Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 05:43 | London, Apr 26 03:43 | New York, Apr 25 23:43
Shanghai, Apr 26 11:43 | Tokyo, Apr 26 12:43 | Sydney, Apr 26 14:43

Інфляція у вересні досягла рекордної за 12 років позначки

Інфляція у вересні досягла рекордної за 12 років позначки
Рейтинг: 0
Голосів: 0




8 жовтня 2010 в 16:10 - Роман Зайцев


Інфляція у вересні досягла рекордної за 12 років позначки

Показник вересневої інфляції був максимальним для цього місяця з 1998 року.  



Про це ідеться в інформаційному повідомленні "Експрес-оцінка інфляції" за вересень 2010 року, оприлюдненому на сайті НБУ.

В Нацбанку відзначили, що різке зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) у вересні на рівні 2,9% було викликане, серед іншого, зростанням цін на сирі продукти на 7,2% за місяць, що становить 2 п.п. внеску в ІСЦ.

Прискорення базової інфляції, показник якої у вересні становив 1,5%, додало 0,8 п.п. у ІСЦ.

"Максимальний (із 1998 року) для цього місяця приріст ІСЦ зумовив прискорення річної інфляції споживчих цін до 10,5% (7,4% - із початку року)", - констатує Нацбанк.

Зростання цін на сирі продукти у вересні, перш за все, було обумовлено шоками на окремих товарних ринках.

Основними чинниками виступали різке зростання цін на світових продовольчих ринках і погіршення інфляційних очікувань економічних агентів.

Внесок сезонного чинника в зростання цін на сирі продукти становив лише 0,2 п.п.

Зміна небазової інфляції у вересні досягла 4,5%, що становить 2,1 п.п. внеску у зміну ІСЦ.

Зміцнення курсу євро в умовах відносної стабільності курсу гривні до долара стало головним чинником послаблення номінального ефективного обмінного курсу (НЕОК) гривні, що сприяло зростанню вузького базового ІСЦ на 0,5%.

Водночас, у річному вимірюванні його уповільнення продовжилося до 3,6%, зазначають в НБУ.

Крім того, зростання базової інфляції (до 1,5% у вересні, до 7,7% у річному вимірюванні) було викликане за рахунок підвищення цін на алкогольні й тютюнові вироби внаслідок підняття акцизів, а також за рахунок зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки.

Внесок цих двох чинників у зміну базового ІСЦ становив по 0,5 п.п.

Під впливом низького зовнішнього попиту на продукцію металургії продовжилося уповільнення індексу цін виробників (ІЦВ) до 19,2% (у річному вимірюванні).

Зростання ІЦВ у вересні на 0,1% було обумовлене, в основному, за рахунок зростання цін у харчовій промисловості.

Як повідомлялося, споживчі ціни в Україні, які виросли в серпні на 1,2% після чотирьох місяців зниження, у вересні зросли ще на 2,9%.

Інфляція у вересні досягла рекордної за 12 років позначки


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються. Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються.

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті