Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 23 17:44 | London, Apr 23 15:44 | New York, Apr 23 11:44
Shanghai, Apr 23 23:44 | Tokyo, Apr 24 00:44 | Sydney, Apr 24 02:44

Уряд остаточно вирішив занедбати інтереси вітчизняних оборонних підприємств

Уряд остаточно вирішив занедбати інтереси вітчизняних оборонних підприємств




26 листопада 2010 в 14:00 - Роман Зайцев


Уряд остаточно вирішив занедбати інтереси вітчизняних оборонних підприємств

Ідея створити при Мінпромполітики держкомпанію, яка б представляла інтереси вітчизняних оборонних підприємств на зовнішніх ринках, зазнала остаточної поразки.  



Як стало відомо, держкомпанія з експорту товарів оборонної промисловості "Таско-експорт", яка колись підпорядковувалася Мінпромполітики, рішенням Вищого адмінсуду була позбавлена права на торгівлю військовою технікою, пише газета "Дело".

У групі товарів, якими може торгувати держкомпанія, залишилися тільки вибухові речовини і супутникова апаратура спеціального призначення.

Отримати контроль над торгівлею озброєнням уряд прагнув з 2006 року.

Спочатку Кабмін намагався встановити контроль над монополістом у галузі торгівлі озброєннями - держкомпанією "Укрспецекспорт", яка підпорядковується президенту.

Зокрема восени 2006 року уряд прийняв рішення про перепідпорядкування компанії Кабінету Міністрів.

Також право призначати голову "Укрспецекспорту" перейшло від президента до прем‘єр-міністра.

Проте Віктор Ющенко своїм указом призупинив дію постанови, яка відсторонювало президента від керування спецекспортером.

Свою позицію президент пояснив тим, що рішення уряду суперечить його конституційним правом контролювати сферу нацбезпеки і оборони країни.

Після невдалих спроб підім‘яти під себе "Укрспецекспорт" в Кабміні вирішили створити власного спецекспортера при Міністерстві промислової політики на базі держкомпанії "Таско-експорт", яка на той момент в основному експортувала вибухові речовини.

Специфіка діяльності держпідприємства пояснювалася тим, що її родоначальником була держкорпорація "Таско", в яку входять вітчизняні підприємства, що виробляють вибухівку.

В уряді вирішили виправити цю ситуацію. Так, в липні 2007 року Олександр Гришуткін, який на той момент обіймав посаду першого заступника голови Державної служби експортного контролю, заявив, що на засіданні Кабміну було прийнято рішення надати "Таско-Експорту" повноваження спецекспортера всіх видів озброєння і військової техніки.

Ідея взяти під контроль експортну торгівлю зброєю згодом була підтримана і Кабміном Юлії Тимошенко.

Так, у вересні 2008-го постановою № 816 був розширений список товарів військового призначення, якими може торгувати "Таско-експорт".

Зокрема компанія, крім вибухівки та супутникового обладнання, отримала право продавати-купувати військову техніку - кораблі, літаки, танки і бронетранспортери.

Тоді глава "Таско-Експорту" Олег Попов не приховував, що компанія планує скласти конкуренцію "Укрспецекспорту".

Топ-менеджер зазначав, що їх перевагою є тісний зв‘язок з оборонними підприємствами, які також підпорядковані Мінпромполітики.

Проте в Секретаріаті президента Віктора Ющенка "військова" політика Кабміну підтримки не знайшла: глава держави своїм указом призупинив дію постанови уряду.

Також визначенням законності прийнятого Кабміном постанови зайнялася Генеральна прокуратура.

У жовтні 2008 року генеральний прокурор Олександр Медведько після проведеної перевірки виніс протест на постанову уряду.

Проте Юлія Тимошенко відповіла силовому відомству відмовою на протест, після чого розгляду перейшли в судову площину.

У Генпрокуратурі, яка виступила позивачем, наполагали: уряд не мав законних підстав наділяти "Таско-експорт" додатковими повноваженнями.

Позицію відомства підтримали суди всіх інстанцій.

Необхідно відзначити, що після останніх президентських виборів боротьба між Секретаріатом президента і урядом за контроль над експортом озброєнь зберігалася.

Нагадаємо, що раніше у глави держави домоглися перепідпорядкування "Таско-Експорту" "Укрспецекспорту".

По суті, в липні цього року спецекспортер, з якого Кабмін намагався зробити конкурента "Укрспецекспорту", став дочірнім підприємством останнього.

У сьогоднішньому уряді з ініціативою перепідпорядкувати "Укрспецекспорт" уряду виступав віце-прем‘єр з питань нацбезпеки і оборони Володимир Сівкович.

Тим не менше після того, як він був призначений заступником секретаря РНБО - організації, яка має прямий вплив на "Укрспецекспорт", інтерес Кабміну до експорту зброї трохи згас.

Уряд остаточно вирішив занедбати інтереси вітчизняних оборонних підприємств


Новини Статті Аналітика
Україна скоротила експорт електроенергії Україна скоротила експорт електроенергії Можливість заробити на группон-сайтах Можливість заробити на группон-сайтах Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання
Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Росія скасує ембарго на експорт зерна з 1 липня Росія скасує ембарго на експорт зерна з 1 липня Класифікація інституціональних проблем, які обмежують інноваційний розвиток Класифікація інституціональних проблем, які обмежують інноваційний розвиток ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Росія може скасувати зернове ембарго Росія може скасувати зернове ембарго Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Україна замiнює експортнi квоти на зерно митом Україна замiнює експортнi квоти на зерно митом СОТ хоче, щоб Україна знизила експортні мита на брухт СОТ хоче, щоб Україна знизила експортні мита на брухт I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх спочатку вимагає десять часткою зусиль, щоб отримати одну частку результату. Після того, як Ви впораєтеся з цим - станете постійно отримує десять часткою результату при одній частці зусиль.

Чарльз Гивенс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті