Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 19:15 | London, Apr 25 17:15 | New York, Apr 25 13:15
Shanghai, Apr 26 01:15 | Tokyo, Apr 26 02:15 | Sydney, Apr 26 04:15

ДПАУ змусить піти у тінь реальні ціни на цінні папери

ДПАУ змусить піти у тінь реальні ціни на цінні папери




30 листопада 2010 в 15:55 - Уляна Роїк


ДПАУ змусить піти у тінь реальні ціни на цінні папери

Своїм листом № 24268//15-0317 від 10.11.2010 р. ДПАУ вирішила по своєму застосовувати і трактувати положення Закону "Про оподаткування прибутку підприємств", які стосуються порядку оподаткування операцій з цінними паперами, вважає юрист ЮФ "Гвоздій та Оберкович" Ігор Петренко. Висуваючи такі вимоги, податкова суттєво обмежує права учасників ринку цінних паперів в порівнянні з правами наданими законом, значно збільшуючи базу оподаткування і як наслідок збільшуючи суму податку, упевнений юрист.  



Відповідно до закону, все дуже просто, беремо вартість, за якою продані цінні папери, віднімаємо суму, за яку вони були свого часу придбані і з цієї різниці платимо податок. Наприклад, купили акцію за 100 грн., продали за 105 грн., податки платимо з суми 5 грн. Згідно ж думки податкової, формула має бути іншою: від суми, по якій продані цінні папери, ми забираємо не 100%, а тільки 20% суми за яку вони придбані. Наприклад, купили акцію за 100 грн., продали за 105 грн., податки платимо з суми 85 грн., хоча прибуток складає лише 5 грн. У таких умовах, щоб не зазнати збитків, рентабельність угоди повинна складати більше 80%.

До такої помилкової думки, вважає Петренко, податкова прийшла, неправильно застосувавши п.22.4 закону внаслідок підміни поняття "фінансові результати" на поняття "валові витрати".

Таким чином, листом № 24268//15-0317, податкова на найближчий час, швидше за все, призупинить розвиток ринку цінних паперів, зруйнує і без того слаборозвинений, але дуже перспективний сегмент ринку, наголошує юрист. І це в той час, як регуляторна політика держави, в питанні розвитку ринку цінних паперів сильно активізувалася. Виходить, що, з одного боку, держава робить усе можливе для розвитку ринку цінних паперів, а з іншого, деякі його інституції зводять ці зусилля нанівець.

Законодавець при підготовці податкового законодавства чудово розумів очевидне і встановив для операцій з цінними паперами особливий режим, який враховує специфіку роботи гравців ринку цінних паперів. Тому було визначено, що учасники операцій з цінних паперів платять податок на прибуток з позитивних результатів, з чистого прибутку, як це прийнято у всьому світі.

А податкові органи вирішили підійти до цього питання по-іншому. І якщо вони все ж будуть приводити в дію свій підхід, викладений у спірному листі, то ми отримаємо черговий сплеск незаконного тиску на платників податків. Крім того, як наслідок, підвищиться рівень хабарництва, і, що найстрашніше, підуть у тінь реальні ціни на цінні папери. Все це ускладнить найближчим часом створення і розвиток справжньої, реальної фондової біржі в нашій країні, без якої економіка буде неповноцінною.
 
 

ДПАУ змусить піти у тінь реальні ціни на цінні папери


Новини Статті Аналітика
Рада Асоціації Рада Асоціації "Фондове партнерство" звернулась до ДКЦПФР з проханням відновити обіг цінних паперів 12 емітентів Актуальні напрями інвестиційних проектів Актуальні напрями інвестиційних проектів Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Економічна думка щодо розвитку підприємництва: історичний аспект Економічна думка щодо розвитку підприємництва: історичний аспект I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
ДКЦПФР заборонила на 12 місяцівторгувати цінними паперами 12 підприємств групи ДКЦПФР заборонила на 12 місяцівторгувати цінними паперами 12 підприємств групи "Донецьксталь" Стратегії інвестування: сутність і умови реалізації Стратегії інвестування: сутність і умови реалізації I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті