Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 18 10:17 | London, Apr 18 08:17 | New York, Apr 18 04:17
Shanghai, Apr 18 16:17 | Tokyo, Apr 18 17:17 | Sydney, Apr 18 19:17

Щорічний саміт МВФ і Світового банку завершився безрезультатно

Щорічний саміт МВФ і Світового банку завершився безрезультатно




11 жовтня 2010 в 11:43 - Уляна Роїк


Щорічний саміт МВФ і Світового банку завершився безрезультатно

Зустріч міністрів фінансів країн-учасниць саміту МВФ і Світового банку у Вашингтоні не зняла з порядку денного перспективу «валютної війни». Вирішувати проблему валютних дисбалансів доведеться в громіздкому форматі G20 через місяць в Сеулі.  



Проведений у минулі вихідні щорічний саміт Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку у Вашингтоні завершився безрезультатно. Спроба повернуться до досвіду «валютної дипломатії» провалилася. Китай звинуватив США в дестабілізації економік, що розвиваються: американська ультрам’якість кредитно-грошової політики дозволяє наповнювати ліквідністю ринки, що розвиваються. США, у свою чергу, наполягали на більш пильній увазі міжнародного співтовариства до проблем обмінних курсів і накопичення резервів в Китаї, пише Financial Times.

У комюніке МВФ говориться, що країни працюють «в кооперації», але немає конкретного підтвердження того, що провідні економіки можуть домовитися. Директор-розпорядник фонду Домінік Стросс-Кан закликав учасників зустрічі не тільки підписуватися під теплими словами, а й робити конкретні кроки. «Розмови неефективні. Розмови нічого не змінюють. Потрібно адаптувати політику », - заявив Домінік Стосс-Кан.

«Проблема в тому, що ми можемо говорити, говорити і говорити. Але треба переходити до більш збалансованого зростання світової економіки », - закликав Домінік Стросс-Кан.

«МВФ повинен підсилити нагляд за валютною політикою і накопиченням резервів», - переконував колег міністр фінансів США Тімоті Гайтнер. Але натяки на Китай зустрічали жорсткий опір. Керуючий Центробанку Китаю Чжоу Сяочуань заявив на нараді МВФ, що зосереджуватися на валютних проблемах - це "односторонній підхід». «Присутність вкрай низьких процентних ставок і нетрадиційної монетарної політики з боку головних емітентів резервних валют створили серйозні проблеми у веденні грошово-кредитної політики для країн, що розвиваються», - вважає глава ЦБ Китаю.

Агресивна відповідь на критику валютної політики Китаю, що вказує в свою чергу на недоліки м’якої кредитної політики і зростання держборгу розвинених країн, відображає зростаючу впевненість Китаю, вважає Есвар Прасад з Корнельського університету.

Представники європейських країн також стурбовані заниженим курсом юаня, проте налаштовані менш войовничо, ніж США, відзначає Wall Street Journal. «США слід скоротити зовнішній і внутрішній дефіцити. З китайської сторони найголовнішим кроком було б збільшення внутрішнього споживання і зміцнення юаню як одного з інструментів », - заявив глава Центробанку Австрії.

Бразилія пропонує розробити в рамках G20 «нову Плазовську угоду» (Plaza Accord), за яким США, Японія, Великобританія, Західна Німеччина та Франція в 1985 році спеціальними заходами збили завищений курс долара шляхом інтервенції та економічних реформ. Зокрема, Японія підвищила курс єни до долара. Напередодні заступник міністра фінансів Росії Дмитро Панкін заявляв, що країни БРІК будуть протистояти будь-яким спробам з боку Міжнародного валютного фонду і Світового банку дати негативну оцінку валютного контролю, який будуть вести ці країни.

Представники інших країн близькі до розпачу, відзначає FT. «Якщо ви слухаєте китайців, то у них є одна інтерпретація того, що відбувається. Якщо ви слухаєте американців, ви чуєте зовсім інше. Повинен бути компроміс », - вважає міністр фінансів ПАР Правіну Гордан.

У ході вашингтонської зустрічі не було підписано будь-яких істотних угод, а обстановка нагадувала балансування на межі війни, констатують спостерігачі. Все це може викликати на валютному ринку період волатильності в переддень зустрічі G20 через місяць в південнокорейському Сеулі. «Перспектива глобальних заходів у відповідь змінилася недостатньо скоординованою економічною політикою окремих країн і наростаючими розбіжностями між державами», - вважає Мохаммед Ель-Еріан, виконавчий директор інвестфонду Pimco.

Зустріч міністрів фінансів і глав центробанків G20 відбудеться 22-23 жовтня в Сеулі; 11-12 листопада відбудеться зустріч лідерів двадцяти країн. Головною темою, як очікується, знову стануть «валютні війни», незважаючи на те, що представники деяких країн-учасниць вже висловлювали невдоволення: на їхню думку, формат зустрічі представників двох десятків країн - це занадто громіздкий формат для обговорення валютного питання. Але Франція, яка буде очолювати G20 у 2011 році, вважає, що альтернативного формату поки немає. Президент Франції Ніколя Саркозі заявляв, що планує зробити перегляд міжнародної валютного режиму центральною темою для G20 у 2011 році.
 

Щорічний саміт МВФ і Світового банку завершився безрезультатно


Новини Статті Аналітика
У США зріс дохід від реклами в кінотеатрах У США зріс дохід від реклами в кінотеатрах НБУ лібералізує валютний ринок НБУ лібералізує валютний ринок Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ
Євросоюз може відмовити Україні в кредиті через МВФ Євросоюз може відмовити Україні в кредиті через МВФ Епоха нової резервної валюти Епоха нової резервної валюти Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 30.03.2011. ВІдновлення зростання? Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 30.03.2011. ВІдновлення зростання?
У Штатах почали розраховуватись золотом У Штатах почали розраховуватись золотом Фінансові та боргові проблеми американських штатів Фінансові та боргові проблеми американських штатів Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 28.03.2011. Песимізм не проходить Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 28.03.2011. Песимізм не проходить
МВФ не має наміру припиняти допомогу Греції МВФ не має наміру припиняти допомогу Греції МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 09.03.2011. Стримуване зростання Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 09.03.2011. Стримуване зростання
Китай хоче виробити рекордну кількість сталі Китай хоче виробити рекордну кількість сталі Китай доріс до другого місця Китай доріс до другого місця Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 04.03.2011. Тиждень завершується оптимістично Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 04.03.2011. Тиждень завершується оптимістично

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Біржа – це далекобійна гармата... І на біржі оббирають так, як на війні вбивають, не бачиш навіть – хто обібрав тебе.

А.Капюс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті