Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 15:24 | London, Apr 26 13:24 | New York, Apr 26 09:24
Shanghai, Apr 26 21:24 | Tokyo, Apr 26 22:24 | Sydney, Apr 27 00:24

Великий розпродаж: Кабмін затвердив список приватизації на 2014 рік

Великий розпродаж: Кабмін затвердив список приватизації на 2014 рік






Великий розпродаж: Кабмін затвердив список приватизації на 2014 рік

Чи реально виручити 15 мільярдів гривень від продажу 164 об’єктів




У 2014 році Україна планує продати на приватизаційних конкурсах 164 підприємства. Перелік відповідних об’єктів затверджений 17 липня на засіданні Кабінету міністрів, нагадує Forbes. У список увійшла вся велика генерація, що залишилися у власності держави пакети акцій обленерго, низка ТЕЦ, "Азовмаш" і Одеський припортовий завод. Останній збираються продати не менше, ніж за 600 мільйонів доларів. Всього ж номінальна вартість пакетів акцій 164 підприємств, які увійшли до переліку, становить 3 млрд гривень, а ринкова оцінюється Фондом держмайна приблизно в 15 мільярдів гривень.

Спочатку списокбув істотно ширшим і містив куди більш привабливі підприємства, ніж ті, що залишилися в фіналі. У нього входили «Укрнафта», Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), «Сумихімпром» і «Турбоатом». Проте на засіданні урядового комітету 11 липня вирішено було не виставляти їх на приватизацію - принаймні, в 2014 році.

Глава ФДМ Дмитро Парфененко називає виключення цих об’єктів вимушеним. Так, «Укрнафта» досі входить до переліку заборонених до приватизації об’єктів. «Сумихімпром» два роки перебуває в стані санації, і його кредитна заборгованість становить близько 1 млрд гривень - хороші гроші за нього не виручиш. А на базі ЗТМК діє спільне підприємство, і його статут передбачає, що недержавний учасник має пріоритетне право на купівлю державної частки. Тому держава поки не готова продавати його на таких умовах.

Більш як половина читачів Корреспондент.net виступають проти нової приватизації

Також, можливо, у зміні статусу підприємств були не зацікавлені компанії, які здійснюють над ними контроль - у випадку з «Укрнафтою» це структури Ігоря Коломойського, а «Сумихімпром» і ЗТМК входять в орбіту інтересів Дмитра Фірташа. У ситуації з «Турбоатомом», швидше за все, уряд керувався його економічними показниками. Це одне з небагатьох вітчизняних підприємств, яке приносить прибуток і повністю завантажене замовленнями. «Ні в якому разі не можна продавати прибуткові підприємства. Рентабельність «Турбоатома» 147%. Один олігарх з Росії, Костянтин Григоришин, хоче його купити, щоб знищити як конкурента. У нього під Ленінградом є завод - конкурент «Турбоатома», - пояснює Валентина Семенюк, колишня голова ФДМ.

«Вважаю, що скорочення списку - результат складної системи політично-економічних домовленостей. Хоча сьогодні є чинники, які свідчать як на користь скорочення, так і на користь розширення», - зазначає В’ячеслав Бутко, віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин. За його словами, на користь скорочення списку - несприятлива поточна ситуація для приватизації цікавих об’єктів. «Може бути відсутність попиту, або ж попит, який не буде готовий запропонувати досить високу ціну», - припускає він.

Оптимістичні цифри

Озвучена Парфененком ринкова вартість підприємств - 15 млрд гривень - бентежить опитаних Forbes експертів. В’ячеслав Бутко вважає, що цифра названа, «швидше, в деяких піарно-рекламних цілях, а не з реального економічного обґрунтування». «Ви подивіться, які підприємства залишилися у списку, як вони працюють і скільки заробляють! Багато з них намагаються продати вже багато років», - вказує він.

Якщо заразвиставити, наприклад, «Донецькобленерго» на продаж, хто на нього претендуватиме? Губарєв у конкуренції з Бородаєм?
Олександр Харченко, генеральний директор Центру досліджень енергетики

Оцінку Одеського припортового аналітики також називають завищеною. «$600 млн, які має намір виручити за підприємство українська влада, оптимістична оцінка. Не забувайте, що ціна буде враховувати високі ризики неврегульованого газового питання з Росією», - прокоментував Forbes експерт в галузі промислової політики. Хоча погодився, що інтерес завод викличе, і серед можливих претендентів будуть компанія YARA, Group DF і представники російського бізнесу.

Підприємства енергетики мають своїх інтересантів. Як генерація - «Центренерго», «Дніпроенерго», «Київенерго», «Західенерго», «Донбасенерго», так і розподільні компанії - «Дніпрообленерго», «Донецькобленерго», «Вінницяобленерго», «Чернівціобленерго», «Закарпатьеобленего», «Сумиобленерго », «Запоріжжяобленерго», «Миколаївобленерго», «Тернопільобленерго», «Харківобленерго», «Хмельницькобленерго», «Одесаобленерго», «Черкасиобленерго».

Це інфраструктурний бізнес, який буде затребуваний, зокрема, фірмами, що вже зараз працюють з цими об’єктами. «Але я не думаю, що вони будуть дуже активні. У нинішніх гравців ринку досить велика маса об’єктів накопичена, вони розбираються з керуванням, модернізацією, поліпшенням загальної ситуації, - перераховує Олександр Харченко, генеральний директор Центру досліджень енергетики. - Швидше за все, це будуть нові українські гравці, ті, хто зацікавлений вкласти гроші в інфраструктуру. Або можуть прийти іноземці, нехай навіть поки не стратегічні, а переважно венчурні».

Ціна продажу залежатиме від часу продажу і конкретної ситуації в країні - вона може відрізнятися в рази. «Якщо зараз виставити, наприклад, «Донецькобленерго» на продаж, хто на нього претендуватиме? Губарєв у конкуренції з Бородаєм», - сумно констатує він.

Продаж на лінії фронту

Поки в Україні триває війна, програма приватизації напевно не залучить інвесторів. Після закінчення бойових дій, у позитивній динаміці розвитку економіки країни, відкладений попит з боку інвесторів дасть про себе знати.

Це розуміють і у ФДМ, тому ні завтра, ні післязавтра підприємства в продажу не з’являться. У Фонді держмайна запевнили, що черговість продажу об’єктів визначатиме Кабмін, а вони зроблять все можливе, щоб за рахунок якісної передприватизаційної підготовки продати об’єкти за найбільш вигідну для держави ціну.

«Дарма ніхто об’єкти віддавати не буде, а приватизація підприємств буде проходити без будь-яких дискримінаційних умов для потенційних покупців», - запевнив Дмитро Парфененко.

Також він повідомив, що ФДМ за допомогою Міністерства закордонних справ та інших відомств має намір провести потужну піар-компанію із залучення інвесторів для виставляються об’єктів. Крім того, за словами голови фонду, разом з переліком об’єктів для приватизації Кабінет міністрів 17 липня розглядав і законопроект про об’єкти, заборонені до приватизації. Документ відправлений на доопрацювання. Тому «Укрнафта» рано чи пізно з’явиться в списку на продаж.

Великий розпродаж: Кабмін затвердив список приватизації на 2014 рік


Новини Статті Аналітика
Іноземні ЗМІ зробили репортаж з шахти у прифронтовому Покровську Іноземні ЗМІ зробили репортаж з шахти у прифронтовому Покровську Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Машинобудівники ДТЕК з початку року виготовили п’ять вугільних комбайнів Машинобудівники ДТЕК з початку року виготовили п’ять вугільних комбайнів Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Приватбанк отримав 14 млрд прибутку за перший квартал Приватбанк отримав 14 млрд прибутку за перший квартал Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Офіційні курси долара і євро різко зросли Офіційні курси долара і євро різко зросли У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Toyota продала рекордні 10,3 млн автомобілів за рік Toyota продала рекордні 10,3 млн автомобілів за рік Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті