Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 16 14:19 | London, Apr 16 12:19 | New York, Apr 16 08:19
Shanghai, Apr 16 20:19 | Tokyo, Apr 16 21:19 | Sydney, Apr 16 23:19

Держкомісія з цінних паперів хоче змінити механізм фінансового забезпечення регулятора



11 березня 2011 в 12:00 - Роман Зайцев


Держкомісія з цінних паперів хоче змінити механізм фінансового забезпечення регулятора

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) пропонує механізм самофінансування через спеціальний фонд держбюджету. Його будуть наповнювати за рахунок коштів, одержуваних від надання комісією адміністративних послуг.



Збільшення надходжень втричі має забезпечити підвищення в 10 разів максимальної плати за реєстрацію емісій цінних паперів, пише в сьогоднішньому випуску "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився розроблений Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку законопроект, який змінює механізм фінансового забезпечення регулятора. Зараз комісія фінансується із загального фонду держбюджету, до якого також надходять кошти від надання ДКЦПФР адміністративних послуг. Плату за ці послуги запропоновано повертати регулятору через спеціальний фонд держбюджету.

Учасники ринку як і раніше будуть платити за реєстрацію деривативів 50 не оподатковуваних податком мінімумів доходів (850 грн). За даними ДКЦПФР, в 2010 р. за реєстрацію деривативів було отримано 4965,5 грн. Оплачувати також необхідно реєстрацію регламенту інститутів спільного інвестування та внесення їх до держреєстру (вартість - близько 1100 грн, у 2010 р. отримано 717,14 тис. грн), а також видачу сертифікатів на право здійснення професійної діяльності з цінними паперами (85 грн; 285 тис. грн).

Основна зміна торкнеться плати за реєстрацію емісії цінних паперів. Зараз при випуску акцій і облігацій з емітента стягується мито в розмірі 0,1% від обсягу емісії, але не більше 5 мінімальних заробітних плат (максимум - 4705 грн). ДКЦПФР пропонує встановити планку в 50 мінімальних зарплат (47,05 тис. грн). При цьому, крім корпоративних емітентів, мито будуть платити і муніципалітети. За 2010 р. ДКЦПФР зареєструвала випуски цінних паперів на 96350 млн грн. У вигляді мита всі емітенти заплатили 4,26 млн грн.

Глава ДКЦПФР Дмитро Тевелєв повідомив виданню, що документ був розроблений в рамках дотримання принципів IOSCO про фінансову незалежність регуляторів і виконання програми реформ глави держави. У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що дослідження Світового банку і МВФ демонструють слабку фінансову незалежність українського регулятора: "Комісії не вистачає фінансування на утримання кваліфікованого персоналу, а її системи лише частково автоматизовані. Бракує IT-системи та програмного забезпечення для спрощення виконання функцій, а кількість технічного персоналу дуже невелике в порівнянні з розмірами регульованого ним сектору ". За словами Д.Тевельова, у багатьох країнах регулятор фондового ринку фінансується його учасниками та державою.

Д.Тевелєв повідомив, що в 2010 р. ДКЦПФР перерахувала до бюджету близько 14 млн грн. За його оцінками, максимальний розмір надходжень до спеціального фонду може скласти 40 млн грн. "Це дозволить нам поліпшити комп‘ютерну техніку, яка зношена на 80%. Удосконалення програмного забезпечення допоможе закласти основи системи моніторингу ринку (на неї потрібно 28 млн грн) і пруденційного нагляду", - додав Д.Тевелєв. У держбюджеті 2011 р. на фінансування комісії закладено 40,3 млн грн.

Учора комісія вирішила провести нараду з представниками Мінфіну, Нацбанку, адміністрації президента і профільного комітету Верховної Ради для обговорення документа.

Учасники ринку відзначають, що для більшості емітентів підвищення плати за реєстрацію емісії не буде занадто витратним.

Держкомісія з цінних паперів хоче змінити механізм фінансового забезпечення регулятора


Новини Статті Аналітика
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Рада Асоціації Рада Асоціації "Фондове партнерство" звернулась до ДКЦПФР з проханням відновити обіг цінних паперів 12 емітентів Заводський сектор науки, як складова підвищення конкурентоспроможності інноваційної структури Заводський сектор науки, як складова підвищення конкурентоспроможності інноваційної структури ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
"Донецьксталь" обіцяє судитися з ДКЦПФР через призупинку обігу акцій Банківське кредитування в стратегії модернізації та інноваційного розвитку економіки України Банківське кредитування в стратегії модернізації та інноваційного розвитку економіки України Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
ДКЦПФР заборонила на 12 місяцівторгувати цінними паперами 12 підприємств групи ДКЦПФР заборонила на 12 місяцівторгувати цінними паперами 12 підприємств групи "Донецьксталь" Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Податок на прибуток забезпечив понад 40% надходжень до держбюджету Податок на прибуток забезпечив понад 40% надходжень до держбюджету Особливості тінізації фінансового сектору вітчизняної економіки Особливості тінізації фінансового сектору вітчизняної економіки I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті