Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 16:10 | London, Apr 20 14:10 | New York, Apr 20 10:10
Shanghai, Apr 20 22:10 | Tokyo, Apr 20 23:10 | Sydney, Apr 21 01:10

Подорожчання бензину спровокувало інфляцію

Подорожчання бензину спровокувало інфляцію
За матеріалами: Економічна правда
Рейтинг: 0
Голосів: 0




7 квітня 2011 в 13:40 - Роман Зайцев


Подорожчання бензину спровокувало інфляцію

Інфляція березня виявилася найбільшою за останні півроку - ціни виросли на 1,4%, що в півтора рази вище за інфляцію лютого.



Більш істотне зростання споживчих цін востаннє фіксувався у вересні (+2,9%), після чого місячні темпи інфляції не перевищували 1%, пише видання "Комерсант Україна".

Внаслідок березневого прискорення середньорічна інфляція за останні 12 місяців підскочила на 0,5 процентних пункту, до 7,7%. Це відбулося вперше з вересня 2010 року, згодом середня інфляція знизилася з 10,5% до 7,2%.

Якщо в попередні місяці основним двигуном інфляції були тарифи на послуги ЖКГ, то в березні вони підвищилися всього на 1,2%.

Проте різко прискорилося зростання цін на продукти харчування: у березні вони подорожчали на 1,8%, тоді як місяцем раніше - на 0,3%.

Примітно, що кількість продуктових груп, в яких помічений зростання цін понад 1%, невелика: хлібопродукти (+2,7%), риба (+1,5%), овочі (+9,5%) і фрукти (+4, 6%).

Для останніх двох груп весняне подорожчання є сезонним чинником, особливо в період посту, коли багато хто не вживає тваринні білки. У березні подешевшали молоко (-2,4%), яйця (-1,2%), вершкове масло (-0,8%), сир (-0,7%). Втім, м‘ясо незначно подорожчало на 0,6% після падіння цін у січні-лютому сумарно на 2,4%.

Стрімким в березні було і зростання цін на пальне - на 9,3%, що спричинило подорожчання транспортних послуг на 2%.

 "Підвищення в березні - не останнє. Швидше за все тренд буде діяти до травня, а можливо, і до червня", - вважає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості підвищило граничні рекомендовані ціни на бензин А-95 на 1%, до 9,85 гривні / л.

За розрахунками Рябцева, до травня ціни на нафту виростуть до 125 долара за барель, а виходить, ціни на бензин піднімуться на 10-15% і досягнуть 10,7 гривень / л.

Втім, в кінці літа зростання цін зміниться зниженням, а до кінця року ціни на нафту можуть навіть досягти рівня початку року - 75-85 доларів за барель, очікує експерт.

Тренд високої інфляції збережеться в наступних місяцях. "У квітні-травні нас чекає сезонне підвищення цін на продукти напередодні Великодня та травневих свят. Також у квітні вже підвищені тарифи на електроенергію на 15%, будуть підвищені на газ на 20%", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач .

За її оцінками, у найближчі місяці темпи інфляції перевищать 1%, а за підсумками року досягнуть 11,3%.

Але глава НБУ Сергій Арбузов не бачить підстав для підвищення облікової ставки з нинішнього рівня в 7,75%: "Ми її нещодавно знизили, щоб стимулювати промисловість, і поки не збираємося міняти".

Подорожчання бензину спровокувало інфляцію


Новини Статті Аналітика
Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції
Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39% Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39% Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються. Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються.
Ціни на пальне в Україні призупинили ріст Ціни на пальне в Україні призупинили ріст Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Огляд європейських ринків за 22.03.2011. Боргова криза не зникає. Огляд європейських ринків за 22.03.2011. Боргова криза не зникає.
"Нафтогаз" 25 травня проведе аукціон з продажу 12,5 тис. т світлих нафтопродуктів Імпортери нафтопродуктів будуть судитися з Мінекономрозвитку Імпортери нафтопродуктів будуть судитися з Мінекономрозвитку Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
"Нафтогаз" продаватиме бензин з Лисичанського НПЗ в кінці травня Епоха нової резервної валюти Епоха нової резервної валюти Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.02.2011. І знову Китай Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.02.2011. І знову Китай

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ти ніколи не вирішиш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив.

Альберт Ейнштейн
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті