Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 19:00 | London, Apr 26 17:00 | New York, Apr 26 13:00
Shanghai, Apr 27 01:00 | Tokyo, Apr 27 02:00 | Sydney, Apr 27 04:00

Україна озброїть Ірак на $500 мільйонів

Україна озброїть Ірак на $500 мільйонів
Рейтинг: 0
Голосів: 0




3 листопада 2010 в 17:00 - Роман Зайцев


Україна озброїть Ірак на $500 мільйонів

Найближчим часом Україна має розпочати виконання контракту з Іраком на поставки до цієї країни українських озброєнь. За повідомленнями міністерства промислової політики, до Іраку надійдуть перші 11 бронетранспортерів — БТР-4 — в рамках масштабного проекту озброєння іракської армії, схваленого минулого року.  



Попри безпрецедентні обсяги контракту і серйозну фінансову вигоду для Києва, експерти не виключають і можливість виникнення певних ризиків для самої України внаслідок переоцінки власних сил.

Перша партія БТР має надійти до Іраку до кінця листопада, а вже 6 січня вони зможуть взяти участь у військовому параді у Багдаді з нагоди національного свята — Дня армії.

Для Іраку це своєрідний подарунок, а для українських фінансистів в галузі збройного бізнесу — підрахунки серйозних доходів. Адже лише цей перший контракт із серії угод в рамках цілого проекту оцінюється у більш як півмільярда доларів.

Згідно з умовами першої угоди, протягом трьох років до Іраку мають бути поставлені більше 400 БТР харківських виробників, шести військово-транспортних літаків АН-32 київських літакобудівників, кількох військових вертольотів Мі-8.

А у майбутньому передбачається експортувати до Іраку нові українські танки “Оплот”.

В цілому, за оцінкою експертів, іракська угода може стати найбільшою за всю історію України і зможе вивести цю державу в число найбільших постачальників озброєнь у світі.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Борис Парахонський сказав Українській службі Бі-Бі-Сі, що через реалізацію цього проекту Україна отримає ширший доступ на ринки близькосхідних країн.

“Це зміцнить позиції України у близькосхідному регіоні. Якщо такий великий контракт, то, зрозуміло, що орієнтація країн Близького Сходу на Україну підвищується. З економічної точки зору, це серйозна вигода для України. Адже експортні можливості української промислової продукції, зокрема, технологічних товарів, не такі вже й великі”.

Ще два роки тому назад Україна дещо втратила свої позиції на ринку озброєнь і, за висновками Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, Україна вилетіла з 10 провідних експортерів зброї. Київ, на думку західних фахівців, розгубив партнерів.

Від послуг українського ВПК відмовилися не лише деякі країни НАТО, а й навіть африканські держави, які припинили закупівлю, зокрема, української військово-транспортної авіації.

Нині ж, коли ситуація змінюється, експерти кажуть і про можливі ризики для України в сенсі спроможності виконання масштабного україно-іракського збройного проекту, недооцінки реальних складнощів виконання таких масштабних контрактів після тривалої перерви.

Хоча генерал Володимир Антонець в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що Україна досить успішно виконує свої зобов’язання:

“За деякими видами озброєнь ми здатні багато чого зробити. В першу чергу, це стосується виробництва танків, транспортних літаків, ракет, кораблебудування. Ці напрямки досить розвинуті в Україні. Ми маємо великі можливості. Але проблема в тому, що не вистачає фінансування”.

Водночас експерти ще й донині сперечаються , що ж спонукало США, які фінансують нинішній україно-іракський проект, обрати саме Україну.

Однією з причин такого рішення Вашингтона називають участь українського контингенту у війні в Іраку, на думку інших, це могла б бути компенсація Україні за зрив її просування до НАТО. Треті не відкидають, що це могла бути плата за зобов’язання Києва знищити ракетні комплекси Р-300 “Скад”. Хоча остання причина дуже сумнівна, адже ці комплекси надто застарілі.

Україна озброїть Ірак на $500 мільйонів


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Українські експортери залишають Європу Українські експортери залишають Європу Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті