Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 16:28 | London, Apr 25 14:28 | New York, Apr 25 10:28
Shanghai, Apr 25 22:28 | Tokyo, Apr 25 23:28 | Sydney, Apr 26 01:28

Уряд може заробити півмільярда на квотах з експорту зерна

Уряд може заробити півмільярда на квотах з експорту зерна
Рейтинг: 0
Голосів: 0




11 жовтня 2010 в 12:10 - Роман Зайцев


Уряд може заробити півмільярда на квотах з експорту зерна

Сьогодні, 11 жовтня, на засіданні Кабміну чиновники будуть вирішувати, як саме поділити 3,5 млн. тонн квоти на експорт зерна.  



Віце-прем‘єр Борис Колесніков виступає за продаж цих обсягів на аукціоні, що дозволить поповнити держбюджет мінімум на 0,5 млрд. гривень.

Квотування може бути введено до 13 жовтня, а діяти почне з дня публікації документа, пише газета "Дело".

Митниця вже скасувала свій лист (від 2 серпня 2010 року), яким посилювався контроль за експортним зерном, що і послужило формальною причиною затримки кораблів.

Відкритим залишається лише одне питання - як саме розподілиться маржа при експорті дозволених обсягів.

Провідні зернотрейдери виступають категорично проти реформування механізму розподілу квоти.

Продаж на аукціоні не на руку нікому з топ-десятки найбільших компаній, що торгували українським зерном в минулих сезонах - вони отримали б квоту за історичним принципом, хоч можливо не в повному обсязі від своєї потреби.

Якщо квота буде розподілятися за історичним принципом максимальний обсяг отримає компанія "Нібулон" - лідер з експорту зерна з України протягом останніх двох сезонів з результатом близько 4 млн. тонн.

 Теоретично, аукціон вигідний і для Аграрного фонду, який хоч і не має досвіду експорту, але вже кілька сезонів хоче вийти на зовнішні ринки.

За підрахунками учасників ринку, продаж квот за стартовою ціною 10-35 доларів за тонну в залежності від культури могло б збагатити бюджет мінімум на 500 млн. гривень.

Необхідність платити за право експорту буде закладено трейдерами в закупівельні ціни (це мінус близько 300 грн на тонні), що відіб‘ється на результати роботи агрохолдингів.

Крім того, не потрібно забувати, що хоча Україні і експортує зерно, внутрішній ринок його споживання також залишається істотним, в цьому році більше 60% всього виробництва.

Україна стала третьою країною в Причорноморському регіоні яка цього сезону ввела обмеження експорту.

Раніше це зробили Росія і Казахстан, останній - в частині експорту круп і олійних культур.

Інформація про обмеження експорту з України стимулювала зростання світових цін на зерно.

Листопадові котирування борошномельної пшениці на паризькій біржі MATIF виросли на 4 євро до 208 за тонну.

Відзначимо, що станом на початок жовтня Україна експортувала 3,7 млн. тонн зернових культур.

До кінця 2010 року з урахуванням квоти експорт складе близько 8 млн. тонн, а всього в сезоні 2010/2011 експортери продадуть близько 13 млн. тонн.

Це на третину менше ніж у минулому сезоні.

Уряд може заробити півмільярда на квотах з експорту зерна


Новини Статті Аналітика
Україна скоротила експорт електроенергії Україна скоротила експорт електроенергії Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання
Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Класифікація інституціональних проблем, які обмежують інноваційний розвиток Класифікація інституціональних проблем, які обмежують інноваційний розвиток ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Росія скасує ембарго на експорт зерна з 1 липня Росія скасує ембарго на експорт зерна з 1 липня Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фундаментальний аналіз та вплив зміни основних економічних показників на світову економіку та курси валют Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Росія може скасувати зернове ембарго Росія може скасувати зернове ембарго СОТ хоче, щоб Україна знизила експортні мита на брухт СОТ хоче, щоб Україна знизила експортні мита на брухт I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті