Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 11:55 | London, Apr 26 09:55 | New York, Apr 26 05:55
Shanghai, Apr 26 17:55 | Tokyo, Apr 26 18:55 | Sydney, Apr 26 20:55

Україна вивезла до Росії урану на дві атомні бомби

Україна вивезла до Росії урану на дві атомні бомби




31 грудня 2010 в 14:41 - Роман Зайцев


Україна вивезла до Росії урану на дві атомні бомби

Операцію з вивезення урану, якого досить для двох атомних бомб, було завершено у четвер. Україна пообіцяла вивезти високозбагачений уран до 2012 р.



Україна вивезла до Росії понад 50 кг високозбагаченого урану в рамках домовленості зі США, досягнутої Віктором Януковичем, який пообіцяв, що до квітня 2012 року Україна позбудеться всього свого високозбагаченого урану.

Як передає агентство Асошиейтед Прес, таємну операцію з вивезення урану, якого досить для створення двох атомних бомб, було завершено у четвер.

В українському МЗС повідомили, що останній вантаж урану був доставлений до Москви спеціальним рейсом з Харкова, де він зберігався у Харківському фізико-технічному інституті.

За даними АП, операція із залученням 21 спеціального контейнера, який вивозили п’ятьма рейсами з трьох міст, затрималась через погану погоду. За повідомленнями, уран також вивозили з Києва та Севастополя.

Представник американської Адміністрації з національної ядерної безпеки (NNSA) сказав, що це була "найскладніша операція" за останні роки за участи тієї організації.

Як повідомляють, уран мають переробити в Росії так, щоб він був непридатний для створення атомної зброї.

Віктор Янукович під час саміту з ядерної безпеки у США у квітні 2010-го погодився, що Україна віддасть свій високозбагачений уран в обмін на фінансову й технічну допомогу.

США натомість має надати Україні низькозбагачений уран, придатний для досліджень.

В рамках угоди також передбачається, що США нададуть 25 млн. доларів на побудову центру ядерних досліджень в Україні.

За даними Адміністрації з національної ядерної безпеки США, у новому центрі Україна зможе виробляти 50 різних видів медичних ізотопів, використовуючи низькозбагачений уран.

АП цитує керівника американської адміністрації з ядерної безпеки Томаса д’Аґостіно, який назвав вивезення урану з України важливим кроком у напрямку до виконання мети президента Обами, який сподівається впродовж чотирьох років убезпечити увесь ядерний матеріал у світі.

Він похвалив Україну за те, що вона допомагає домогтися того, щоб уран не потрапив у "небезпечні руки".

"Цим кроком Україна виконує свої зобов'язання, взяті президентом Віктором Януковичем у рамках домовленостей з президентом США Бараком Обамою про те, що до кінця 2010 року наша країна вивезе зі своєї території значну частину високозбагаченого урану", — сказав речник МЗС Олег Волошин.

За даними Гарвардського університету, у світі є близько 1,6 млн. кг високозбагаченого урану і понад 226 кг плутонію, з якого можна виготовити 200 тисяч одиниць атомної зброї.

Наразі у світі є понад 23 тисячі ядерних боєголовок.

Україна вивезла до Росії урану на дві атомні бомби


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Українські експортери залишають Європу Українські експортери залишають Європу Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті