Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 23 23:40 | London, Apr 23 21:40 | New York, Apr 23 17:40
Shanghai, Apr 24 05:40 | Tokyo, Apr 24 06:40 | Sydney, Apr 24 08:40

Інвестори з КНР дедалі більше цікавляться українською економікою

Інвестори з КНР дедалі більше цікавляться українською економікою




17 січня 2011 в 12:29 - Роман Зайцев


Інвестори з КНР дедалі більше цікавляться українською економікою

Після чергової спроби України перезавантажити відносини з Китаєм інвестори з КНР дедалі більше цікавляться українською економікою. Утім, поки йдеться лише про наміри співпраці. Жодного проекту дотепер не започатковано. Про це пишуть на Deutsche Welle.



Налагодити тісні економічні зв'язки з Китаєм намагався ще Леонід Кучма. Тоді влада хвалилася співпрацею з КНР і начебто розпочатими спільними проектами. Утім, за часів президентства Віктора Ющенка політичні відносини Китаю з Україною охололи, тож, економічну співпрацю довелося відкласти. Тепер "розігріти" економічний інтерес китайців до України намагається Віктор Янукович.

У вересні минулого року численна делегація високопосадовців і бізнесменів відвідала Пекін, де було підписано 13 двосторонніх документів. В.Янукович заявив, що оцінює сумарну вартість цих угод на $4 млрд., і за два роки товарообіг між Україною та Китаєм має зрости до $10 млрд. Однак за чотири місяці після відвідання українською стороною Піднебесної бум китайських інвестицій в Україні так і не розпочався.

Китайські інвестори висловили готовність вкладати капітал у будівництво швидкісного залізничного сполучення аеропорту "Бориспіль" з Києвом, розробку українського морського шельфу, спорудження в Криму парогазової електростанції. Утім, досі реалізація деяких з цих проектів під питанням. Тож експерти запідозрили, що в китайсько-українських відносинах з'явилося деяке напруження через те, що, попри застереження Китаю, український представник, внаслідок тиску на Україну ЄС, таки взяв участь у церемонії нагородження Нобелівською премією ув'язненого китайського дисидента Лю Сяобо.

Окрім політики, китайських інвесторів непокоять і умови ведення бізнесу в Україні. Це пояснює, чому китайці обережно ставляться до інвестування в українську енергетику, сказав Deutsche Welle колишній міністр палива і енергетики України Юрій Продан. "Немає інформації, щоб хтось там технічне завдання на проект розробляв, або сам проект. Навіть якщо підписаний якийсь протокол, то це лише декларації про наміри. Бо ж інвестори вимагають сьогодні ринкового принципу на електричну енергію, наприклад, щоб вони могли забезпечити свої інвестиції. На жаль, у нас не до кінця все зроблено з точки зору ринкового регулювання".

Натомість голова Ділової ради "Україна - Китай" Валерій Коновалюк переконує, що хвилюватися немає підстав. Всі задекларовані угоди укладено. Бізнесмени з КНР розглядають можливість інвестицій не тільки в модернізацію української газотранспортної системи, а й в машинобудування, сільське господарство, українські морські порти та залізничні перевезення. "Зацікавленість китайської сторони відчувається виключно в тому, що Україна набуває реальної можливості створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. А це є один з головних торговельних партнерів Китаю",- запевнив В.Коновалюк в інтерв'ю Deutsche Welle.

За його словами, окрім інвестицій Україна може запозичити в КНР досвід реформування економіки, завдяки якому Китай за останні двадцять років здійснив "економічний прорив" у світі. "Є чому в них повчитись, а також використати можливості китайської співпраці для реконструкції наших металургійних активів. Треба ж нарешті створювати наукомісткі технології, аби мати статус постіндустріальної країни",- переконаний голова Ділової ради "Україна - Китай".

Утім, оглядачі єдині в тому, що Україна пропонує для китайських інвесторів не ті галузі для пріоритетної співпраці. Адже важка промисловість вже не така актуальна для Китаю, як сільське господарство: через щорічне збільшення населення, Китай буде змушений шукати можливості задовольняти попит на продукти харчування для своїх громадян. Тож спільні проекти у сільському господарстві були б вигіднішими як для української, так і для китайської сторони. Наразі 2010 р. товарообіг між країнами склав не більше $6 млрд. Зараз китайські інвестиції складають близько 0,01% (приблизно $11 млн.).

Інвестори з КНР дедалі більше цікавляться українською економікою


Новини Статті Аналітика
Інвестори втрачають інтерес до СНД Інвестори втрачають інтерес до СНД Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Янукович обіцяє Янукович обіцяє "сприятливі умови" для інвесторів Сучасні аспекти планування у сфері інноваційної діяльності підприємств Сучасні аспекти планування у сфері інноваційної діяльності підприємств ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Голландські інвестори повернуться до кораблебудівної галузі України після поліпшення інвестиційного клімату Голландські інвестори повернуться до кораблебудівної галузі України після поліпшення інвестиційного клімату Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
85% інвесторів очікують дефолту Греції 85% інвесторів очікують дефолту Греції Венчурний капітал як джерело інноваційних процесів в системі безпеки підприємництва Венчурний капітал як джерело інноваційних процесів в системі безпеки підприємництва I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Колеснiков обіцянками заманює інвесторів до будівництва комплексу для автоперегонiв Колеснiков обіцянками заманює інвесторів до будівництва комплексу для автоперегонiв "Формула-1" Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх спочатку вимагає десять часткою зусиль, щоб отримати одну частку результату. Після того, як Ви впораєтеся з цим - станете постійно отримує десять часткою результату при одній частці зусиль.

Чарльз Гивенс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті