Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 24 04:22 | London, Apr 24 02:22 | New York, Apr 23 22:22
Shanghai, Apr 24 10:22 | Tokyo, Apr 24 11:22 | Sydney, Apr 24 13:22

Гроші МВФ для України: кредит останньої надії

Гроші МВФ для України: кредит останньої надії






Гроші МВФ для України: кредит останньої надії

Звістку про приїзд місії МВФ до Києва у вересні експерти оцінюють як добрий знак. В України з’явився шанс вже у жовтні отримати довгоочікуваний транш. Щоправда, уряду все ще потрібно виконати для цього низку вимог.




На цю звістку в Києві чекали давно: в Україні з 6 по 19 вересня перебуватиме місія МВФ. Обговорюватимуть, зокрема, фінансову допомогу, йдеться у прес-релізі фонду. Ціна питання - майже два мільярди доларів, без яких Україна навряд чи зможе самостійно розрахуватися за старими боргами: нинішня програма співпраці Києва з МВФ, за якою Україна отримала поки що 8 мільярдів, завершується навесні 2019 року.

Політична воля на тлі безгрошів’я

Перемови з Фондом про черговий кредитний транш тривають понад рік. Поки безрезультатно. Серед останніх ключових вимог до України - поправки до закону про антикорупційний суд, дотримання граничного дефіциту держбюджету, а також підвищення ціни на газ. Першу умову Фонду - щодо вдосконалення антикорупційного законодавства - Київ виконав ще у липні. Що стосується двох інших - ціни на газ і бюджету, - місія має обговорити їх у Києві.

За даними інформагенції "Інтерфакс-Україна", український уряд запропонував МВФ загалом не менше восьми варіантів формули ціни на газ, наполягаючи на поетапному підвищенні тарифів. Фонд ці пропозиції відкинув: влада в Києві вже обіцяла заради грошей МВФ збільшити ціни на газ для населення, однак обіцянку так і не виконала.

Цього разу, вважає виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, чиновники, найімовірніше, розробили компромісний з точки зору кредиторів сценарій. "Якби питання щодо цін на газ було вирішено ще в липні, то, фактично, потрібен був би лише лист від президента України до МВФ, що він підтримує поправки до антикорупційного законодавства і обіцяє, що його буде підписано. Тобто до серпня місія могла встигнути приїхати до України та обговорити подальшу співпрацю", - пояснює експерт. Нині, додає він, за оптимістичного прогнозу, якщо Україна вже у вересні домовиться з Фондом, отримає гроші не раніше жовтня.

У боргах як у шовках

Гроші МВФ Україні потрібні якнайшвидше й передусім для розрахунків за старими кредитами: у 2019-2020 роках обсяги погашень лише за державним боргом складуть близько 14 мільярдів доларів, нагадує головний економіст "Альфа-Банку Україна" Олексій Блінов. А якщо додати ще борги компаній, уточнює експерт, "сума буде співставною з обсягом золотовалютних резервів - 18 мільярдів доларів". І враховуючи, що 2019 року в Україні заплановані президентські вибори, сподіватися на суттєвий приплив інвестицій не варто, пояснює Блінов.

Компенсувати цю суму на продажу ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики - ред.) - для України не вихід, веде далі експерт. Адже по-перше, ці позики - короткострокові й для рефінансування держборгу не підходять. А по-друге, "основними покупцями внутрішніх ОВДП є державні банки, у яких також у 2019 році настануть терміни погашення власних зовнішніх позик, тобто їм самим знадобиться валюта", підсумовує Блінов.

Дешеві зовнішні ресурси, як-от, приміром, кредит Світового банку на 800 мільйонів доларів або мільярд євро від Євросоюзу, прив’язані до співпраці з МВФ і здійснення реформ. Тому в уряду є два варіанти - домовлятися з Фондом або тиснути на Нацбанк, щоб той продавав валюту, говорить Вишлінський. "Але НБУ просто може не дати грошей, і уряд не зможе виконати своїх зобов’язань перед тим самим МВФ. Це як борг перед кредитором останньої надії, який не погашається й означає, що в країні все вже зовсім погано", пояснює експерт. Такий варіант він вважає найпесимістичнішим.

Місія: звести баланс

Ще одне питання, щодо якого Київ і МВФ мають знайти спільну мову, - держбюджет. МВФ наполегливо вимагає від України як складення збалансованого кошторису, так і контролю за виконанням. Приміром, цьогоріч недовиконується план за надходженням деяких податків, що може викликати чимало запитань у кредиторів, пояснює Олександра Бетлій, провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Візит місії МВФ заплановано на початок бюджетного процесу, нагадує експерт - саме у вересні уряд зобов’язаний подати до Верховної Ради проект кошторису на наступний рік. "Одним з питань може бути податок на виведений капітал. Зараз проект бюджету не передбачає запровадження цього податку, але якщо парламент ухвалить відповідний закон, треба буде вносити зміни в проект бюджету на 2019 рік", - зазначає Бетлій.

Експерт нагадує і про плани уряду запровадити з нового року монетизацію пільг: наразі невідомо, чи це буде зроблено в повному обсязі, однак щоб система запрацювала, в бюджеті має вистачити коштів на компенсації, "щоб населення могло вчасно розрахуватися за свої послуги, які воно споживає", підсумовує Бетлій.

Джерело: Українська служба DW

Гроші МВФ для України: кредит останньої надії


Новини Статті Аналітика
Tesla планує скоротити 400 працівників заводу в Берліні Tesla планує скоротити 400 працівників заводу в Берліні Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Нацбанк різко знизив офіційний курс долара Нацбанк різко знизив офіційний курс долара Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
У Швейцарії назвали суму заморожених активів Росії У Швейцарії назвали суму заморожених активів Росії Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Метінвест заявив про підвищення зарплати працівникам Метінвест заявив про підвищення зарплати працівникам У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків У Європі угоди з біткойнами звільнили від податків I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Долар різко подешевшав в обмінниках Долар різко подешевшав в обмінниках Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі.

Ф.Гізо
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті