Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 24 13:06 | London, Apr 24 11:06 | New York, Apr 24 07:06
Shanghai, Apr 24 19:06 | Tokyo, Apr 24 20:06 | Sydney, Apr 24 22:06

Перспектива розвивитку іпотечного кредитування в наступному році

Перспектива  розвивитку іпотечного кредитування в наступному році




22 грудня 2010 в 17:26 - Ілона Чіркова


Перспектива розвивитку іпотечного кредитування в наступному році

За словами експерта, розвиток іпотечного кредитування в наступному році буде відбуватися досить стрімко, але, безумовно, говорити про такий пік, який був у 2007 - 2008 роках, не зовсім доречно.



Керівник департаменту стратегічного розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу ПУМБ Валерій Пацуй розповів Корреспондент.biz про темпи розвитку іпотечного кредитування в наступному році.

Пацуй  сказав те, що стосується учасників ринку іпотечного кредитування, то їх кількість буде тільки збільшуватися. До речі, за останній місяць на ринок з пропозиціями про кредитування вийшло чотири нові банки.

Таким чином, продовжує він, наразі купівлю вторинної нерухомості кредитують близько 24 банків з ТОП-50 за розміром активів. При цьому експерт припустив, що в 2011 році число банків, що надають позики фізичним особам, наблизиться до докризового показника.

Говорячи про основні умови кредитування, Пацуй зазначив, що в 2011 році процентні ставки за іпотечними кредитами будуть рухатися в бік зменшення - за оцінками ПУМБ, якщо на початок року ставка складе 18 - 19% річних, то вже до кінця року ставки можуть знизитися на 3 -4%.

У той же час експерт сказав, що багато банків встановлюють плаваючу процентну ставку, яка часто прив’язана до ставки депозиту. Тому якщо ставки за внесками зростатимуть, то цілком імовірний сценарій, що і кредитні ставки також будуть збільшуватися, і навпаки.

Керівник департаменту стратегічного розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу ПУМБ  сказав, якщо говорити про строки та розмір початкового внеску, то на сьогоднішній день банки готові кредитувати населення на термін до 20 років, при цьому перший внесок становить не менше 30% від вартості нерухомості. І в наступному році банки навряд чи повернуться до практики кредитування на 30 років.

Але, додає він, з огляду на посилення конкуренції на ринку і збільшення кількості гравців, розмір первісного внеску, ймовірно, знизиться до 20% від вартості житла, а до початкового внеску на рівні 0% банки, мабуть, ще не скоро повернуться.

Пацуй повідомив також, що останнім часом фінустанови значно посилили вимоги до позичальників, якщо порівнювати їх з передкризовим періодом. Але, відзначає він, враховуючи конкуренцію, що посилюється, і боротьбу за клієнта, можна припустити, що банки будуть більш лояльні до своїх позичальників.

При цьому він констатував, що вік ідеального позичальника - не менше 25 років і до пенсійного віку на дату погашення кредиту. Також для оцінки позичальника важлива наявність додаткових активів, крім нерухомості, що купується, - авто, заміського житла, земельних ділянок, тому що це свідчить про стабільність позичальника, додав Пацуй.

Також він відповів на питання, які об’єкти нерухомості банки будуть готові кредитувати, а які - ні: природно, банки будуть, в основному, кредитувати у наступному році вторинну нерухомість, оскільки небагато хто з фінінститутів, що активно кредитують в докризовий час, готові повернутися до кредитування первинного житла.

Пацуй пояснив, що перешкодою є той факт, що основна частина об’єктів, що будуються,  розташовані на земельних ділянках в короткострокову оренду, відповідно, гарантією застави виступають не реальні квартири або квадратні метри, а віртуальні. Виключення становлять ті об’єкти нерухомості, де банк виступає партнером будівництва. Більше того, багато "новобудов" ще заморожені.

За його словами, кредити на придбання заміської нерухомості сьогодні надають тільки провідні гравці іпотечного ринку, при цьому велика частина банків видає кредит на будівництво або придбання об’єкта тільки під заставу наявної нерухомості (наприклад, квартири), що, по суті, є не іпотекою, а швидше споживчим кредитом.

Перспектива  розвивитку іпотечного кредитування в наступному році


Новини Статті Аналітика
Київські недобудови виставлятимуть на аукціон Київські недобудови виставлятимуть на аукціон Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Реалії та перспективи розвитку складського комплексу України Огляд вітчизняного ринку нерухомості в лютому Огляд вітчизняного ринку нерухомості в лютому
Банки відновлюють іпотечне кредитування Банки відновлюють іпотечне кредитування Актуальні напрями інвестиційних проектів Актуальні напрями інвестиційних проектів Огляд вітчизняного ринку нерухомості в січні Огляд вітчизняного ринку нерухомості в січні
На ринку іпотечного кредитування збільшилось число гравців На ринку іпотечного кредитування збільшилось число гравців Інвестиції у вино є одними з найпопулярніших Інвестиції у вино є одними з найпопулярніших Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Кредити на купівлю нового житла в Києві видають лише 15 банків Кредити на купівлю нового житла в Києві видають лише 15 банків Куди небезпечно інвестувати Куди небезпечно інвестувати ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
У Києві дешевшають квартири У Києві дешевшають квартири 10 порад щоб отримати іпотечний кредит 10 порад щоб отримати іпотечний кредит Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі.

Ф.Гізо
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті