Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 17:36 | London, Apr 19 15:36 | New York, Apr 19 11:36
Shanghai, Apr 19 23:36 | Tokyo, Apr 20 00:36 | Sydney, Apr 20 02:36

Нафтотрейдери заликали уряд не піддаватися шантажу власників НПЗ

Нафтотрейдери заликали уряд не піддаватися шантажу власників НПЗ




2 лютого 2011 в 09:33 - Роман Зайцев


Нафтотрейдери заликали уряд не піддаватися шантажу власників НПЗ

Асоціація "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" закликає уряд України не піддаватися на шантаж з боку нафтопереробних компаній, що перейшли до відкритих погроз зупинити свої заводи у разі неприйняття їхньої вимоги щодо введення мит на імпорт нафтопродуктів в Україні.



Безпрецедентний тиск і дезінформація органів влади та окремих високопоставлених членів уряду вже призвели до початку абсолютно безпідставного спецрозслідування стосовно імпорту нафтопродуктів. Впевнені, що тиск з боку власників НПЗ націлений на дезорієнтацію кураторів розслідування з метою досягнення бажаного результату у вигляді різкого зростання цін на реалізовану продукцію після введення мит.

Тим часом, Асоціація, як і раніше, не схильна драматизувати ситуацію в нафтопереробній галузі, тому що вважає головними причинами нинішніх проблем нафтопереробників глобальну несприятливу кон‘юнктуру в нафтопереробці в усьому світі, недостатність інвестицій в модернізацію українських підприємств і низку негативних явищ на внутрішньому ринку України, таких як контрабанда та нелегальне виробництво нафтопродуктів, а також схеми безподаткового імпорту.

За даними відкритих джерел, на сьогодні у світі і особливо в перенасиченій заводами Європі через низьку маржу нафтопереробки на продаж виставлено десятки НПЗ, чимало підприємств зупинені і перепрофільовані у нафтосховища. Про продаж переробних активів заявили такі компанії, як Conoco, Total, Chevron, Shell. При цьому мова йде про розвинені сучасні підприємства, які мають підвищену глибину переробки і випускають продукцію відповідно до найжорсткіших європейських стандартів. Закономірно, що українські НПЗ, які сильно відстають за цими параметрами, переживають не найкращі часи, відчуваючи відтік ринку в бік якісніших палив з країн Євросоюзу і Білорусі. Найбільший заявлений обсяг інвестицій з боку ТНК-ВР у Лисичанський НПЗ становить 500 мільйонів доларів за останні 10 років, тоді як литовський НПЗ "Мажейкю нафта" за аналогічний період вклав понад 1 мільярд доларів, ВАТ "Мозирський НПЗ" (Білорусь) - 1,25 мільярда доларів.

Одночасно "Об‘єднання операторів ринку нафтопродуктів України" вважає неприпустимим і неприйнятним подальше існування схем контрабандного ввезення та нелегального виробництва нафтопродуктів, а також відновлення схем безподаткового імпорту. Всі ці фактори Асоціація вважає істинними ворогами українських НПЗ, які не мають нічого спільного з легальним імпортом нафтопродуктів. Саме це мають намір довести члени Асоціації під час розпочатого спеціального розслідування і тим самим зняти з порядку денного питання про введення мит на імпорт. В іншому випадку, ми впевнені, Україну чекає монополізація паливного ринку і зростання цін на бензин, дизпаливо та інші продукти нафтопереробки пропорційно розміру введених мит (зокрема на 1,30 гривні за літр на бензини і 80 копійок за літр на ДП). Члени об‘єднання також впевнені, що намір України ввести загороджувальні мита на імпорт палива буде мати відповідну реакцію з боку країн-експортерів нафтопродуктів, які є одночасно найбільшими зовнішньоекономічними партнерами України.

В Асоціації з розумінням ставляться до прохань уряду України щодо стабілізації цін на нафтопродукти в роздрібній мережі в період зростання котирувань на світовому ринку і збільшення податкового навантаження на споживача. Заяви деяких власників НПЗ про можливу зупинку підприємств Асоціація розглядає як такі, що дестабілізують ринок і чинять тиск на органи влади країни. У зв‘язку з цим вважаємо за необхідне заявити, що "нинішня диверсифікована система забезпечення України нафтопродуктами, коли постачання здійснюються сумарно з близько 15 внутрішніх і зовнішніх напрямків, здатна задовольнити потреби країни в паливі за ринковими цінами в будь-якій ситуації. Включаючи зупинку великих виробництв, у чому можна було переконатися в 2010 році, коли Лисичанський НПЗ простояв на ремонті понад два місяці".

"Заяви про неполадки або зупинку НПЗ у відповідальні моменти, особливо напередодні посівної, є гарним нагадуванням про роботу ринку до 2005 року, коли переробники тримали 90% поставок, - говорить президент Асоціації Леонід Косянчук. - Якщо вже сьогодні ми бачимо відвертий шантаж з боку власників НПЗ, то після введення мита на імпорт і повернення до ринкової диктатури НПЗ уряду доведеться знову ходити на уклін до власників заводів кожну посівну і збиральну".

Нафтотрейдери заликали уряд не піддаватися шантажу власників НПЗ


Новини Статті Аналітика
Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Уряд хоче корпоратизувати підприємства авіабудування для підвищення конкуренції Уряд хоче корпоратизувати підприємства авіабудування для підвищення конкуренції Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня
Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів В Україні можуть ввести квоти на імпорт автомобілів В Україні можуть ввести квоти на імпорт автомобілів Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків
Уряд готує формулу Уряд готує формулу "3+1" з митним союзом Виселяти українців із власного житла можуть тепер навіть у разі Виселяти українців із власного житла можуть тепер навіть у разі "суспільних потреб" Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Уряд до осені планує розробити схему реструктуризації та реорганізації Уряд до осені планує розробити схему реструктуризації та реорганізації "Нафтогазу" Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Уряд обіцяє гасити 100% кредиту за українські автобуси Уряд обіцяє гасити 100% кредиту за українські автобуси Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті