Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 22:24 | London, Apr 25 20:24 | New York, Apr 25 16:24
Shanghai, Apr 26 04:24 | Tokyo, Apr 26 05:24 | Sydney, Apr 26 07:24

США дадуть Україні $40 мільйонів за те, що позбулася урану

США дадуть Україні $40 мільйонів за те, що позбулася урану




22 січня 2011 в 12:18 - Роман Зайцев


США дадуть Україні $40 мільйонів за те, що позбулася урану

США готові надати Україні компенсаційний пакет на загальну суму близько 40 млн. доларів за високозбагачений уран (ВЗУ), який у 2010 році Віктор Янукович пообіцяв Бараку Обамі вивезти до квітня 2012 року до Росії.



Про це з посиланням на джерела у виконавчій владі, близькі до вирішення уранового питання, пише "ДТ. Україна".

Джерела стверджують, що сума у 40 млн. доларів "істотно перевищує оцінну вартість українського ВЗУ".

При цьому українська сторона наполягла на тому, що компенсація буде виділена не грошовими коштами, а устаткуванням, технологіями, низькозбагаченим ураном.

"Адже, враховуючи наші реалії, гроші, як зазвичай, розкрадуть, а українські вчені знову залишаться ні з чим", - відзначає видання.

Україна у 2010 році вже вивезла до Росії 106 кілограмів ВЗУ.

У травні 56 кілограмів відпрацьованого палива були вивезені з Київського інституту ядерних досліджень.

30 грудня з Харківського фізико-технічного інституту до Росії під контролем МАГАТЕ була вивезена перша партія - 15 кілограм ВЗУ.

Незадовго до цього, 25 і 28 грудня, до РФ двома спецавіарейсами партії високозбагаченого урану - усього 35 кг. були відправлені з Севастопольського національного університету ядерної енергії і КІЯД.

Сполучені Штати також виконали частину своїх зобов'язань: напередодні, перед вивезенням ВЗУ з України, двома авіарейсами до нашої країни було доставлено еквівалентну кількість низькозбагаченого ядерного палива для потреб севастопольського і київського інститутів.

Кошти, виділені американцями, планується використовувати таким чином.

У СНУЯЕП буде посилено рівень безпеки науково-дослідного реактора.

За свідченням джерел, американська сторона вже почала заходи щодо посилення технічного потенціалу СНУЯЕП, зокрема український університет вже уклав контракт з Окриджською національною лабораторією США на виконання робіт з модернізації дослідницького реактора IP-100.

Для КІЯД на американські кошти купується низькозбагачений уран для реактора ВВР-М.

Цей реактор вже працював частково на низькозбагаченому паливі та був сертифікований для його використання.

У квітні 2010 року в КІЯД залишалося ВЗУ всього на кілька місяців, тому американська пропозиція повністю перевести цей реактор на низькозбагачене паливо виявилася дуже доречною.

Вона дала можливість українським ученим продовжувати експериментальні роботи.

Якщо б це рішення не було прийнято, київський реактор довелося б зупинити, стверджують джерела з виконавчої влади.

Свою частину виділених американцями коштів повинен отримати і ХФТІ.

Вже названу його керівництвом суму 25 млн. доларів планується направити на створення на його базі сучасної ядерної установки - унікального джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці, що керується електронним прискорювачем.

Американці називають її "вишуканою", а харківські вчені - "прообразом найбезпечнішого ядерного реактора майбутнього" і обіцяють, що нейтронне джерело "швидко просуне Україну на багато років вперед - в майбутнє покоління ядерної енергетики".

У той же час, "оцінити" український ВЗУ досить складно. Як стверджують експерти, у світі просто не існує ринку високозбагаченого урану.

Його не можна купити або продати на біржі або в магазині. Звичайно, можна продати його, наприклад, Північній Кореї або Ірану за дуже високою ціною, але в цьому випадку ціна накладених на Україну санкцій буде теж дуже високою.

США дадуть Україні $40 мільйонів за те, що позбулася урану


Новини Статті Аналітика
У США зріс дохід від реклами в кінотеатрах У США зріс дохід від реклами в кінотеатрах Епоха нової резервної валюти Епоха нової резервної валюти Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ
У Штатах почали розраховуватись золотом У Штатах почали розраховуватись золотом Фінансові та боргові проблеми американських штатів Фінансові та боргові проблеми американських штатів Огляд українських ринків за 17.02.2011.  Неспокійний день Огляд українських ринків за 17.02.2011. Неспокійний день
Німеччина відмовляється від атомної енергетики Німеччина відмовляється від атомної енергетики Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Огляд українських ринків за 16.02.2011. Неочікуване зростання Огляд українських ринків за 16.02.2011. Неочікуване зростання
Мінфін США відстрочив досягнення ліміту боргу країни до 2 серпня Мінфін США відстрочив досягнення ліміту боргу країни до 2 серпня Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Підсумки торгового дня від інтернет-брокера iTrader Підсумки торгового дня від інтернет-брокера iTrader
Обама лякає американців ще гіршою фінансовою кризою Обама лякає американців ще гіршою фінансовою кризою Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Україна: перебіг торгів Україна: перебіг торгів

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті