Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 23 20:04 | London, Apr 23 18:04 | New York, Apr 23 14:04
Shanghai, Apr 24 02:04 | Tokyo, Apr 24 03:04 | Sydney, Apr 24 05:04

Податківці зможуть отримувати повну інформацію про банківські дані



17 січня 2011 в 09:55 - Роман Зайцев


Податківці зможуть отримувати повну інформацію про банківські дані

Новий Податковий кодекс, який набув чинності з початку 2011 року, розширив права податківців щодо отримання інформації від банків.



Оглядачі вбачають у цьому не стільки наступ на банківську таємницю, скільки нові можливості непрямого визначення доходів громадян України, передає ВВС.

Захист банківської таємниці, тобто інформації про діяльність та фінансовий стан клієнта, яка стала відомою банку у процесі надання клієнтові банківських послуг, і поширення якої може завдати матеріальної та моральної шкоди клієнтові, був гарантований законом "Про банки та банківську діяльність".

Утім, в тому ж законі міститься вимога до банків надавати інформацію про клієнтів на вимогу правоохоронних органів - прокуратури, СБУ, МВС - згідно із відповідними рішеннями суду.

Згідно ж із новим Податковим кодексом, податківці мають право без рішення суду отримувати від банків інформацію щодо наявності у них рахунків тих чи інших клієнтів.

Колишній керівник групи радників голови НБУ, банківський експерт Віктор Лисицький каже, що, з одного боку, такі нові права податківців не дуже утискають поняття "банківської таємниці", бо ключова інформація - про обсяги та рух коштів на рахунках, і надалі може надаватися правоохоронцям чи податківцям лише за рішенням суду.

Водночас, Лисицький визнає, що можливість отримувати інформацію про наявність рахунків клієнтів у тих чи інших банках є кроком у напрямку застосування непрямих методів визначення доходів фізичних осіб, на запровадженні яких уже багато років поспіль наполягають податківці.

Такі методи, каже банківський експерт, успішно застосовуються у багатьох розвинених країнах.

Проте в українських умовах подібні методи можуть бути використані не за призначенням - від політичної боротьби до усунення бізнес-конкурентів.

В будь-якому разі, каже Лисицький, кожен випадок, коли банки змушені розголошувати таємниці своїх клієнтів, є досить болісними для самих банків, адже подібна інформація дуже швидко поширюється серед інших клієнтів, і не сприяє підвищенню довіри як до конкретної фінансової установи, так і до всієї банківської системи загалом.

"Для банків "здача" інформації по клієнту, взагалі, є не дуже приємною процедурою. Для банків - це, фактично, втрата їх клієнтської бази. Ну, от, взяли по якомусь із клієнтів судове рішення, прийшли із ним до банку, починають його тягати на допити, а ще щось, - це ж одразу ж стає відомо і іншим клієнтам?!", - каже Лисицький.

Напередодні стало відомо, що Україна посіла останнє місце серед європейських країн у щорічному рейтингу економічних свобод, що його укладають Herіtage Foundatіon та часопис The Wall Street Journal.

Загалом, серед 179 країн світу Україна посіла 164 місце, втративши дві позиції порівняно із попереднім роком.

Податківці зможуть отримувати повну інформацію про банківські дані


Новини Статті Аналітика
Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Необхідність аудиту в особистому прибутковому оподаткуванні Необхідність аудиту в особистому прибутковому оподаткуванні Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket
Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ Формування фінансової ланки інноваційної інфраструктури Формування фінансової ланки інноваційної інфраструктури Огляд ринку банківських депозитів в Україні в січні Огляд ринку банківських депозитів в Україні в січні
До кінця року 37 банків повинні наростити капітал до 120 млн грн. До кінця року 37 банків повинні наростити капітал до 120 млн грн. Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Огляд європейських ринків за 21.01.2011. Підсумки тижня Огляд європейських ринків за 21.01.2011. Підсумки тижня

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх спочатку вимагає десять часткою зусиль, щоб отримати одну частку результату. Після того, як Ви впораєтеся з цим - станете постійно отримує десять часткою результату при одній частці зусиль.

Чарльз Гивенс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті