Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 19:09 | London, Apr 26 17:09 | New York, Apr 26 13:09
Shanghai, Apr 27 01:09 | Tokyo, Apr 27 02:09 | Sydney, Apr 27 04:09

Банки бояться кредитувати малий та середній бізнес

Банки бояться кредитувати малий та середній бізнес
Рейтинг: 0
Голосів: 0




1 березня 2011 в 13:57 - Роман Зайцев


Банки бояться кредитувати малий та середній бізнес

Банки в Україні ще бояться кредитувати малі та середні підприємства. Існує надто великий ризик неповернення кредитів. У німецькому федеральному банку KfW вважають, що уряд має забезпечити чіткі правила гри для всіх.



Нині українські банки мають проблеми з довгостроковістю рефінансування та термінами, на які видаються кредитні ресурси під рефінансування, пише Deutsche Welle.

Тож видавати довгострокові кредити для малого та середнього бізнесу банкам в Україні поки некомфортно.

Взаємна недовіра паралізувала процес, кажуть спеціалісти німецького федерального банку KfW.

Ще перед кризою банки вели наступальну стратегію, пропонуючи дешеві кредити, особливо докучаючи собі перевіркою ліквідності підприємств.

Тепер самі ж і страждають, бо кредитні ресурси не повертаються, каже директор департаменту розвитку фінансового сектору KfW Міхаель Мьоршель.

"Протягом 2-3 років маятник розмахнувся в інший бік і банки втратили довіру до підприємств. З іншого боку підприємства побоюються брати кредити і таким чином зменшують запити на кредити. Завдання стоїть у тому, щоб відновити довіру з обох боків", - наголошує Мьоршель.

Німецькі банкіри вважають, що малі та середні підприємства - це основа розвитку країни.

Щоправда частка малого та середнього бізнесу у ВВП України становить лише 30 відсотків.

Мьоршель наголошує, аби кредитування малого та середнього бізнесу поновилося, підприємці повинні чіткіше прописувати схему погашення кредитів, надавати банкам розгорнуті бізнес-плани та прогнозні показники.

Натомість банки мають удосконалювати внутрішні процеси аналізу фінансових показників підприємства та інтенсивніше проводити моніторинг обслуговування кредитів.

Старший проектний менеджер департаменту розвитку фінансового сектору KfW Лоренц Гесснер в інтерв‘ю Deutsche Welle сказав, що нині в Україні є багато потенційних позичальників - малих та середніх підприємств зі сфери зеленого туризму, сільського господарства.

Ці підприємства готові брати гривневі кредити під 15-20% річних, однак банки пропонують їм здебільшого короткострокові запозичення. Якщо кредит не великий, то він буде дорожчим.

На думку Гесснера держава повинна забезпечити прозорі правила гри як для банків, так і для підприємців, аби з‘явилася впевненість у завтрашньому дні.

Також, на переконання спеціалістів KfW, буде корисним створення в Україні бюро кредитних історій та забезпечення належного функціонування судів, які розглядають справи щодо повернення проблемних кредитів.

Окрім цього варто поліпшити умови ведення бізнесу в Україні, переконані фінансисти німецького федерального банку.

Адже за оцінками Світового банку, загальні умови ведення підприємницької діяльності в Україні зараз погані і це теж стримує кредитування.

Банки бояться кредитувати малий та середній бізнес


Новини Статті Аналітика
Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket
Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Територіальні  відмінності розвитку регіонів України та інструменти  їх регулювання Територіальні відмінності розвитку регіонів України та інструменти їх регулювання Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Особливості нормативно-правового регулювання інноваційної інфраструктури в Україні та напрями його удосконалення Особливості нормативно-правового регулювання інноваційної інфраструктури в Україні та напрями його удосконалення Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий
У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ Перспективи формування національної інноваційної системи в Україні Перспективи формування національної інноваційної системи в Україні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті