Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 18 17:00 | London, Apr 18 15:00 | New York, Apr 18 11:00
Shanghai, Apr 18 23:00 | Tokyo, Apr 19 00:00 | Sydney, Apr 19 02:00

У країні дефіцит м’яса через бідність українців

У країні дефіцит м’яса через бідність українців




9 листопада 2010 в 11:15 - Роман Зайцев


У країні дефіцит м’яса через бідність українців

МінАП визнало, що протекціоністська політика України на ринку м'яса в останні кілька років замість очікуваного зростання виробництва призвела до дефіциту.  



Українським компаніям, всупереч очікуванням, не вдалося забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність українського споживача, пише видання "Комерсант-Україна".

Ще в кінці 2007 року в Мінагрополітики заявляли, що Україна в 2008 році буде незалежна від імпорту м‘яса.

Подолати дефіцит на внутрішньому ринку планувалося за рахунок протекціоністської політики держави - збільшення держдотацій у галузі та посилення контролю за імпортом.

Але насправді державна політика в цій сфері призвела до зворотного ефекту - дефіцит м‘яса на внутрішньому ринку зріс, визнають в міністерстві.

"В Україні склався дефіцит м‘яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т м‘яса", - заявив нещодавно міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Для порівняння: у 2005-2007 роках в Україні щорічно ввозилося 260-280 тис. т м‘яса.

Держава так і не створила дієвого механізму держпідтримки - це основна причина зростання дефіциту.

За даними Мінагрополітики, в 2009 році з держбюджету тваринникам було виплачено всього 330,7 млн. гривень дотацій. Це як мінімум в 20 разів менше від необхідного.

При цьому держава продовжує регулювати ціни в галузі, що знижує привабливість інвестування у тваринництво.

Буквально вчора Антимонопольний комітет рекомендував десяти великим виробникам м‘яса птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також зобов‘язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, щоб уникнути необгрунтованого зростання цін за рахунок посередників.

Справа в тому, що тільки із серпня по вересень мінімальні оптово-відпускні ціни виробників охолодженого м‘яса птиці зросли на 4-13%.

Уряд також намагається знизити ціни на внутрішньому ринку за рахунок стимулювання імпорту.

Нещодавно Держмитниця і Мінагрополітики домовилися про спільні дії щодо зниження збору при ввезенні м‘яса.

Нинішній уряд, як і попередній, обіцяє подолати дефіцит на ринку м‘яса.

Прем‘єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив, що буквально за два роки Україна задовольнить його за рахунок внутрішнього виробництва.

Хоча в можливості реалізації цих планів сумніваються навіть в Мінагрополітики.

Учасники ринку переконані, що в найближчі чотири-п‘ять років в Україні збережеться імпорт свинини і яловичини, а також м‘яса птиці в невеликому обсязі.

Найбільші перспективи зростання виробництва - у сегменті м‘яса курки.

Ситуація з виробництвом свинини набагато гірша.

Імпортна продукція значно дешевша від вітчизняної, і ринок прямо залежить від обсягів її ввезення в країну, каже генеральний директор найбільшого галузевого об‘єднання "Тваринпром" Сергій Гнатюк.

Так, якщо місяць тому середня оптово-відпускна ціна м‘яса в країні становила 17-18 гривень / кг, то зараз через зростання обсягів ввезення впала до 13,5-14 гривень / кг.

За словами експерта, за останні роки на ринку практично не з‘явилося нових гравців, а темпи зростання виробництва діючих компаній невисокі.

Але найбільш плачевно справи йдуть з яловичиною - найближчим часом експерти очікують подальшого скорочення обсягів її виробництва.

Про зменшення поголів‘я недавно повідомили великі агрохолдинги МХП і "Дакор Вест".

За даними Держкомстату, в нинішньому році поголів‘я великої рогатої худоби в країні скоротилося на 3%, до 5,4 млн. голів.

Виробляти яловичину в Україну невигідно через високу затратність цього виду бізнесу і низьких закупівельних цін на неї.

За словами голови правління МХП Юрія Косюка, щоб виробництво яловичини було рентабельним, 60% туші необхідно продавати мінімум по 18 доларів/кг.

Але споживач не готовий платити таку ціну.

Кардинально змінити ситуацію всередині країни може відкриття експортних ринків, стверджують експерти.

Головним ризиком для компаній залишається залежність від коливань закупівельних цін у країні.

Але в разі виходу на нові ринки і, як наслідок, збільшення обсягів виробництва підвищиться і ефективність роботи компаній.

За даними Держмитниці, в 2009 році з країни було експортовано 37 тис. т м‘яса при обсязі виробництва 1,9 млн. тонн.

Останні кілька років Україна активно домагалася дозволу на експорт продукції до ЄС, де ціни на м‘ясо в середньому в 1,5 рази вище , ніж на внутрішньому ринку, і Росію, щорічно імпортує близько 600 тис. тонн.

Щоправда, російський ринок, за словами Косюка, цікавий тільки в короткостроковій перспективі.

Завдяки держпідтримку, за його прогнозами, вже через п‘ять-сім років ця країна буде повністю забезпечувати себе м‘ясом.

У Держкомітеті ветеринарної медицини впевнені, що імпорт м‘яса курки в ЄС буде дозволений вже найближчим часом.

У країні дефіцит м’яса через бідність українців


Новини Статті Аналітика
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Вплив інновацій на попит і пропозицію енергоресурсів Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання
Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів Глобалізація світових логістичних систем Глобалізація світових логістичних систем Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Пріоритети формування національної інноваційної інфраструктури Пріоритети формування національної інноваційної інфраструктури ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Держава витратила 800 мільйонів на імпортні ліки Держава витратила 800 мільйонів на імпортні ліки Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
В Мінпродовольства обіцяють збільшити виробництво м’яса, молока та олії В Мінпродовольства обіцяють збільшити виробництво м’яса, молока та олії Слабкий долар може трансформуватися у зростання ринків, що розвиваються Слабкий долар може трансформуватися у зростання ринків, що розвиваються I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Біржа – це далекобійна гармата... І на біржі оббирають так, як на війні вбивають, не бачиш навіть – хто обібрав тебе.

А.Капюс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті