Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 14:01 | London, Apr 25 12:01 | New York, Apr 25 08:01
Shanghai, Apr 25 20:01 | Tokyo, Apr 25 21:01 | Sydney, Apr 25 23:01

ЄС надасть Україні високу квоту на експорт баранини

ЄС надасть Україні високу квоту на експорт баранини




22 квітня 2011 в 12:20 - Роман Зайцев


ЄС надасть Україні високу квоту на експорт баранини

Європейський союз у рамках переговорів про створення з України зони вільної торгівлі погодився надати країні значну квоту на експорт вітчизняної баранини, повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький.



"Переговори щодо м‘яса в цілому тривають, тому що найбільш запеклі суперечки точаться навколо м‘яса птиці. А ось по баранині ми отримали хорошу квоту, повністю задовольнивши запит наших виробників", - розповів чиновник.

Він не назвав обсяг квоти, посилаючись на конфіденційність. Інший учасник переговорного процесу на умовах анонімності повідомив виданню, що розмір безмитної квоти перевершує обсяг цьогорічного виробництва баранини в Україну, пише видання "Комерсант Україна".

"Більше того, ми досягли угоди, що квота щорічно буде збільшуватися на 10%", - відзначило джерело. За оцінками директора консалтингової компанії AAA Сергія Наливки, обсяг виробництва баранини в Україні "трохи перевищує 1 тис. т на рік". Раніше мито на баранину в ЄС становило 12,8% від митної вартості плюс 902-3118 євро/т (за різні види м‘яса).

Надана ЄС квота, на думку В.П ‘ятницького, дозволить відродити галузь. "Так, зараз це виробництво в Україні практично "мертве", але завдяки перспективам поставок у порівнянні з ЄС може отримати нові стимули і стати на ноги", - заявив він. "М‘ясні породи в основному розводять у Криму - якого господарства, створені на основі колгоспів, або дрібні приватники", - підкреслив С.Наливка. "Якщо не вважати південних і західних областей, то в інших регіонах баранів розводять лише одиничні господарства", - зазначив підприємець Олександр Мартинюк, розводящий баранів в Київській області.

За словами Романа Гриненко, директора ферми "Грінфарм", що займається розведенням баранів в Черкаській області, в Україні лише кілька ферм мають поголів‘я близько 5 тис. баранів. "У нас є пропозиції з Туреччини та арабських країн, - розповів фермер.- Однак, коли ми отримали велике замовлення і стали шукати партнерів, виявилося, що на ринку в основному маленькі ферми (по 300-500 голів) і ще декілька - по 2 тис. голів". Можливо тому собівартість української продукції вище, ніж в ЄС: тонна живої ваги в Євросоюзі - 1200-1300 євро, а в Україні - 15-25 тис. грн (1300-2170 євро). Р.Гриненко вважає, що наростити поголів‘я, достатню для експорту м‘яса в ЄС, можливо лише у випадку держпідтримки: "На велику рогату худобу держава виплачує допомогу, - пояснив він.- Якщо така програма буде діяти і щодо баранини, ми посилимо виробництво за 3 роки. Без неї ринку необхідно буде мінімум 10 років".

У держбюджеті-2011 закладена підтримка рослинництва та тваринництва на 100 млн грн. На одну голову корови м‘ясного напряму передбачено від 600 грн (с/г господарства) до 1900 грн (племінні заводи); дотація за закупівлю телят для розведення - 7 грн/кг; дотація за проданого на забій молодняка великої рогатої худоби - 1,5 грн/кг живої ваги, свиней - 1 грн/кг.

Експорт баранини стримує також дефіцит породистого м‘ясної худоби. "Якщо 30 років тому в нас була племінна худоба, то зараз селекцією ніхто не займається", - нарікає С.Наливка. "У нас в основному барани романівської і цигайської порід. Багато хто вважає ці породи хорошими, але, в порівнянні з Саффолк, молодняк якої до 10 місяців набирає вагу 120 кг, це небо і земля", - повідомив Р.Гриненко. За словами А.Мартинюка, поголів‘я баранів в Україні представлено в основному породами, що розводяться з радянського періоду.

Необхідність вкладати кошти в закупівлю племінної худоби, на думку С.Наливки, дає великим агрохолдингам шанс вибрати всю квоту: "Навіть якщо ми отримаємо високу квоту, то це - обсяг для 2-3 великих підприємств. Хто пометушиться, той її і отримає". Проте Р.Гриненко вважає, що специфіка розведення баранів і невеликий обсяг ринку дозволять спеціалізованим фермам залишитися основними виробниками.

ЄС надасть Україні високу квоту на експорт баранини


Новини Статті Аналітика
Україна скоротила експорт електроенергії Україна скоротила експорт електроенергії Формування безпечного інноваційного розвитку та забезпечення інноваційної безпеки реону Формування безпечного інноваційного розвитку та забезпечення інноваційної безпеки реону Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 06.05.2011 від ІГ Сократ
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Маркетинговий підхід до дифузії інновацій у промисловості Маркетинговий підхід до дифузії інновацій у промисловості Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві В Україні набрав чинності закон про спрощення дозвільних процедур в будівництві Державно - приватне партнерство в Україні Державно - приватне партнерство в Україні Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання Огляд українських ринків за 23.03.2011. Несміливе зростання
Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Посол Німеччини каже, що вступ України до Митного союзу закриє їй двері у ЗВТ Єврорегіональний вектор транскордонного розвитку підприємства Єврорегіональний вектор транскордонного розвитку підприємства Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають Огляд українських ринків за 21.03.2011. Ринки впевнено зростають
Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Дефіцит держбюджету України за січень-квітень склав 4 млрд грн. Комерціалізація інновацій та науково-технічних розробок з використанням потенціалу регіональної інноваційної інфраструктури Комерціалізація інновацій та науково-технічних розробок з використанням потенціалу регіональної інноваційної інфраструктури Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті