Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 14:27 | London, Apr 26 12:27 | New York, Apr 26 08:27
Shanghai, Apr 26 20:27 | Tokyo, Apr 26 21:27 | Sydney, Apr 26 23:27

Через європейський центробанк в Україні подорожчає євро



8 квітня 2011 в 11:20 - Роман Зайцев


Через європейський центробанк в Україні подорожчає євро

Вперше за три роки Європейський центробанк підвищив базову облікову ставку - на 0,25%, до 1,25% річних.



В останній раз ставка була знижена в травні 2009 року до рекордно низького рівня - 1% - і підтверджена в березні минулого року, пише видання "Комерсант Україна".

Тепер кредитна ставка збільшилася на 0,25%, до 2%, депозитна - до 0,5%. Зміни вступлять в силу 13 квітня.

ЄЦБ ухвалив таке рішення на тлі прискорення інфляції в єврозоні в березні до максимального з жовтня 2008 року рівня - 2,6%.


"Наше рішення буде сприяти підтримці темпів інфляції нижче 2%. У той же час процентні ставки залишаються низькими, що сприяє економічній активності та створення робочих місць", - зазначив учора президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше.

Ще в березні Тріше заявляв, що ставка підвищуватися не буде. Але зараз, за експертними оцінками, слід очікувати її подальшого збільшення - до 1,75% до кінця року.

Перспектива зростання облікової ставки вже зміцнила позиції європейської валюти: напередодні її вартість на торгах у Лондоні перевищила позначку 1,43 долара / євро, що стало рекордом з січня 2010 року. Згідно з індикатором, вчора торги на міжбанку проходили на рівні 11,38-11,41 гривні за євро.

Попередній максимум був зафіксований 13 січня 2010 року - 11,8 гривні / євро.

На думку аналітиків, рішення ЄЦБ може вплинути на курс євро в Україну. "Найімовірніше, у найближчі пару тижнів європейська валюта продовжить зміцнення у районі позначки 1,45 долара, що дозволить євро піднятися до 11,54 гривні", - прогнозує аналітик ІГ "Сократ" Олександр Саливон.

"Підвищення ставки послабить економіку країн ЄС, що призведе до зниження купівельної спроможності та попиту на імпортні, в тому числі українські товари, - говорить глава департаменту продажів і трейдингу ІК BG Capital Джейтан Такер .- Зростання ставок може зробити істотний вплив на вітчизняний ринок цінних паперів , так як інвестори йдуть динаміці світових фондових майданчиків".

Рішення ЄЦБ здатне спричинити за собою зниження попиту і цін на основні сировинні товари на світових ринках.

"Зміна облікової ставки може зменшити тиск на зростання цін промислових виробників в Україні і, відповідно, з деяким лагом - на індекс споживчих цін. З іншого боку, це може відбитися на зниженні заробітків експортерів і деякому подорожчанні зовнішніх запозичень", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.

Враховуючи, що понад 25% товарообігу України становить торгівля з ЄС, слід очікувати погіршення торговельного балансу.

"Подорожчає високотехнологічний імпорт: обладнання, техніка, фармпродукція, послуги", - попереджає експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк.

Через європейський центробанк в Україні подорожчає євро


Новини Статті Аналітика
Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Огляд вітчизняного фондового ринку за 25.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 25.05.2011 від ІГ Сократ
Нацбанк Білорусі з 1 червня 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 16% річних Нацбанк Білорусі з 1 червня 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 16% річних Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Огляд вітчизняного фондового ринку за 12.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 12.05.2011 від ІГ Сократ
НБУ запевняє, що у своп-операціях немає ризику НБУ запевняє, що у своп-операціях немає ризику Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд вітчизняного фондового ринку за 11.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 11.05.2011 від ІГ Сократ
Євро дешевшає через кризу в Греції Євро дешевшає через кризу в Греції Польща вирішила ще почекати з переходом на євро Польща вирішила ще почекати з переходом на євро Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ
Лукашенко заборонив підвищувати ціни Лукашенко заборонив підвищувати ціни Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Огляд вітчизняного фондового ринку за 26.04.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 26.04.2011 від ІГ Сократ

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті