Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 12:10 | London, Apr 26 10:10 | New York, Apr 26 06:10
Shanghai, Apr 26 18:10 | Tokyo, Apr 26 19:10 | Sydney, Apr 26 21:10

Національний банк України контролюватиме не лише банки, але й групи в які вони входять



18 жовтня 2010 в 13:56 - Оксана Кадай-Гриців


Національний банк України контролюватиме не лише банки, але й групи в які вони входять

Нацбанк збирається перевести підопічних на консолідований нагляд і змусити їх звітувати не тільки про свою діяльність, але і про роботу родинних.  



Регулятор розробив законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо нагляду на консолідованій основі)", яким вводиться поняття групи: банківської названа група, в якій 50% і більше сукупних активів є банківськими.


Після цього до групи починають застосовуватися всі обмеження, передбачені новим законопроектом. Наприклад, вона не може володіти більш ніж 60% акцій юросіб, які не є фінустановами, а кожен з її членів - не більш ніж 15% акцій таких юросіб. Одночасно групі забороняється надавати своїм членам і пов’язаним з нею юрособам кредити більш ніж на 20% свого сукупного регулятивного капіталу.
Зараз з цього приводу для всіх українських банків діє одне правило: їм дозволено кредитувати пов’язані структури не більше ніж на 5% свого регулятивного капіталу. До того ж Нацбанк залишає за собою право вводити для банківської групи персональні у кожному окремому випадку вимоги щодо достатності капіталу, а також щодо економічних нормативів (поточної, миттєвої ліквідності та ін.) Якщо ж до групи входить страхова компанія, регулятор автоматично отримує право встановлювати ліміти на її діяльність і береться контролювати її співробітництво з банком та іншими учасниками цього об’єднання. Банківська група, у разі прийняття законопроекту в нинішній редакції, починає надавати НБУ звітність на консолідованій основі: та повинна містити інформацію про всі її учасників.
 

Банкіри без захоплення сприйняли новації, але відзначили, що у них є можливість обійти нові вимоги. «Пильний нацбанківський контроль може вилитися у зменшення загальної прибутковості фінансових груп у нашій країні, адже вони більше не зможуть вільно кредитувати і перекидати кошти усередині своїх структур. Тому не виключено, що банки незабаром почнуть перереєстрацію своїх акцій на третіх осіб, щоб приховати зв’язку між спорідненими структурами », - підкреслив у розмові засновник Дельта Банку Микола Лагун (у 2007 р. він обзавівся 100% акцій білоруського АТОМ-банку).
 

Національний банк України контролюватиме не лише банки, але й групи в які вони входять


Новини Статті Аналітика
НБУ хоче надати російській грошовій одиниці особливого статусу НБУ хоче надати російській грошовій одиниці особливого статусу НБУ лібералізує валютний ринок НБУ лібералізує валютний ринок Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Нацбанк обіцяє банкам змінювати обмінний курс протягом дня Нацбанк обіцяє банкам змінювати обмінний курс протягом дня Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Банки скоротили свої філій у 2010 р. на 32 % Банки скоротили свої філій у 2010 р. на 32 % Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Загальний обсяг нових депозитів у січні 2011 р. зменшився до 83,6 млрд. грн. Загальний обсяг нових депозитів у січні 2011 р. зменшився до 83,6 млрд. грн. Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Українським банкам списали 10 млрд. грн. заборгованості Українським банкам списали 10 млрд. грн. заборгованості У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті