Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 01:59 | London, Apr 25 23:59 | New York, Apr 25 19:59
Shanghai, Apr 26 07:59 | Tokyo, Apr 26 08:59 | Sydney, Apr 26 10:59

МВФ закликає Білорусь посилити грошово-кредитну політику

МВФ закликає Білорусь посилити грошово-кредитну політику




10 березня 2011 в 17:05 - Роман Зайцев


МВФ закликає Білорусь посилити грошово-кредитну політику

Міжнародний валютний фонд вважає, що дефіцит поточного рахунку Білорусі став неприйнятним, і закликав уряд посилити грошово-кредитну політику.



У щорічному звіті про економіку Білорусі МВФ заявив про необхідність якнайшвидших і широких змін у політиці для заповнення збитку для економіки в результаті швидкого зростання кредитування, підвищення зарплат бюджетників, витрат на будівництво житла, інвестицій в сільське господарство та інші галузі.

Дефіцит поточного рахунку платіжних операцій Білорусі минулого року досяг 16% від внутрішнього валового продукту. При цьому Національний банк Білорусі підтримував резерви в основному за рахунок зовнішнього запозичення і позичання у комерційних банків країни в обмін на забезпечення ліквідності білоруського рубля при низьких ставках кредитування.

МВФ заявив, що пом‘якшення монетарної політики Мінська викликало підвищення дефіциту поточного рахунку.

"Є ризик того, що м‘яка політика виявиться неприйнятною в найближчому майбутньому, і існує термінова необхідність у її коригуванні", - наголошується в заяві МВФ.

У документі, підготовленому співробітниками МВФ, говориться, що влада Білорусі сподівається заповнити дефіцит за рахунок зовнішнього запозичення, зростання виручки від продажу державних активів і збільшення цін на нафту, а також наростити експорт і позбавити країну від боргових проблем.

Співробітники МВФ зауважили, що плани Мінська "високо оптимістичні", а політика на 2011 рік "занадто м‘яка".

У звіті МВФ говориться, що без істотного посилення політики, яке скоротило б дефіцит поточного рахунку, зовнішній борг Білорусі може досягти 75% від ВВП, а держборг може зрости до 29% до 2016 року.

Якщо Білорусь втратить доступ до фінансування, золотовалютні резерви можуть скоротитися швидше, ніж очікується, говориться у звіті МВФ.

"Скорочення резервів може призвести до втрати контролю над обмінним курсом і спровокувати дестабілізуючу спіраль знецінення та інфляції, піддати банківську систему ризикам і підірвати виробництво", - попереджають співробітники МВФ.

Водночас, уряд Білорусі подумує підняти ставку рефінансування, щоб приборкати інфляцію, але Нацбанк висловився проти.

"Влада розглядає можливість підвищення ставки рефінансування. Це захід у правильному напрямку", - сказала глава представництва МВФ в Мінську Наталія Колядіна.

Білоруський віце-прем‘єр раніше говорив, що Мінськ може підвищити ставку рефінансування за підсумками лютневої інфляції, однак Нацбанк заявляв, що не підтримує цю ідею.

"Ми не підтримуємо адміністративні заходи, які можуть обмежувати доступ до валютного ринку. Ці заходи не можуть вирішити проблеми, які стоять перед білоруською владою", - сказала Колядіна.

Щоб зменшити девальваційний тиск, білоруська влада з початку року запровадила низку адміністративних обмежень на валютному ринку, в тому числі заборонивши авансування імпортних закупівель і заборонивши підприємствам купувати валюту на біржі для великих закупівель імпортного обладнання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Білорусь, яка зіштовхнулася з проблемою жорсткого валютного дефіциту, має намір провести в 2011 році масштабну приватизацію.

МВФ закликає Білорусь посилити грошово-кредитну політику


Новини Статті Аналітика
Євросоюз може відмовити Україні в кредиті через МВФ Євросоюз може відмовити Україні в кредиті через МВФ Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Підсумки понеділка від інтернет-брокера iTrader Підсумки понеділка від інтернет-брокера iTrader
Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів "Одеса-Броди" може почати працювати на Коломойського Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Нацбанк Білорусі з 1 червня 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 16% річних Нацбанк Білорусі з 1 червня 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 16% річних МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
МВФ не має наміру припиняти допомогу Греції МВФ не має наміру припиняти допомогу Греції МВФ на шляху до реформування МВФ на шляху до реформування Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Греція може не отримати наступного траншу фінансової допомоги від МВФ Греція може не отримати наступного траншу фінансової допомоги від МВФ Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті