Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 11:22 | London, Apr 20 09:22 | New York, Apr 20 05:22
Shanghai, Apr 20 17:22 | Tokyo, Apr 20 18:22 | Sydney, Apr 20 20:22

Україна може зірвати контракт на поставку в Китай малих десантних кораблів

Україна може зірвати контракт на поставку в Китай малих десантних кораблів




6 травня 2011 в 15:20 - Роман Зайцев


Україна може зірвати контракт на поставку в Китай малих десантних кораблів

Українські спецекспортери стурбовані загрозою зриву великого, обсягом понад $ 300 млн, контракту з КНР у військово-технічній сфері (ВТС) і чекають адекватної реакції керівництва країни щодо забезпечення виконання взятих на себе зобов'язань в одній з найважливіших сфер двосторонніх українсько-китайських відносин.



Як повідомив агентству Інтерфакс-Україна генеральний директор ВАТ Феодосійська суднобудівна компанія Море (ФСК Море, АРК) Віталій Кривенко, реалізація укладеного у 2009 році державною компанією Укрспецекспорт контракту на будівництво і постачання до Китаю малих десантних кораблів на повітряній подушці (МДКПП) на потужностях ФСК Море перебуває під загрозою зриву в зв‘язку із застосуванням з 2010 року для підприємств ОПК закону про державні закупівлі.

"Необхідність передбаченого законом проведення тендерних закупівель для підприємств "оборонки", які працюють в жорстких рамках виконання зовнішньоекономічних контрактів, тягне за собою неприпустиме перенесення термінів виконання замовлень, їх зрив", - зазначив Кривенко. При цьому він наголосив, що укладення контракту з КНР на поставку МДКПП було здійснено на нормативній базі, яка не передбачала застосування процедури тендерних закупівель для ОПК.

За словами співрозмовника агентства, подальше застосування закону про тендерні закупівлі в ОПК розглядається сьогодні як системна проблема, яка має довгострокові і багатосторонні негативні для галузі та держави наслідки і потребує оперативного вирішення.

При цьому гендиректор компанії акцентував увагу на негативних наслідках застосування закону про держзакупівлі для "оборонки" в перспективі.

"Кричущим наслідком застосування цього закону є те, що загальнодоступна інформація про тендерні закупівлі в оборонному секторі - це удар по комерційних інтересах, а отже, по конкурентних позиціях наших спецекспортерів на світових ринках. Це, в тому числі, і ризики демпінгових дій з боку іноземних конкурентів, і жорсткіші для України умови укладання експортних контрактів", - пояснив Кривенко.

Він зазначив, що ризики, пов‘язані з дією в ОПК закону про держзакупівлі, - це суто українська, внутрішня проблема.

"Особливу тривогу і подив викликає те, що це суто внутрішня проблема України, оскільки міжнародна практика не передбачає застосування тендерних процедур в "оборонці". В усьому світі діяльність оборонних підприємств регламентується спеціальними законами", - сказав співрозмовник агентства.

Торкаючись поточних ризиків, пов‘язаних з виконанням китайського контракту, гендиректор також виділив проблему невідшкодування ПДВ.

"При заявленій ФСК Море за підсумками 2010 року сумі повернення ПДВ у розмірі 18,28 млн грн, підтвердженій податковими органами сумі повернення у 6,33 млн грн, підприємство не одержало ні копійки. При цьому контролюючі органи "за завищення бюджетної компенсації" наклали на компанію штраф у розмірі 361,2 тис. грн, хоча, відповідно до Податкового кодексу, штрафи  обсягом більше 1 грн можуть застосовуватися після 30 червня 2011 року ", - уточнив він.

За словами керівника компанії, ситуація з відшкодуванням ПДВ для виконавця важливого експортного контракту в 2011 році тільки погіршилася: "Уже в червні ФСК Море може припинити закупівлю товарів і послуг в рамках контракту у зв‘язку з критичною ситуацією з повернення ПДВ", - повідомив він.

Як нагадав Кривенко, переговори з укладення контракту на постачання в КНР МДКПП тривали більше п‘яти років. Вони проходили на тлі жорсткої конкурентної боротьби, а виконання контракту гарантовано спеціальною українсько-китайською міжурядовою угодою у сфері ВТС.

"Упевнений, що керівництво України володіє необхідними інструментами для вирішення проблемних питань цього значущого експортного контракту і вони будуть зняті з порядку денного найближчим часом", - сказав він.

За даними джерел агентства в ОПК країни, обсяг укладеного в 2009 році контракту на постачання КНР МДКПП оцінюється у близько $ 350 млн. Мова йде про будівництво та постачання чотирьох кораблів, з них два повинні бути побудовані в Україні, два - в КНР за участю українських фахівців.

МДКПП здатний перевозити 150 тонн вантажу, у тому числі до трьох середніх танків або до 500 військовослужбовців десантних військ. Може пересуватися зі швидкістю більше 60 вузлів (близько 120 км / год) по землі, воді, льоду і долати перешкоди типу "вертикальна стінка" висотою 1,5 м. Десантний корабель оснащений п‘ятьма газовими турбінами потужністю 5 л. с. кожна.

Фонд держмайна України планує на червень проведення конкурсу з продажу 100% акцій ВАТ ФСК Море.

У держкомпанії Укрспецекспорт, що увійшла в держконцерн Укроборонпром, ситуацію з реалізацією контракту з КНР на поставку МДКПП не коментують.

Україна може зірвати контракт на поставку в Китай малих десантних кораблів


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Білоруські компанії мігрують в Росію і Україну Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 30.03.2011. ВІдновлення зростання? Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 30.03.2011. ВІдновлення зростання?
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Українські експортери залишають Європу Українські експортери залишають Європу Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 28.03.2011. Песимізм не проходить Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 28.03.2011. Песимізм не проходить
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Китай доріс до другого місця Китай доріс до другого місця Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ти ніколи не вирішиш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив.

Альберт Ейнштейн
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті