fitch Ratings знизило рейтинг Кіпру до A- з Fitch Ratings знизило рейтинг Кіпру до A- з "негативним" прогнозом Інтелектуальний капітал, як наукові інновації Інтелектуальний капітал, як наукові інновації Огляд вітчизняного фондового ринку за 25.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 25.05.2011 від ІГ Сократ
S&P знизило кредитний рейтинг Білорусі S&P знизило кредитний рейтинг Білорусі Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд вітчизняного фондового ринку за 12.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 12.05.2011 від ІГ Сократ

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті