Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 06:22 | London, Apr 20 04:22 | New York, Apr 20 00:22
Shanghai, Apr 20 12:22 | Tokyo, Apr 20 13:22 | Sydney, Apr 20 15:22

Новий Трудовий кодекс спровокує розвиток безробіття

Новий Трудовий кодекс спровокує розвиток безробіття




3 грудня 2010 в 11:58 - Ілона Чіркова


Новий Трудовий кодекс спровокує розвиток безробіття

Головна мета, якої треба досягнути в новому проекті Трудового кодексу (ТК) - це збалансувати інтереси роботодавця і працівника, а також передбачити ефективні механізми соціального діалогу. Однак нинішня редакція законопроекту далека від досягнення цієї мети.



Втім, деякі важливі для ринку праці проблеми новий проект ТК все ж таки вирішить. Однозначно позитивним моментом у проекті є прагнення законодавця на рівні кодексу максимально врегулювати питання, які зараз регламентовані підзаконними нормативними актами або звичаями ділового обороту. Перш за все, мова йде про процедуру прийому на роботу, переведення, звільнення, притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

У проекті Трудового кодексу також передбачена презумпція існування трудових відносин у разі, якщо такі "прикривалися" цивільно-правовими договорами. Відповідно до частини 10 статті 6 проекту правом визнавати цивільно-правові відносини трудовими наділяються органи державного нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства чи суди.

Проект передбачає можливість за згодою з працівником встановлювати відпустку без збереження заробітної плати на термін припинення робіт, що фактично легалізує латентну безробіття. Є ризик, що роботодавець буде примушувати працівника йти у довгостроковий неоплачувану відпустку під загрозою звільнення. Крім того, в кодексі передбачено неефективний спосіб вирішення трудових спорів у комісіях по трудових спорах. Передбачається, що рішення має прийматися консенсусом, однак це нездійсненно на практиці. Нині чинний КЗпП передбачає прийняття рішення більшістю голосів, і саме такий механізм слід закріпити в проекті.

Проект багато в чому зберігає декларативний характер в частині забезпечення прав працівників у сфері охорони праці, прав жінок з дітьми, неповнолітніх та інвалідів. Так, наприклад, відповідно до статті 118 проекту збережений заборона на звільнення з роботи одиноких матерів, які мають дітей віком до 15 років. Проект практично в повному обсязі зберіг існуючі правила обчислення і надання відпусток, хоча на практиці вони дотримуються тільки в державному секторі економіки.

Сьогодні єдиною силою, здатною захищати інтереси працівників, є профспілки. Між тим, новий Трудовий кодекс обмежує права нових і нечисленних профорганізацій, забезпечуючи монополію Федерації профспілок України і низки великих всеукраїнських організацій, багато з яких дискредитували себе в очах працівників.

Новий Трудовий кодекс спровокує розвиток безробіття


Новини Статті Аналітика
Рівень безробіття в зоні євро в квітні не змінився і склав 9,9% Рівень безробіття в зоні євро в квітні не змінився і склав 9,9% Доплати і надбавки у стимулюванні інноваційної діяльності підприємства Доплати і надбавки у стимулюванні інноваційної діяльності підприємства Огляд українських ринків за 01.02.2011. Ринок консолідується Огляд українських ринків за 01.02.2011. Ринок консолідується
У Німеччині рівень безробіття в травні 2011 р. склав 7% У Німеччині рівень безробіття в травні 2011 р. склав 7% Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Рахункова палата нарахувала зростання ВВП у розміри 5,7% Рахункова палата нарахувала зростання ВВП у розміри 5,7% Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
В Україні росте кількість безробітних В Україні росте кількість безробітних Шість помилок інвестора, що можуть принести крах Шість помилок інвестора, що можуть принести крах Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
ЄС узгодив заходи щодо фінансового забезпечення EFSF ЄС узгодив заходи щодо фінансового забезпечення EFSF Слабкий долар може трансформуватися у зростання ринків, що розвиваються Слабкий долар може трансформуватися у зростання ринків, що розвиваються I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ти ніколи не вирішиш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив.

Альберт Ейнштейн
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті