Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 26 00:10 | London, Apr 25 22:10 | New York, Apr 25 18:10
Shanghai, Apr 26 06:10 | Tokyo, Apr 26 07:10 | Sydney, Apr 26 09:10

У березні Україні прогнозують інфляцію на рівні 0,8%

У березні Україні прогнозують інфляцію на рівні 0,8%
Рейтинг: 0
Голосів: 0




10 березня 2011 в 08:11 - Роман Зайцев


У березні Україні прогнозують інфляцію на рівні 0,8%

У березні інфляція буде перебувати на рівні 0,8%. В очікуванні квітневого ривка цін за рахунок цін на газ і опалення, а також виключення платників єдиного податку в ланцюжку продажів Кабмін приблизно буде стримувати цінові коливання для стабілізації показника інфляції, повідомили в ІГ ТАСК.



Ймовірно, збережуть свій вплив адміністративні чинники стримування цін. Однак, за словами Андрія Шевчишина, аналітика ІГ ТАСК, перебувати поза світовим трендом зростання вартості продуктів харчування досить важко. У майбутньому зняття обмежень може призвести до різкого зростання цін, вважає експерт. У цілому у випадку жорсткого адміністративного регулювання не можна виключати в березні і більш низькі показники інфляції, проте вони будуть мати тимчасовий характер.

Ключовими драйверами зростання інфляції в березні експерт передбачає зростання цін у транспорті (оцінка 1,5%) за рахунок зростання цін паливної групи. При цьому тиск на вартість палива може надати зростання світових цін на нафту (яке на сьогоднішній день намагаються перекрити за рахунок збільшення видобутку ОПЕК і обіцянками розморожування стратегічних запасів США). Другою передумовою може стати введення мит на імпорт нафтопродуктів.

Аналітики ІГ ТАСК встановили поточну оцінку інфляції на 2011 рік на рівні 11% з негативним прогнозом. При цьому контртрендом для споживчої інфляції буде виступати звуження купівельного попиту через нестійкий ринок праці та підвищення витрат на ЖКГ, відзначив Шевчишин. Очікується інфляція витрат через зростання вартості палива і газу щодо більшості категорій споживчого кошика. Також ще не повною мірою проявив себе податковий кодекс через не включення до валових витрат на платників єдиного податку, що знайде своє відображення у квітні.

Як повідомила Державна служба статистики, інфляція в Україні в лютому 2011 року знизилася до 0,9% порівняно з 1% у січні. За її даними, з початку року інфляція склала 1,9%. У річному вимірі ( щодо аналогічного місяця минулого року) інфляція за підсумками лютого сповільнилася до 7,7%  порівняно з 8,2% за підсумками січня.

За словами Андрія Шевчишина, на споживчому ринку у лютому ціни на продукти харчування і безалкогольні напої зросли на 0,3%. Згідно з даними Держстату, на 5,1-3,3% подорожчали овочі та фрукти, на 2,9-1,2% зросли ціни на продукти переробки зернових, рис, маргарин, олію, хліб, яловичину. У той же час, значно подешевшали яйця і м‘ясо птиці (13,8% і 8,3%), ціни на свинину, молоко, сири, масло, кисломолочну продукцію знизилися на 3,5-0,1%.

Ключовим драйвером зростання інфляції в лютому стало зростання цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива, де ціни зросли на 4,6% (очікування 5%), наголосив Шевчишин. Плата за гарячу воду та опалення зросла на 7,4%, тарифи на електроенергію - на 6,8%. Крім того, на 6,2-4,4% збільшилася плата за квартиру, водопостачання і каналізацію. Нагадаємо, що в січні було озвучено заплановане підвищення тарифів на холодну воду і водовідведення (для Києва тарифи зросли на 9-11%), підвищення тарифів на електроенергію для населення, що споживає більше певного НКРЕ рівня (150 кВт / год) на 30%.

Істотний внесок у показник інфляції в лютому дало зростання цін на паливно-мастильні матеріали, розповів експерт. Паливо і масла в лютому 2011 року, згідно з даними Держкомстату, подорожчали на 4,3%. Слідом за паливною складовою зростання цін торкнулося автотранспорту, склавши 1,8%. У цілому підвищення цін у транспорті склало 2,4% (очікування 1,5%).

Основний тиск на вартість бензину наразі робить зростання цін нафти на світових ринках через напруженість на Близькому Сході та в Північній Африці. Оскільки Україна є імпортером бензину, обійти цю тенденцію не вдається, особливо враховуючи, що в собівартості бензину близько 65% займає сировина, резюмував аналітик.

У березні Україні прогнозують інфляцію на рівні 0,8%


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються. Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються.

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті