Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 24 09:34 | London, Apr 24 07:34 | New York, Apr 24 03:34
Shanghai, Apr 24 15:34 | Tokyo, Apr 24 16:34 | Sydney, Apr 24 18:34

Близько 30% всього палива в Україні не відповідає стандартам якості

Близько 30% всього палива в Україні не відповідає стандартам якості




6 грудня 2010 в 14:10 - Роман Зайцев


Близько 30% всього палива в Україні не відповідає стандартам якості

Близько 30% всього палива, що реалізується з автозаправних станцій в Україні, за даними Комітету захисту споживачів, не відповідає сучасним стандартам якості.



"За останній рік кількість фальсифікату на АЗС різко зросла. Головна причина - відсутність ефективного контролю якості палива", - зазначив президент комітету Андрій Пасішник, пише газета "Дело".

За його словами, перш за все небезпека заправки підробленими паливом існує на небрендованих станціях, які конкурують з великими мережами, у тому числі торгуючи низькоякісним паливом.

Також нерідко зловживають мережі, що працюють під відомими логотипами за джоберською угодами.

"Шляхів появи фальсифікату на АЗС кілька. Окремі станції просто розбавляють якісне паливо різними компонентами бензинів чи іншими нафтопродуктами. Решта реалізують власне компоненти бензинів", - пояснює Пасішник.

У системі державних органів стежити за якістю нафтопродуктів уповноважений Держспоживстандарт.

Проте з 2008 року відомство практично не проводило перевірок АЗС.

Головна причина - відсутність фінансування. Так, у 2010 році на перевірки всіх видів товарів в держбюджеті було передбачено 1,8 млн. гривень.

При цьому тільки на контроль якості пального необхідно мінімум 15-20 млн. гривень щорічно.

Також Держспоживстандарт не перший рік має проблеми із закупівлею спеціалізованого обладнання для лабораторій, які дозволяють проводити необхідні аналізи.

"Якщо у 2011 році фінансування також не дозволить нам вирішити ситуацію з лабораторіями, необхідно буде домовлятися з приватними компаніями про можливе використання їх устаткування", - сказав керівник відомства Олександр Матвійчук.

Ще одна проблема в контролі якості нафтопродуктів - законодавство.

За законом, Держспоживстандарт зобов‘язаний повідомляти компанію про плановану перевірку за 10 днів.

Природно, що до приходу ревізорів порушення усуваються. "Ми розробили законодавчі зміни, які дозволять проводити раптові перевірки АЗС, і сподіваюся, вони вже скоро будуть прийняті", - зазначив Матвійчук.

Пасішник відзначає, що нарівні з державним контролем необхідно створити систему громадського контролю.

"Наша організація вже проводила самостійно перевірки: відбирала паливо і відправляла на аналіз. Однак ми не можемо використовувати результати своїх перевірок, оскільки в законодавстві функції перевіряючого чітко закріплені за державою", - зазначив керівник громадської організації.

За словами експерта, щоб результати перевірок мали юридичну силу, надалі комітет має намір проводити перевірки спільно з Держспоживстандартом.

І за його словами, відповідні попередні домовленості вже досягнуті. "Відомство також зацікавлена в цьому, оскільки в законодавстві прописана вимога про залучення до ревізій громадськості", - додав Пасішник.

Близько 30% всього палива в Україні не відповідає стандартам якості


Новини Статті Аналітика
Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Ціни на пальне в Україні зупинили ріст Імпортери нафтопродуктів будуть судитися з Мінекономрозвитку Імпортери нафтопродуктів будуть судитися з Мінекономрозвитку Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
"Нафтогаз" знову спробує продати на аукціоні бензин за ціною вище ринкової Технології виробництва біопалива Технології виробництва біопалива ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
"Укргазвидобування" витратить 1,3 мільярда на АЗС та нафтобази Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
"Нафтогаз" на біржових торгах не вдалося продати 12,5 тисяч тонн палива Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Ціни на пальне в Україні призупинили ріст Ціни на пальне в Україні призупинили ріст Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі.

Ф.Гізо
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті