Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 22:41 | London, Apr 26 20:41 | New York, Apr 26 16:41
Shanghai, Apr 27 04:41 | Tokyo, Apr 27 05:41 | Sydney, Apr 27 07:41

Несерйозно про серйозне або інвестування - це просто

RSS стрічка
Автор блогу:   Назар Липко
Всі рубрики (1)
+1
Уже зовсім незабаром любиме усіма свято Святого Миколая. Діти старанно пишуть листи з побажаннями та ствердженнями, що вони були чемними. Батьки ж ’ламають голови’ - як же впросити Миколая виконати вищезгадані побажання чемних діточок.

З нетерпінням чекають на цей час і вітчизняні інвестори. Не впевнений, чи пишуть вони також листи Миколаю, але впевнений, що якщо б писали - то попросили б у нього зростання вітчизняного фондового ринку. Тим паче, у них є на це підстави для сподівань - у 90% випадків український фондовий ринок за свою коротку історію зростав в грудні. Мене справді турбує питання, а чому власне?

Чому в американців є прислів’я, що восени (грудень не далеко ’втік’) падає не тільки листя, але й ціни акцій, а у ’нас’ навпаки. Більше того, на Західних ринках присутній так званий ’ефект січня’, коли після новорічних свят ринки зростають. У нас же навпаки-падають. В чому ж проблема? Ви можете сказати, що у ’нас’ все навпаки, але все ж треба розібратися.

Перш за все, на мою думку, ми маємо справу з передноворічною гонкою. Рік завершується і інвестиційним компаніям та трейдерам потрібно покращувати показники. Більше того, їх потрібно підвести під певні встановлені
нормативи. Адже успішним компаніям буде легше залучити клієнтів в новому році.

По-друге, інституційні інвестори ребалансують власні портфелі з метою приведення їх у відповідність до нормативів та показників інвестиційних декларацій. Це також пожвавлює активність на фондовому ринку.

По-третє, не слід забувати, що фактично весь січень українці святкують. а отже необхідно відіграти західне зростання вже в грудні.

По-четверте, в кінці року, як правило, стає більш чіткою картина економічної ситуації в країні та її перспективи на наступний рік. Як наслідок, інвестори отримують орієнтири для дій.

Нарешті, варто нагадати про так звану звичку. Якщо ринок зростав у 9 випадків з 10, то чому б йому не зрости і зараз. Ці очікування стимулюють гравців та штовхають котирування цінних паперів вгору.

Тобто, можна сказати, що Миколай все таки принесе зростання фондового ринку. Наступне питання, чи ми це заслужили, чи були ми чемні. Але це вже інша історія.

Назад

Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ніколи ніколи ніколи ніколи не здавайся.

Уїнстон Черчілль
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті