Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 20 12:27 | London, Apr 20 10:27 | New York, Apr 20 06:27
Shanghai, Apr 20 18:27 | Tokyo, Apr 20 19:27 | Sydney, Apr 20 21:27

Експерти прогнозують послаблення гривні

Експерти прогнозують послаблення гривні




4 травня 2011 в 08:00 - Роман Зайцев


Експерти прогнозують послаблення гривні

Щоб відновити конкурентоздатність економіки, Україні нічого не лишиться, як послабити національну валюту.



Такий прогноз зробив директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць, пише DT.UA.

За словами експерта, вітчизняні експортери втрачають цінові переваги на міжнародних ринках.

Якщо інфляція за підсумками 2011 року перевищить 10%, то конкурентоспроможність економіки може "знизитися до нуля і навіть бути від‘ємною".

На думку науковця, до девальвації Україну також підштовхують валютні війни, які розгорілися у світі, коли низка країн цілеспрямовано послаблює свої національні грошові одиниці, щоб зробити свої економіки більш конкурентоспроможними. 

За словами Гейця, в нинішніх умовах "курс на зміцнення - це сприяння підвищенню рівня життя в інших країнах".

"Тобто за рахунок порівняно бідних країн відбувається певна підтримка зростання в більш розвинутих економіках, оскільки збільшення пропозиції вільно конвертованої валюти стабілізує і навіть ревальвує курси в країнах з більш високим рівнем інфляції. Як результат в тому числі і Україна підтримує рівень життя в інших країнах, сприяючи нарощуванню їх експорту", - наголосив науковець.

Також він зауважив, що додаткові передумови для девальвації створює і поточна активізація споживчого імпорту, що розігрівається кредитуванням населенням.

Зрештою це може призвести до повторення сценарію 2008 року. "Мінус 10 мільярдів поточного рахунку, і будемо мати те, що мали", - зазначив Геєць.

За словами віце-президента "Альфа-банку", члена ради НБУ Романа Шпека, цінові переваги, які були в українських експортерів після глибокої девальвації в 2008 році, наразі уже втрачені.

Відповідно, на думку банкіра, розраховувати на суттєве збільшення експорту без спеціальних програм його підтримки не можливо.

Як зауважив екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко, чим стабільнішим є курс, тим більшою є ймовірність повторення кризи зразка 2008 року.

"Чим швидше ми відмовимося від політики стабільного курсу, тим швидше ми вийдемо із кризи і меншою буде вірогідність нової", - підкреслив експерт.

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник переконаний, що проведення політики «негнучкого» курсу може стати підставою для серйозних випробувань гривні в майбутньому.

Однак він закликав враховувати й той фактор, що подальша девальвація зробить непідйомними кредити для більшості позичальників.

Експерти прогнозують послаблення гривні


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Огляд вітчизняного фондового ринку за 25.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 25.05.2011 від ІГ Сократ
Nokia прогнозує Nokia прогнозує "істотне зниження" виручки за підсумками II кварталу 2011 р. Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Міжнародні експерти скептично оцінюють перспективи української економіки Огляд вітчизняного фондового ринку за 12.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 12.05.2011 від ІГ Сократ
Fitch Ratings знизило рейтинг Кіпру до A- з Fitch Ratings знизило рейтинг Кіпру до A- з "негативним" прогнозом Експерти назвали три головні загрози світовій економіці Експерти назвали три головні загрози світовій економіці Огляд вітчизняного фондового ринку за 11.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 11.05.2011 від ІГ Сократ
Fitch переглянуло прогноз по рейтингах Японії у бік пониження Fitch переглянуло прогноз по рейтингах Японії у бік пониження Слабкий долар може трансформуватися у зростання ринків, що розвиваються Слабкий долар може трансформуватися у зростання ринків, що розвиваються Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 10.05.2011 від ІГ Сократ
Світовій економіці пророкують стагфляцію Світовій економіці пророкують стагфляцію Fitch підтвердило рейтинги 6 українських банків в іноземній власності Fitch підтвердило рейтинги 6 українських банків в іноземній власності Огляд вітчизняного фондового ринку за 26.04.2011 від ІГ Сократ Огляд вітчизняного фондового ринку за 26.04.2011 від ІГ Сократ

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Ти ніколи не вирішиш проблему, якщо думатимеш так само, як ті, хто її створив.

Альберт Ейнштейн
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті