Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 01:51 | London, Apr 19 23:51 | New York, Apr 19 19:51
Shanghai, Apr 20 07:51 | Tokyo, Apr 20 08:51 | Sydney, Apr 20 10:51

Уряд дозволив Держказначейству заробляти на депозитах

Уряд дозволив Держказначейству заробляти на депозитах
Рейтинг: 0
Голосів: 0




12 листопада 2010 в 14:00 - Роман Зайцев


Уряд дозволив Держказначейству заробляти на депозитах

Уряд дозволив Держказначейству заробляти, розміщуючи вільні бюджетні кошти на депозитах у банках.  



Одночасно Мінфін отримав право достроково викуповувати держоблігації з ринку за вигідною ціною для економії коштів на їх обслуговуванні, пише "Комерсант-Україна".

Кабмін 11 листопада опублікував прийняту напередодні постанову № 1024, якою затвердив порядок викупу Мінфіном у 2010 році ОВДП за рахунок тимчасово вільних коштів єдиного казначейського рахунку (ЄКР) і розміщення коштів ЄКР на депозитах у банках.

Відповідно до документа рішення про покупку ОВДП і вкладення грошей ЄКР на депозити буде приймати міністр фінансів.

Після цього Мінфін на своєму сайті публікує повідомлення про проведення аукціону з купівлі ОВДП на біржах, з якими Мінфін укладе договори.

Організатори торгівлі повинні мати власний капітал розміром більше 40 млн. гривень - цьому критерію відповідає ПФТС.

Напередодні аукціону уряд встановлює ставку дохідності облігацій, нижче якої не буде викуповувати бонди, і має намір викуповувати спочатку заявки з найвищою ціною - фактично нижче номінальної вартості ОВДП.

Хороша ціна покупки облігацій та накопичення купонного доходу в період утримання ОВДП на балансі уряду дозволять держбюджету заощадити на обслуговуванні держборгу.

Якщо банк не зможе викупити ОВДП назад, Мінфін зможе перепродати їх або достроково погасити.

Банки для розміщення вільних грошей Мінфін відбере на конкурсній основі, при цьому в конкурсі зможе взяти участь навіть одна заявка.

Якщо буде кілька учасників, Мінфін задовольнить заявку за найвищою депозитної ставки.

Термін дії депозитних договорів повинен закінчуватися до 25 грудня, після чого гроші повинні бути повернуті до бюджету.

Короткострокове розміщення грошей здатне принести уряду додаткові доходи, а викуп ОВДП - заощадити витрати, якщо Мінфін зможе прогнозувати і контролювати динаміку бюджетного сальдо.

Зараз оперативні кошти Держказначейства знаходяться на окремому рахунку в НБУ, який не нараховує на них відсотки, так як не користується ними.

Коливання залишків на ЄКР істотні. Нацбанк повідомляв, що з початку жовтня з планки 8,8 млрд. гривень до кінця місяця обсяг коштів ЄКР впав до 2 млрд. гривень і лише в останній день місяця виріс до 5,8 млрд. гривень.

Це пояснюється тим, що основні податкові платежі надходять в кінці місяця.

Банкіри говорять, що вільні кошти уряду дозволять підвищувати короткострокову ліквідність банків.

Уряд дозволив Держказначейству заробляти на депозитах


Новини Статті Аналітика
Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Банківське кредитування в стратегії модернізації та інноваційного розвитку економіки України Банківське кредитування в стратегії модернізації та інноваційного розвитку економіки України Тижневий огляд ринку ОВДП - 06.04.2011 Тижневий огляд ринку ОВДП - 06.04.2011
"Нафтогаз України" продав ОВДП на 5 млрд грн "Дельта банку" Головна проблема банківської системи - боржники, які прикриваються депутатськими значками Головна проблема банківської системи - боржники, які прикриваються депутатськими значками Тижневий огляд ринку ОВДП - 29.03.2011 Тижневий огляд ринку ОВДП - 29.03.2011
"Нафтогаз" вперше продав ОВДП на 5 мільярдів приватному банку Переваги інвестицій в золото Переваги інвестицій в золото Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
Мінфін продав ОВДП на півмільярда Мінфін продав ОВДП на півмільярда 8 пунктів правильності вибору депозиту 8 пунктів правильності вибору депозиту Тижневий огляд ринку ОВДП - 15.03.2011 Тижневий огляд ринку ОВДП - 15.03.2011
Мінфін в результаті двох розміщень ОВДП залучив 1 млрд грн. Мінфін в результаті двох розміщень ОВДП залучив 1 млрд грн. Депозити ростуть швидше, ніж кредити Депозити ростуть швидше, ніж кредити Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті