Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 18 13:30 | London, Apr 18 11:30 | New York, Apr 18 07:30
Shanghai, Apr 18 19:30 | Tokyo, Apr 18 20:30 | Sydney, Apr 18 22:30

Компанія Фірташа домовилася про прямі поставки газу з Середньої Азії

Компанія Фірташа домовилася про прямі поставки газу з Середньої Азії




21 квітня 2011 в 10:20 - Роман Зайцев


Компанія Фірташа домовилася про прямі поставки газу з Середньої Азії

Osthem Holding, що належить Дмитру Фірташу домовилася про прямі поставки газу з Середньої Азії на хімічні підприємства України. Про це Д.Фірташ повідомив 20 квітня ц.р.



"З 1 квітня ми вже почали отримувати газ із Середньої Азії. Ми зробили дуже просто - запропонували свою схему поставок: холдингова компанія сама купує, транспортує до українського кордону і продає газ на кордоні з Україною нашим підприємствам", - сказав Д.Фірташ. Причому, за його словами, зі схеми прибрані ті, хто був посередниками для RosUkrEnergo - "Нафтогаз" і "Газпром".

Відзначимо, Д.Фірташ 20 квітня оголосив про те, що НАК "Нафтогаз Україна" повністю повернула RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м газу і тепер, імовірно, трейдер буде закритий.

Нагадаємо, на початку тижня прем‘єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Росія погодилася поставити в 2011 р. 4 млрд куб. м газу українським виробникам азотних добрив за ціною 170 дол. за 1 тис. куб. м. Однак М.Азаров не озвучив, як довго і яким саме підприємствам цей газ буде поставлятися.

Докризові потреби азотної хімії складали 7,5 млрд куб. м на рік, в цьому році завантаження хімзаводів, що виробляють азотні добрива, практично досягла цих показників. Д.Фірташ може заповнити відсутні обсяги, але в будь-якому випадку він стає конкурентом "Газпрому" на українському газовому ринку.

Між тим сьогодні вирішити питання закупівель газу в Середній Азії Києву без участі "Газпрому" неможливо - єдиний газопровід, що дозволяє Україні отримувати газ з Середньої Азії, пролягає по території Росії, говорить директор департаменту Due Diligence "2К Аудит - Ділові консультації / Morison International" Олександр Шток. Чотири з шести українських хімзаводів, що виробляють азотні добрива, належать Д.Фірташу. Домовитися з російською стороною, мабуть, вийшло тільки в приватному порядку, а не на урядовому рівні. Тобто на заміщення російського газу середньоазійським іншим споживачам на Україні, судячи з усього, розраховувати не варто.

Таким чином, Росія повернулася до виконання Договору енергетичної хартії (ДЕХ) для однієї компанії, говорить гендиректор і власник East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Відповідно до цієї хартії газ може вільно транзитом по російській території. Фактично вільного транзиту не було з січня 2006 р.

Можливо, монополія запросила істотну плату за транзит, і в результаті виходить, що все повернулося на круги своя, тільки в трохи менших обсягах - "Газпром" ділить доходи від продажу газу на Україну з Д.Фірташем. У "Газпромі" не змогли прокоментувати свій зв‘язок з новою схемою Д.Фірташа.

Osthem Holding (заснований у 2004 р. в Австрії) - провідний виробник хімічної продукції в Східній Європі. Дохід від реалізації склав в 2009 р. 298 млн євро. Основними видами продукції є натуральна сировина, мінеральні добрива, органічні кислоти, кальцинована сода, двоокис титану та інші сполуки неорганічної хімії.

Нагадаємо, 11 березня ц.р. власник Group DF Дмитро Фірташ заявив, що має намір поставляти на внутрішній ринок України добрива за ціною на 20-25% нижче ринкових.

За словами Д.Фірташа, у ході консультацій з урядом України, був вироблений механізм узгодження потреб агропромислового комплексу країни в добривах і можливостях хімічних підприємств по їх виробництву. "Ми змогли перейти від сезонної до рівномірному завантаженні виробничих потужностей, і можемо зробити знижку на 20-25% від ринкової ціни для внутрішнього ринку. Це досить багато", - пояснив Д.Фірташ.

Д.Фірташ зазначив, що така співпраця бізнесу і держави створює додаткові конкурентні переваги для України відразу в двох сегментах міжнародного бізнесу - на ринках сільськогосподарської продукції та азотних добрив.

Нагадаємо, на початку березня ц.р. голова ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ придбав ВАТ "Азот" (Черкаси), що належав власнику бізнес-групи DCH Олександру Ярославському. Таким чином, на сьогоднішній день сукупні потужності, керованих Д.Фірташем виробників азотних добрив, складають 2,44% світових потужностей. Зокрема, частка тих, що перебувають в Україні підприємств - 2,28% світових потужностей

Д.Фірташ - український підприємець, мільярдер, власник холдингу Group DF (Group of Dmitry Firtash) з 2007 р., співвласник (45% акцій) газового трейдера RosUkrEnergo c 2004 р. серед компаній, які контролює Group DF, - OSTCHEM Holding, EMFESZ , Centragas. У Д.Фірташа є активи в хімічній галузі і енергетичній інфраструктурі, він володіє компаніями в РФ, Угорщини, Австрії, Швейцарії, Німеччини, Італії. За повідомленнями ЗМІ, Д.Фірташ також має відношення до українських телеканалів К1, К2, MegaSport та баскетбольному клубу "Київ".

Компанія Фірташа домовилася про прямі поставки газу з Середньої Азії


Новини Статті Аналітика
Kulczyk Oil почав буріння на родовищі газу Kulczyk Oil почав буріння на родовищі газу "Ольгівській-14" в Україні Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Огляд вітчизняного фондового ринку за 28.03.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 28.03.2011 від ІГ Сократ
Українські БТРи прибули в Ірак Українські БТРи прибули в Ірак МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу МВФ дозволив почекати з підняттям цін на газ в обмін на Пенсійну реформу Україна: перебіг торгів на фінансових ринках Україна: перебіг торгів на фінансових ринках
Росія перегляне ціну газу в обмін на ГТС Росія перегляне ціну газу в обмін на ГТС Фірташ має непогані перспективи захопити український хімпром Фірташ має непогані перспективи захопити український хімпром Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Shell буде шукати на Харківщині газ Shell буде шукати на Харківщині газ Перспективи нафто-газового сектору в Україні Перспективи нафто-газового сектору в Україні ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Україна закачала у сховища 13 млрд. кубометрів газу Україна закачала у сховища 13 млрд. кубометрів газу Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Біржа – це далекобійна гармата... І на біржі оббирають так, як на війні вбивають, не бачиш навіть – хто обібрав тебе.

А.Капюс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті