Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 16:43 | London, Apr 19 14:43 | New York, Apr 19 10:43
Shanghai, Apr 19 22:43 | Tokyo, Apr 19 23:43 | Sydney, Apr 20 01:43

Експерт прогнозує, що мита на імпорт палива лише заморозять проблеми галузі

Експерт прогнозує, що мита на імпорт палива лише заморозять проблеми галузі
Рейтинг: 0
Голосів: 0




6 лютого 2011 в 13:24 - Роман Зайцев


Експерт прогнозує, що мита на імпорт палива лише заморозять проблеми галузі

Введення імпортних мит на нафтопродукти лише заморозить існуючі проблеми нафтопереробної галузі.



Таку думку висловив генеральний директор ТОВ "Ромпетрол-Україна" Владислав Руснак, повідомляє агентство "УНІАН".

На думку Руснака, Україні слід рухатися європейським шляхом розвитку нафтопереробної галузі.

При цьому він відзначив, що НПЗ у Європі працюють із мінімальною маржею.

"Найближчим часом ми побачимо звіти НПЗ із негативними фінансовими результатами за 2010 рік. При цьому логістика поставок нафти на заводи Східної Європи більш витратна, ніж в Україні, а тарифи на доставку нафтопродуктів із цих країн в Україні становлять від 30 до 60 доларів за тонну. Отже, нафтопродукти з ЄС значно дорожчі за українські, але завдяки своїм якісним характеристикам і вільному вибору споживача європейські продукти змогли зайняти 11,8% ринку", - зазначив він.

При цьому Руснак додав, що в плані розвитку нафтопереробки досвід Румунії дуже показовий.

"Скажу більше, нинішня ситуація в Україні нагадує румунську 10-15-річної давнини", - наголосив він.

Експерт нагадав, що на початку 1990-х років у Румунії працювали 11 великих і малих НПЗ сумарною потужністю близько 34 млн. тонн нафти на рік, що більш ніж удвічі перевищувало внутрішні потреби країни.

Частина заводів виробляли низькопробні нафтопродукти, розтікалася по всьому Середземноморського регіону.

"Ринок у багатьох аспектах нагадував український ще й тим, що буквально кишів різними схемами оптимізації платежів за акцизами шляхом зміни номенклатурних кодів нафтопродуктів, нелегального виробництва, ряд "наближених" фірм і НПЗ мали податкові преференції", - сказав керівник "Ромпетрол-Україна".

Він також зазначив, що галузь почала оживати лише після того, як на ринку були встановлені прозорі, рівні правила гри, а поштовхом для нового витка розвитку галузі стала заява в кінці 2003 року про приєднання Румунії до Євросоюзу в 2007 році.

"І ніякого захисту внутрішнього ринку мит чи інших інструментами не було", - підкреслив Руснак.

За його інформацією, нині у країні працюють три великі НПЗ, інші перебувають у процедурі банкрутства або законсервовані.

"Звідси два висновки. Перший: серйозні інвестори здатні вибудувати свої виробництва без будь-яких преференцій. Друге: завданням держави є не встановлення загороджувальних заходів, а створення рівних, прозорих і стабільних правил гри", - додав він.

Як відомо, в Україну постачаються нафтопродукти із семи європейських НПЗ: Orlen Lietuva (Литва), Orlen Plock (Польща), Petromidia (Rompetrol, Румунія), Petrotel Lukoil (Румунія), Petrobrazi Petrom OMV (Румунія), "Нафтохім Бургас" ("Лукойл", Болгарія) і MOL Duna (Угорщина).

У структурі споживання нафтопродуктів Україна всі ці сім заводів у 2010 році зайняли 11,8%.

29 січня 2011 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі оголосила про те, що прийняла рішення про початок спеціального розслідування щодо збільшення обсягів імпорту нафтопродуктів в Україну, результатом якого може стати введення мит на паливо.

Експерт прогнозує, що мита на імпорт палива лише заморозять проблеми галузі


Новини Статті Аналітика
Держава витратила 800 мільйонів на імпортні ліки Держава витратила 800 мільйонів на імпортні ліки Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання
Ціни на пальне в Україні призупинили ріст Ціни на пальне в Україні призупинили ріст Глобалізація світових логістичних систем Глобалізація світових логістичних систем Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Білорусь вводить монополію на імпорт харчів Білорусь вводить монополію на імпорт харчів Пріоритети формування національної інноваційної інфраструктури Пріоритети формування національної інноваційної інфраструктури ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Імпорт овочів в Україну зріс вдвічі Імпорт овочів в Україну зріс вдвічі Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
"Нафтогаз" 25 травня проведе аукціон з продажу 12,5 тис. т світлих нафтопродуктів Імпортери нафтопродуктів будуть судитися з Мінекономрозвитку Імпортери нафтопродуктів будуть судитися з Мінекономрозвитку I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті