Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 07:14 | London, Apr 19 05:14 | New York, Apr 19 01:14
Shanghai, Apr 19 13:14 | Tokyo, Apr 19 14:14 | Sydney, Apr 19 16:14

Винна пробка. Алкогольна галузь України може піти в тінь

Винна пробка. Алкогольна галузь України може піти в тінь






Винна пробка. Алкогольна галузь України може піти в тінь

Непродумана політика держави в алкогольній галузі може загнати її в тінь і дискредитувати український товар на європейських ринках




З лютого, після того як торгові мережі розпродадуть залишки торішнього товару, в Україні почнуть стрімко дорожчати алкогольні напої, пише Андрій Свирид у №3 журналу Корреспондент від 29 січня 2016 року.

Згідно із заявою Володимира Кучеренка, генерального директора компанії Укрвинпром, яка об’єднує понад 120 підприємств виноробної та виноградарської галузей, вино в країні подорожчає на 8-10 грн за одиницю продукції.

У свою чергу приблизно на 20 грн за пляшку подорожчає і 40-градусна. Подорожчання цілком очікувано викличе зростання продажів нелегальної і небезпечної для здоров’я контрафактної продукції.

Виробники говорять про непродуману акцизну політику держави і прогнозують швидкий занепад української алкогольної галузі.

Вино

Наприкінці 2015 року Верховна Рада затвердила закон про внесення змін до Податкового кодексу (№ 909). Спочатку в проекті документа, поданому Міністерством фінансів, передбачалося, що акцизний податок на сухі вина буде збільшений з 1 до 5 коп. за 1 л. При цьому ставки податку на кріплені вина, вермути й ігристе чиновники хотіли збільшити на 50%.

Зрозуміло, що виробники поставилися до чергового посилення фіскального тиску без захвату. Наприклад, голос вітчизняних виноробів, директор асоціації Виноградарі та винороби України Сергій Михайлечко прямо заявляв, що таке зростання ставок просто суперечить цілям, до яких прагне Мінфін, – наповненню державного бюджету.

«50%-ве підвищення обернеться обвалом виробництва і скороченням відрахувань до державної скарбниці на 26 млн грн», – заявив Михайлечко і наголосив, що механізм використання зміни ставок акцизного податку для наповнення бюджету діє тільки за умови стабільної економічної ситуації. У разі ж його застосування до галузі у стані стагнації (як з виноробством) наслідки є прямо протилежними.

Але спроби достукатися до здорового глузду законодавців принесли абсолютно несподіваний результат. У фінальній версії закону, намагаючись збалансувати дохідну і видаткову частини держбюджету, чиновники Мінфіну і народні депутати вирішили збільшити ставки податку на кріплені вина, вермути й ігристе на 100%.

При цьому голова комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна під час внесення відповідних правок у сесійній залі анонсувала майбутні зміни як «збільшення ставок акцизного податку <...> на вина, крім вин натуральних виноградних, на 100%».

Наївні винороби зітхнули з певним полегшенням, адже відповідно до класифікації Податкового кодексу України до вин натуральних виноградних відносяться саме «спірні» кріплені вина і вермути. А отже, акцизний податок на ці напої буде збільшено тільки на 50% (після дискусій з нардепами раніше неприйнятне збільшення вже здавалося виноробам найменшим злом). Тим більше що таке рішення напередодні голосування було підтримано комітетом Южаніної.

Яке ж було їхнє здивування, коли текст закону був оприлюднений. Виявилося, що акциз на кріплені вина і вермути підвищили з 3,58 до 7,16 грн за 1 л, а податок на ігристе – з 5,2 до 10,4 грн, тобто рівно вдвічі.

До речі, історія з підвищенням акцизу на горілку виглядає з точністю до навпаки. Спроби збільшити цей податок на 40-градусну на 100% закінчилися пом’якшенням «вироку».

Цікаво, що на початку акцизної епопеї винороби і виробники горілки виступали єдиним фронтом проти починань Мінфіну, однак потім, схоже, їхні інтереси розійшлися. Подейкують, що горілчане лобі знайшло компроміс з відомством в обмін на посилення податкового тиску на винну галузь.

Кожне попереднє збільшення акцизу на кріплені вина завжди вело до зниження виробництва цих напоїв. Споживачі відмовлялися від них на користь більш міцного алкоголю

Адже кожне попереднє збільшення акцизу на кріплені вина завжди вело до зниження виробництва цих напоїв. Споживачі відмовлялися від них на користь більш міцного алкоголю.

«Скажімо, у 2010 році акциз на кріплені вина був підвищений з 0,5 до 2 грн за 1 л. У підсумку у 2011-му це призвело до падіння виробництва цієї категорії на 65%. Зростання акцизного податку у 2014 році на 43% у поєднанні з втратою Криму призвело до падіння виробництва групи тихих вин ще на 48%», – наводить приклади Михайлечко.

Міцний алкоголь

Спочатку підприємства горілчаної галузі пропонували Мінфіну збільшити податок на 15%, що, на їхню думку, допомогло б зберегти виробництво міцного алкоголю на рівні 2015 року та тим самим наростити податкові відрахування.

За словами генерального директора асоціації Укргорілка Володимира Остапюка, компанії аргументували свою позицію тим, що попереднє збільшення акцизу на спирт на 25%, затверджене рік тому, себе не виправдало: за десять місяців минулого року надходження від акцизного податку на спирт зменшилися на 150 млн грн порівняно з аналогічним періодом 2014-го. А власне легальне виробництво лікеро-горілчаних виробів у січні-листопаді 2015 року знизилося в порівнянні з таким же з періодом попереднього року з 29,1 млн до 24,5 млн дал (горілки – з 19,4 до 16,7 млн

Винна пробка. Алкогольна галузь України може піти в тінь


Новини Статті Аналітика
У ДТЕК заявили про спроби Росії дискредитувати енергетиків в Одесі У ДТЕК заявили про спроби Росії дискредитувати енергетиків в Одесі Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Долар оновив історичний рекорд в Україні Долар оновив історичний рекорд в Україні Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Raiffeisen Bank очікує звернення від ЄЦБ щодо виходу з ринку РФ Raiffeisen Bank очікує звернення від ЄЦБ щодо виходу з ринку РФ Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Долар і євро подорожчали в обмінниках Долар і євро подорожчали в обмінниках У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
У Франції заарештували віллу екс-дружини Путіна - ЗМІ У Франції заарештували віллу екс-дружини Путіна - ЗМІ Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті