Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 09:06 | London, Apr 25 07:06 | New York, Apr 25 03:06
Shanghai, Apr 25 15:06 | Tokyo, Apr 25 16:06 | Sydney, Apr 25 18:06

Після зняття мораторію ціни на землю можуть виявитися нижчими за нормативн

Після зняття мораторію ціни на землю можуть виявитися нижчими за нормативн




6 квітня 2011 в 13:00 - Роман Зайцев


Після зняття мораторію ціни на землю можуть виявитися нижчими за нормативн

З 2012 року, як очікується, ріллю в Україні можна буде вільно купити і продати. Якщо вірити результатам щойно оприлюдненого дослідження, проведеного експертами дослідницького центру Німецько-український аграрний діалог, то ринкові ціни після зняття мораторію можуть виявитися у кілька разів нижчими за нормативні, передає Deutsche Welle.



В інтерв‘ю DW один із авторів дослідження Олег Нів‘євський назвав критерії нормативної оцінки землі застарілими і нереалістичними.

Зокрема, нормативний рівень капіталізації становить 33 роки.

Однак у нинішніх умовах ніхто не купуватиме землю, якщо вона буде так довго окуповуватися, зауважує експерт.

"Наші підприємці виходять зі значно меншого періоду окупності, ніж підприємці у Німеччині або Франції. Це пов‘язано із доступністю кредитів і ризикованістю інвестицій. Там, де більш ризикований ринок, період окупності завжди буде більший, ніж у стабільних ринкових умовах", - каже Нів‘євський.

За його словами, українські фермери зазвичай розраховують інвестиції таким чином, аби вони окупилися за вісім-десять років.

За підрахунками експертів Німецько-українського аграрного діалогу, після запровадження ринкових умов Україна опиниться у числі країн із найдешевшою землею.

Вартість гектара землі у Закарпатській області, прогнозують експерти, буде нижчою за сільськогосподарські угіддя у східній Гані.

Як це можливо? Олександр Нів‘євський пояснює: "Потрібно зважати на загальну політичну і економічну ситуацію в Україні. Ведення бізнесу тут є ризикованим. Варто згадати хоча би експортні квоти на зернові. Мало хто захоче вкладати гроші в таку економіку. А коли немає попиту, то і ціна невисока".

Притоку спекулятивного капіталу експерт не очікує, а ціни зростатимуть поступово - із розвитком аграрного сектору.

Один із головних і найбільш несподіваних висновків дослідження - велика різниця у вартості землі між регіонами України і подекуди навіть в межах однієї області.

Застосовуючи ставку капіталізації у 13%, з урахуванням таких факторів, як розташування та плодючість земель, експерти вирахували показники вартості ріллі в Україні - від кількох сотень до п‘яти з половиною тисяч гривень за гектар.

Найнижча середня вартість землі - від 1500 до 1700 гривень за гектар - у Закарпатській, Рівненській, Житомирській та Волинській областях.

Натомість у Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській та Полтавській областях земля коштує понад 5 тисяч гривень.

Ці показники базуються насамперед на даних про ефективність фермерських господарств у регіонах.

В рамках дослідження були проаналізовані дані звітності понад трьох тисяч господарств за три роки.

Після зняття мораторію ціни на землю можуть виявитися нижчими за нормативн


Новини Статті Аналітика
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Економічна думка щодо розвитку підприємництва: історичний аспект Економічна думка щодо розвитку підприємництва: історичний аспект Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Новітні рекламні технології як інновації в маркетингових комунікаціях Новітні рекламні технології як інновації в маркетингових комунікаціях ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Проблеми формування технологічної інфраструктури як складової національної інноваційної системи Проблеми формування технологічної інфраструктури як складової національної інноваційної системи Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
"Нафтогаз" знову спробує продати на аукціоні бензин за ціною вище ринкової Продаж заставного майна в Україні на аукціоні Продаж заставного майна в Україні на аукціоні I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Власник Власник "Універсальної інвестиційної групи" збирається продати свій страховий бізнес Рідкісний рожевий діамант продано на аукціоні Sotheby’s за рекордні $46 млн Рідкісний рожевий діамант продано на аукціоні Sotheby’s за рекордні $46 млн I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті