Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 16:29 | London, Apr 20 14:29 | New York, Apr 20 10:29
Shanghai, Apr 20 22:29 | Tokyo, Apr 20 23:29 | Sydney, Apr 21 01:29

Овочі до новорічного столу подорожчали на 33%

Овочі до новорічного столу подорожчали на 33%




31 грудня 2010 в 20:35 - Роман Зайцев


Овочі до новорічного столу подорожчали на 33%

На купівлю овочів і фруктів до новорічного столу українцям доведеться витратити на 33% більше коштів, ніж напередодні 2010 року. Підвищилися ціни як на імпортні екзотичні фрукти, так і на вітчизняну ординарну продукцію.



Так ціна бананів складає близько 12 гривень / кг, мандарин стартує від 15 гривень / кг, картоплю можна купити не менше ніж за 7 гривень / кг.

Ці ціни перевищують торішній рівень цін мінімум на 30%, а в деяких категоріях різниця доходить до 50% - банани, пише "Дело".

"Це однозначно рекордний рівень цін на овочі та фрукти, який коли-небудь відзначався в Україні напередодні новорічних свят", - говорить Андрій Ярмак, керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти".

На сьогодні деякі овочі в Україну вже дорожчі ніж у Європі.

Так, капуста білокачанна в Україні коштує 4,25 гривні за кг - опт, у той час як у Польщі актуальна ціна становить - 29 євроцентів за кг, що на 28,5% нижче за ціну в Україну.

При цьому українські ціни ще мають люфт для подальшого зростання і за останні дні перед святами піднімуться ще вище.

Зростання цін напередодні свят - явище майже обов'язкове.

Проте нинішній рекордний рівень вартості овочів і фруктів не можна пояснити тільки спекулятивним чинником.

Передумови до нинішнього рівня цін формувалися весь рік, який був відзначений різким зростанням вартості плодовоовочевої продукції.

Найбільше зросли в ціні банани. У порівнянні з минулим роком цей товар подорожчав на 70%.

Частково їх подорожчання спровокували самі чиновники - восени українська митниця переглянула довідкові ціни на фрукти.

Від цього показника залежить, скільки податків будуть платити імпортери при ввезенні свого товару в Україні.

Так, довідкова ціна на банани, була підвищена майже в три рази - з 600 доларів за тонну до 1650 доларів.

Роздріб відреагував адекватним збільшенням цін бананів на полицях.

Другий рекордсмен з подорожчання - картопля.

Цей продукт на 60% дорожче, ніж наприкінці 2009 року і коштує вже більше 7 гривень / кг.

Причина - подорожчання маркетингового ланцюжка і нестача потужностей зі зберігання картоплі, що призвело до її псування.

За даними Держкомстату, в січні-жовтні 2010 року в порівнянні з тим же періодом 2009 року виробництво картоплі впало на 6,2%, овочів відкритого грунту - на 3,3%.

За даними аналітиків "АПК-Інформ овочі та фрукти", значно подорожчають також яблука і тепличні томати - на 45%, капуста і цибуля - на 35-45%.

В менший бік у порівнянні з минулим роком відрізняються тільки тепличні огірки та морква .

У цілому ж новорічний плодоовочевої стіл у поточному році обійдеться вже на 55% дорожче, ніж 2 роки тому, і на третину дорожче ніж наприкінці 2009 року.

Борщової набір овочів коштує в 2,5 рази дорожче - близько 11 гривень / кг у роздробі.

Також вже в останні дні перед новим роком буде традиційний сплеск цін на екзотику - анананас, мандарини, апельсини - в межах 10% до поточної ціни.

Овочі до новорічного столу подорожчали на 33%


Новини Статті Аналітика
Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції
Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39% Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39% Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються. Огляд ринків Американського континенту за 22.03.2011. Привиди повертаються.
Ціни на овочі продовжують бити рекорди Ціни на овочі продовжують бити рекорди Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Огляд європейських ринків за 22.03.2011. Боргова криза не зникає. Огляд європейських ринків за 22.03.2011. Боргова криза не зникає.
НБУ пов’язує інфляцію зі зростанням цін на харчі та пальне НБУ пов’язує інфляцію зі зростанням цін на харчі та пальне Епоха нової резервної валюти Епоха нової резервної валюти Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
Кабмін планує знизити дефіцит державного бюджету в 2012 році до 2,5% ВВП Кабмін планує знизити дефіцит державного бюджету в 2012 році до 2,5% ВВП Рецепт боротьби Китаю з інфляцією Рецепт боротьби Китаю з інфляцією Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.02.2011. І знову Китай Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.02.2011. І знову Китай

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ти ніколи не вирішиш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив.

Альберт Ейнштейн
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті