Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 17:10 | London, Apr 26 15:10 | New York, Apr 26 11:10
Shanghai, Apr 26 23:10 | Tokyo, Apr 27 00:10 | Sydney, Apr 27 02:10

Бунт аграріїв. Кому вигідні акції фермерів

Бунт аграріїв. Кому вигідні акції фермерів
Рейтинг: 0
Голосів: 0






Бунт аграріїв. Кому вигідні акції фермерів

Аграрний сектор протестує проти того, що у нього відбирають податкові пільги.




З початку тижня у всій Україні страйкують аграрії, перекриваючи дороги і обіцяючи протестувати до переможного кінця.

Мітингувальники виступають за скасування закону про зміни в Податковому кодексі, який позбавляє їх низки пільг.

У низці областей утворилися кілометрові затори через страйк фермерів.

На новорічні свята акції обіцяють призупинити, а влада поки ніяк не відреагувала на протести.

Корреспондент.net розбирався, за що виступають аграрії та кому вигідна їхня акція.

Протест у всій країні

Перший день всеукраїнського страйку фермерів відбувся 28 грудня.

Дивіться фото: Бунт аграріїв. Кому вигідні акції фермерів



Аграрії на півдня заблокували 24 дороги в 10 областях України, утворилися кілометрові автозатори у всій країні.

У Чернігівській області на трасі Київ-Чернігів аграрії на знак протесту проти закону спалили трактор. "Ремонтувати немає сенсу. Виїжджати в поле сенсу немає за такими законами, які вони понавигадували", - пояснили свої дії учасники акції.

Наступного дня акцію продовжили, знову перекривши дороги.

На новорічні свята акції обіцяють призупинити, але якщо до 10 січня ситуація не зміниться, аграрії обіцяють перейти до повного та цілодобового блокування доріг.

Вимоги фермерів

Страйком аграрії хочуть домогтися від президента, щоб він наклав вето на прийнятий Верховною Радою закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році".

Закон передбачає скасування більшості податкових пільг для сільгоспвиробників, це одна з домовленостей України з МВФ.

Особливо істотно зміни відіб’ються на представниках малого та середнього аграрного бізнесу.

Фермерів позбавляють пільгового режиму оподаткування. Для молочного скотарства уряд залишив 80% пільг, для всіх інших видів тваринництва - 50%.

Уряд і парламент знайшли компроміс і дали селянам перехідний період на рік. До 1 січня 2017-го вони будуть віддавати 75% податкових платежів до держбюджету, а чверть залишати собі. Згодом будуть платити нарівні з рештою бізнесу.

Втім, навіть такий компроміс протестувальників не влаштовує. Аграрії-страйкарі також вимагають, щоб їм повернули спеціальний режим ПДВ, який діяв до цього - 100% коштів від несплаченого ПДВ залишалися на їхніх спецрахунках.

Крім зміни моделі спецрежиму ПДВ, змінами до Податкового кодексу також передбачено відновити норму про відшкодування ПДВ експортерам зерна і технічних культур.

Будуть дві моделі повернення ПДВ: великим підприємствам буде повертатися в автоматичному режимі, а меншим - у порядку "живої" черги.

Аграрії вважають, що це позбавляє середніх і малих фермерів, а також їхні об’єднання - кооперативи, можливості своєчасного і в повному обсязі отримувати відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а не тільки зернових і технічних культур. Також це зберігає можливості для вимагання хабарів та проявів корупції при формуванні реєстрів.

Аграрії вважають, що скасування спеціального режиму ПДВ, доти, поки в законодавстві присутні норми, що дискримінують платників податків за формальними підставами і створюють ґрунт для корупції, а також поки уряд на ділі не доведе, що на практиці відшкодовує ПДВ вчасно і в повному обсязі, - неприйнятне.

Кому вигідні протести?

Одними з вигодонабувачів від акції протестів можуть бути агрохолдинги-птаховиробники, адже 3/4 від пільг за спецрежимом ПДВ дістаються саме їм.

Також організаторами акцій можуть бути незадоволені зернотрейдери.

Від влади поки немає реакції щодо масового перекриття доріг. Тільки міністр оборони Степан Полторак, який випадково 28 грудня виявився біля Умані Черкаської області, пообіцяв мітингувальникам аграріям донести їхні вимоги до президента.

Думки експертів

Вадим Івченко,
народний депутат України від партії "Батьківщина", заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Ради вважає, що зараз ситуація патова, якщо президент накладе вето на Податковий кодекс, то автоматично накладається вето і на бюджет, а Міжнародний валютний фонд вимагав терміново прийняти його.

На думку депутата, якщо не знайти компроміс, продукти на внутрішньому українському ринку можуть піднятися в ціні.

Івченко пропонує відкласти введення податкових змін до 1 квітня, а до цього часу провести переговори і показати всі «за» і «проти» новацій.

Геннадій Новіков, голова Аграрного союзу України, впевнений, що, якщо ситуація з оподаткуванням не зміниться, то врожайність в 2016 році значно скоротиться.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, називає природним, що підприємці не хочуть втрачати пільги.

"Але необхідно розуміти, що держбюджет зараз в критичному стані і ми не можемо дозволити собі пільги для цілих великих секторів економіки. Зміни Податкового кодексу і бюджет-2016 вже ухвалили. Навряд чи найближчим часом можливі якісь зміни. Максимум, за підсумками першого кварталу, коли, очевидно, будуть масові зміни в держбюджет, аграрії зможуть домогтися пом’якшення змін оподаткування, які вже відбулися", - зазначив експерт.

Бунт аграріїв. Кому вигідні акції фермерів


Новини Статті Аналітика
Іноземні ЗМІ зробили репортаж з шахти у прифронтовому Покровську Іноземні ЗМІ зробили репортаж з шахти у прифронтовому Покровську Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
ДТЕК стала найбільшим приватним інвестором в Україні - ЗМІ ДТЕК стала найбільшим приватним інвестором в Україні - ЗМІ Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Машинобудівники ДТЕК з початку року виготовили п’ять вугільних комбайнів Машинобудівники ДТЕК з початку року виготовили п’ять вугільних комбайнів Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Приватбанк отримав 14 млрд прибутку за перший квартал Приватбанк отримав 14 млрд прибутку за перший квартал У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Офіційні курси долара і євро різко зросли Офіційні курси долара і євро різко зросли Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті