Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 24 03:11 | London, Apr 24 01:11 | New York, Apr 23 21:11
Shanghai, Apr 24 09:11 | Tokyo, Apr 24 10:11 | Sydney, Apr 24 12:11

Експерти вважають, що споживче кредитування починає відновлюватися

Експерти вважають, що споживче кредитування починає відновлюватися




13 грудня 2010 в 16:31 - Роман Зайцев


Експерти вважають, що споживче кредитування починає відновлюватися

Кредитний портфель фізичних осіб у національній валюті в листопаді збільшився на 1,15% - до 62,239 млрд. гривень. Зростання цього показника спостерігається третій місяць поспіль після тривалого скорочення з 2008 року.



Як зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, основний проріст в обсягах кредитування фізичних осіб у гривні відбувається за рахунок відновлення споживчого кредитування, а саме: автокредитування і кредитів на покупку побутової техніки, меблів.

Водночас, за його даними, іпотечне кредитування з початку 2010 року ще не показало жодного місяця із позитивною динамікою сальдо кредитного портфеля.

"Однак, незважаючи на збільшення кредитного портфеля фізичних осіб у гривні останні кілька місяців, за підсумками року цей показник, імовірно, покаже зниження на 0,5%", - прогнозує експерт.

"Приріст буде зафіксований тільки в 2011 році. Цьому буде сприяти триваюче відновлення в автокредитуванні, кредитуванні товарів першої необхідності. Збільшення обсягів іпотечних кредитів в Україні очікується тільки з весни 2011 року на тлі стабілізації в банківському секторі і стійких темпів зростання національної економіки і, відповідно, доходів населення", - зазначив він.

Водночас, Івченко відзначив, що частка кредитів фізичних осіб в іноземній валюті через введену в Україні заборону на кредитування населення в іноземній валюті, за винятком деяких випадків, продовжує з місяця в місяць знижуватися.

"Частка кредитів фізичних осіб в іноземній валюті у листопаді знизилася до 70,2% замість 70,9% в жовтні. НБУ поки категорично проти цього сегмента кредитування", - поінформував він.

"Імовірно, ця заборона проіснує і протягом 2011 року, і тільки в 2012 році на тлі стабільної економічної ситуації в Україні і сильної гривні кредитування фізичних осіб в іноземній валюті частково буде відновлено", - прогнозує експерт.

Обсяги кредитування юридичних осіб у національній валюті останні місяці також стійко підвищуються.

Цьому сприяє стабільне відновлення економіки, зокрема в промисловості, торгівлі, транспорті, будівництві.

"За підсумками 2010 року, портфель кредитів підприємств у гривні може зрости на 16,4%", - прогнозує Івченко.

Обсяг кредитного портфеля юридичних осіб в іноземній валюті останні кілька місяців перебуває біля позначки 24 млрд. доларів.

"Це говорить про те, що обсяги нових виданих кредитів юридичних осіб в іноземній валюті приблизно дорівнюють обсягам кредитів, які погашаються. Попит на цей сегмент кредитування серед підприємств, що займаються експортом, стабільний через більш низькі ставки за кредитами в інвалюті у порівнянні з гривневими кредитами і на тлі стабільності національної валюти", - відзначає Івченко.

За його дваними, середня кредитна ставка для юридичних осіб у гривні нині складає 24%, а в доларах - 16%.

"Ситуація у сфері кредитування в Україні поступово вирівнюється. Споживче кредитування населення в національній валюті починає відновлюватися, спостерігаються стабільні обсяги кредитування підприємств. Проте залишаються і невирішені проблеми: відсутність позитивної динаміки портфеля іпотечних кредитів і заборона на кредитування фізосіб в іноземній валюті", - підсумував експерт.

Експерти вважають, що споживче кредитування починає відновлюватися


Новини Статті Аналітика
Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Територіальні  відмінності розвитку регіонів України та інструменти  їх регулювання Територіальні відмінності розвитку регіонів України та інструменти їх регулювання Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий
Рада Асоціації Рада Асоціації "Фондове партнерство" звернулась до ДКЦПФР з проханням відновити обіг цінних паперів 12 емітентів Особливості нормативно-правового регулювання інноваційної інфраструктури в Україні та напрями його удосконалення Особливості нормативно-правового регулювання інноваційної інфраструктури в Україні та напрями його удосконалення Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Перспективи формування національної інноваційної системи в Україні Перспективи формування національної інноваційної системи в Україні Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Уряд обіцяє гасити 100% кредиту за українські автобуси Уряд обіцяє гасити 100% кредиту за українські автобуси Характеристика індивідуального планування в різних країнах Характеристика індивідуального планування в різних країнах Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх спочатку вимагає десять часткою зусиль, щоб отримати одну частку результату. Після того, як Ви впораєтеся з цим - станете постійно отримує десять часткою результату при одній частці зусиль.

Чарльз Гивенс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті