Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 24 11:41 | London, Apr 24 09:41 | New York, Apr 24 05:41
Shanghai, Apr 24 17:41 | Tokyo, Apr 24 18:41 | Sydney, Apr 24 20:41

Бензин в Україні може стати розкішшю

Бензин в Україні може стати розкішшю




4 лютого 2011 в 21:01 - Роман Зайцев


Бензин в Україні може стати розкішшю

Підвищення цін на імпортний бензин відкриє еру процвітання мільярдера Ігоря Коломойського і російських нафтових компаній, а також занепаду всіх інших.



Транснаціональна корпорація Shell скликає термінову нараду. На порядку денному - ситуація на паливному ринку України. Причина паніки - тиск вітчизняних нафтопереробних заводів (НПЗ) на уряд України.

Після бесіди з Корреспондентом Вільям Козік, генеральний директор мережі АЗС Shell в Україні, терміново вилетів до Мілана. У цьому італійському промисловому центрі європейське керівництво Shell обговорить низку глобальних питань, одне з них - про можливе згортання діяльності компанії на українському ринку. "Ситуація настільки серйозна, що введення мита може просто вибити нас з ринку, - розповів Козік перед вильотом. - Йдеться про життя компанії".

Демарш топ-менеджера транснаціональної корпорації не злякав главу уряду Миколу Азарова, який планує підтримати вітчизняного виробника за допомогою збільшення імпортних мит на бензин.

Підтримувати уряд планує шість НПЗ: чотири з них належать російському бізнесу, а два - українським мільярдерам, серед яких співвласник фінансово-промислової групи Приват Ігор Коломойський.

"Українців фактично змусять купувати паливо тільки на НПЗ росіян і Коломойського, тим самим сплативши олігархам модернізацію їх приватних заводів", - говорить Леонід Косянчук, президент Об‘єднання операторів ринку нафтопродуктів України.

Потрясіння очікує весь паливний сектор країни, оскільки 50% ринку займає імпорт. Зараз літр 95-го бензину продається на заправках за ціною близько 8,70-9,00 грн. Після підвищення мит, за підрахунками експертів, вартість 95-го зросте до 11 грн. за літр. І це трапиться вже найближчим часом.

Зараз, за словами директора консалтингової компанії А-95 Сергія Куюна, уряд фактично ліквідує диверсифікацію паливного ринку і хоче повернути його залежність від російської нафтотруби, яка до 2005 року забезпечувала всі НПЗ країни.

Як пише Корреспондент, така російська єдиноначальність тоді призвела до затяжного дефіциту палива, українські споживачі повністю залежали від поставок нафти з Росії, які не відрізнялися стабільністю. Після одного з таких збоїв в Україні зупинилася робота декількох НПЗ і сотень АЗС.

Врятувало український паливний ринок від бензинового колапсу безмитне ввезення імпортного палива, терміново ініційоване урядом Юлії Тимошенко. "Як тільки на ринок зайшло паливо з десяти різних джерел, слово "дефіцит" на паливному ринку забули", - згадує Куюн.

Дефіциту немає і до цього дня, зате є поступальне зростання цін на паливо, і саме воно наводить жах на українських автолюбителів. Оператори ринку кивають на уряд, який в 2011 році на 37% збільшив акциз на бензин. Тепер вони ще чекають введення мита на імпорт бензину.

Про те, чому Кабмін має намір ввести мито на імпортне паливо і як від цього зміниться якість бензину в Україні, читайте у свіжому 5 номері журналу Корреспондент від 4 лютого 2011 року.

Нагадаємо, що раніше концерн Галнафтогаз висловлював побоювання щодо монополізації ринку українським мільярдером і російськими компаніями.

Бензин в Україні може стати розкішшю


Новини Статті Аналітика
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Економічна думка щодо розвитку підприємництва: історичний аспект Економічна думка щодо розвитку підприємництва: історичний аспект Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів "Одеса-Броди" може почати працювати на Коломойського ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Нацбанк Білорусі з 1 червня 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 16% річних Нацбанк Білорусі з 1 червня 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 16% річних Як можуть вплинути європейські авіакомпанії на українські? Як можуть вплинути європейські авіакомпанії на українські? Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Технології виробництва біопалива Технології виробництва біопалива I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
"Нафтогаз" знову спробує продати на аукціоні бензин за ціною вище ринкової Коломойський придбав ще одну авіакомпанію Коломойський придбав ще одну авіакомпанію I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі.

Ф.Гізо
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті