Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 10:13 | London, Apr 25 08:13 | New York, Apr 25 04:13
Shanghai, Apr 25 16:13 | Tokyo, Apr 25 17:13 | Sydney, Apr 25 19:13

Приплив капіталу до України зростає, але на оздоровлення економіки це поки не впливає



21 травня 2010 в 13:21 - Христина


Приплив капіталу до України зростає, але на оздоровлення економіки це поки не впливає

Приплив капіталу до України, що поновився після президентських виборів, стає усе більш інтенсивним. Якщо в березні НБУ викупив на міжбанківському ринку валюти на $935 млн, то в квітні — на $1318 млн (більше на 38%).  



Головними одержувачами зовнішніх кредитів стали підприємства реального сектора. На їх частку в березні припала майже половина об’єму чистого залучення позикових засобів ($213 млн). Видно, це капітали з офшорів.

«80% позик, які отримують підприємства реального сектора, — це засоби українських підприємців, що зберігалися в офшорах. В період кризи гроші виводилися з України, а зараз їх повертають з використанням кредитних схем», — стверджує Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. Доля банків в об’ємі чистих запозичень була значно менша ($86 млн). Ще $138 млн іноземні інвестори вклали в держоблігації.

У квітні почалися також крупні запозичення на світовому ринку. В кінці місяця група «Миронівський хлібопродукт» розмістила п’ятирічні евробонди на $330 млн.
Проте як довго спостерігатиметься приплив капіталу, поки невідомо.

«У наступні місяці надлишок валюти на міжбанківському ринку зменшиться, хоча, безумовно, не перетворитися на дефіцит», — вважає Віталій Вавріщук, аналітик ГИК BG Capital. По-перше, може сповільнитися залучення засобів на світових ринках через міні-фінансову кризу, що вибухнула, яка пов’язана з борговими проблемами Греції і інших країн.

Наприклад, з 26 квітня по 7 травня FTSE 100, індекс акцій Лондонської біржі, обрушився на 11%, що стало найрізкішим падінням з березня 2009¬го. До 12 травня індекс відіграв майже половину втраченого. Але частина операцій українських компаній по залученню позик була відстрочена. Відклав розміщення єврооблігацій Приватбанк, переніс завершення випуску аналогічних паперів і холдинг «Метінвест» Рината Ахметова.

По-друге, не виключено, що незабаром офшорні засоби вичерпаються.
Перейняти естафету може уряд, який також планує випускати єврооблігації. У держбюджеті 2010 заплановані зовнішні запозичення на рівні 34,1 млрд грн. (на погашення раніше узятих боргів при цьому потрібно буде витратити всього 6,7 млрд грн.). Крім того, влада сподівається на здобуття позики МВФ у розмірі $19–20 млрд протягом найближчих двох з половиною років.

Навіть якщо валютний достаток в Україні збережеться, це не приведе до збільшення об’ємів кредитування (не дивлячись на зниження ставок по кредитах). І справа не лише в існуванні обмежень на валютне кредитування.

«Ліквідність банків підвищується. Але після кризи довіра до позичальників підірвана, тепер фінустанови дуже прискіпливо вибирають, кому давати позики», — констатує Олександр Охріменко. На думку Віталія Вавріщука, до кінця року ставки по знов виданих кредитах знизяться з 25–27% до 20–22%, але при цьому кредитний портфель фінустанов виросте лише на 4% за результатами року, причому в основному за рахунок держбанків. Наступного року зростання складе близько 13%. Вірогіднішими наслідками надлишку капіталу стануть збільшення імпорту, який знову прискорено обганятиме експорт (у березні імпорт збільшився на 22,2% в порівнянні з лютим до $5,6 млрд), і прискорення інфляції.

 

Приплив капіталу до України зростає, але на оздоровлення економіки це поки не впливає


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Маркетингові дослідження конкурентоспроможності інновацій Маркетингові дослідження конкурентоспроможності інновацій Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Інноваційна модель транскордонного співробітництва як елемент регіональної інноваційної інфраструктури Інноваційна модель транскордонного співробітництва як елемент регіональної інноваційної інфраструктури Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст "ОАК-Антонов" можуть передати виробничі активи авіабудівних підприємств Росії та Україні Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті