Інвестиції.орг

Kyiv, Mar 19 09:07 | London, Mar 19 07:07 | New York, Mar 19 03:07
Shanghai, Mar 19 15:07 | Tokyo, Mar 19 16:07 | Sydney, Mar 19 18:07

Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну

Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну




18 квітня 2011 в 16:00 - Роман Зайцев


Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну

Валютно-фінансовий глухий кут і в цілому ситуація в білоруській економіці змушують бізнес задуматися про міграцію в більш стабільні і перспективні місця - в першу чергу в Росію і Україну.



Деякі компаній (як з іноземним капіталом, так і суто білоруські) вже розпочали переведення основних операцій, офісів і співробітників в Київ, Чернігів, Смоленськ, Санкт-Петербург та інші міста.

Найбільш яскравим прикладом початку міграції є перенесення регіонального східно-європейського офісу "Лукойлу" з Мінська до столиці України. Так чи інакше, але, приймаючи це рішення, керівництво "Лукойла", яке з усіх російських нафтовидобувачів завжди вирізнялося найбільшим ступенем лояльності до білоруської влади, повинно було враховувати, що більше легких грошей на переробці російської нафти в Білорусі воно не заробить. А самі заводи за нових умов поставок сировини в Білорусь - у найближчій перспективі вже не такий і ласий шматок.

В історії незалежної Білорусі міграцій бізнесів було декілька.

Першу, і наймасовішу, яка відбувалася за інерцією на хвилі розпаду СРСР, насправді складно назвати міграцією. Але саме в 1991-1993 роках Білорусь покинули або не повернулися додому багато підприємців, які складають зараз бізнес-істеблішмент у ряді оточуючих Білорусь країн.

Потім була міграція 1994-1996 років, вона в значній мірі носила політичний відтінок і була спрямована на Захід. У цей період країну залишили Пупейко, Вовк, Колосовський та інші видатні білоруські бізнесмени.

Ще один період, менш помітний, відзначається після 2001 року. У 2001-2003 роках через невиправдані надій на реформи після виборів перенесли свої офіси і основні операції в сусідні країни Пінкевич з "Настюши", Бірюков з "Яровитої" та інші.

Минулого тижня російський "Форбс", який щорічно складає список найбагатших бізнесів Росії, запропонував свою версію за 2010 рік. На цей раз замість традиційної "золотої сотні" він представив одразу дві золоті сотні найуспішніших російських бізнесменів.

Так ось, загальна "капіталізація" п‘ятьох вихідців з Білорусі, які потрапили в топ-200, склала майже 15 мільярдів доларів! У найбагатшого білоруса Андрія Мельниченка ("Єврохім") "Форбс" нарахував 8,6 мільярда доларів, у колишнього новогрудчанина Андрія Клямка ("Смарт-холдинг") - 2,7 мільярда доларів, у Дмитра Мазепина ("Уралхім") - 1,5 мільярда доларів, у Михайла Абизова (RU-COM) - 1,2 мільярда доларів, у колишнього оршанця В‘ячеслава Заренкова (корпорація "Еталон") - 850 мільйонів доларів.

Безумовно, з багатьох об‘єктивних причин, якби вони залишилися або повернулися до Білорусі, то навряд чи коли-небудь і близько підійшли до цього списку. Можливо, і взагалі стали б в Білорусі не бізнесменами, а, наприклад, чиновниками. І рівень освіти, і коло знайомств, і головне - можливості, які надає для розвитку хімічного (Мельниченко і Мазепин), гірничого та нафтогазового (Клямко), енергетичного (Абизов) бізнесів російська чи українська економіка, не йдуть в жодне порівняння з Білоруссю.

Але головне все-таки в тому, що в Білорусі так і не створені умови для розвитку приватного бізнесу. Заренков, наприклад, будівельник, що виходить зараз на IPO. Торгова марка консервів "Верес" Клямка - одна з найбільш успішних в Україні. Але будівельна галузь в Білорусі - це суто державний пріоритет, до якого приватники бояться інвестувати, а консерви - це "заривання" грошей, які білоруська економіка поки все ще заробляє на експорті калію і тракторів.

Можливо навіть, що, якби в Білорусі була інша ситуація і інші лідери при владі, якусь частину з цих 15 мільярдів доларів "білоруські" мільярдери реінвестували б у малу батьківщину. Дехто з них, наприклад Мельниченко, навіть намагався, але безуспішно. Сукупний розмір статку, що належить вихідцям з Білорусі, насправді набагато більше 15 мільярдів доларів. На сьогодні тільки в Росії щонайменше 30 великих бізнесменів з білоруським корінням, в України - ще близько 10.

Шляхом залучення іноземних інвестицій за рахунок колишніх співвітчизників свого часу пішли і продовжують це робити автори китайського економічного дива. У загальному обсязі іноземних інвестицій у китайську економіку перше місце займають ресурси, які вкладаються американськими, австралійськими або філіппінськими китайцями, а також мільярдерами Гонконгу, Тайваню і Аомінь.

Навіть 1 мільярд доларів, які б прийшли до Білорусі від колишніх співвітчизників, був би доречним за умов фінансової кризи в цій країні.

А ось зовсім недоречною зараз (а через один-два роки вона стане і взагалі критичною і кризовою) стане нова хвиля вимушеної міграції бізнесу, до якої білоруський бізнес штовхає невизначеність і безперспективність.

Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Українські експортери залишають Європу Українські експортери залишають Європу Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Перспективи нафто-газового сектору в Україні Перспективи нафто-газового сектору в Україні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Як байка, так і життя ціниться не за довжину, а за зміст.

Сенека
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті