Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 23 16:28 | London, Apr 23 14:28 | New York, Apr 23 10:28
Shanghai, Apr 23 22:28 | Tokyo, Apr 23 23:28 | Sydney, Apr 24 01:28

Уряд може обмежити експорт кукурудзи

Уряд може обмежити експорт кукурудзи




16 вересня 2010 в 11:15 - Роман Зайцев


Уряд може обмежити експорт кукурудзи

Уряд буде обмежувати експорт не лише пшениці, але і кукурудзи. У нинішньому маркетинговому році без загрози продовольчої безпеки з України може бути експортовано лише 12,7 млн. тонн зерна.  



Про це повідомив ЗМІ начальник департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Розгін.

Раніше міністр агрополітики Микола Присяжнюк говорив, що уряд домовився із зернотрейдерами про те, що вони можуть вивезти до 15 млн. тонн зерна.

Крім того, Держкомстат повідомив про скорочення перехідних запасів зерна - до 1 вересня вони зменшилися по відношенню до показника на аналогічну дату 2009 року на 30%, до 18,2 млн. тонн.

Прогноз експорту знижено на підставі оперативних даних про збирання врожаю з регіонів, уточнили пан Розгін.

За його словами, в цьому році намолочено 31,67 млн. т зерна, тоді як у 2009 році - 37,68 млн. тонн.

"Найбільш значно скоротилося виробництво кукурудзи, що призвело до її подорожчання. Зараз вона стоїть, як продовольча пшениця - близько 200 доларів за тонну", - говорить голова департаменту.

Уряд має намір домогтися зниження експорту, вимагаючи від експортерів зменшити обсяг закупівель кукурудзи, розповів пан Розгін.

"Ми виходимо з того, якими будуть ціни на ковбасу, яйця, молоко. Правда, прогноз Мінагрополітики неостаточний і може бути збільшений - остаточний баланс зернових буде підведений в грудні", уточнив Розгін.

Раніше Кабмін домігся від зернотрейдерів відмови від закупівель пшениці за рахунок створення штучних перешкод для її вивозу з портів, кажуть в Українській аграрній конфедерації (УАК).

"Компанії повідомляють, що вантажі ячменю і кукурудзи залишають порти безперешкодно, а от щодо пшениці ситуація не змінюється. Вісім судів залишаються в портах, серед них і ті, щодо яких є позитивні результати перевірок Держмитниці", - заявили в УАК.

З кінця липня Держмитниця дозволяє вивіз зернових тільки після проведення додаткової експертизи для запобігання фактів подачі експортерами неправдивих даних про клас вивезеної пшениці (див. Ъ від 10 серпня).

За даними УАК, за два тижні вересня загальний експорт зернових з України склав близько 600 тис. тонн проти 2 млн. тонн на аналогічну дату 2009 року.

Ситуація в портах не буде змінюватися до закінчення виборів до місцевих рад.

Щоб не допустити подорожчання продуктів харчування, з країни буде стримуватися не тільки експорт пшениці, але і вивіз борошна.

Віце-прем‘єр Віктор Слаута в черговий раз заявив, що в Україні немає штучних перепон для експорту пшениці.

Але, за його словами, зернотрейдери самі не бажають купувати продовольчу пшеницю: "Нещодавно в Мінагрополітики з ними була проведена зустріч, і вони запевнили, що у них немає ніяких посягань на продовольчу пшеницю".

Продовольча пшениця була найпривабливішою культурою для експорту, говорять в компаніях-експортерах - учасники ринку закуповували її по 130 доларів за тонну, а зараз вона коштує на світовому ринку не менше 270-280 доларів за тонну.

Ціна на внутрішньому ринку не перевищує близько 200 доларів за тонну.

"Але після введення обмежень на пшеницю для зернотрейдерів багато компаній переорієнтувалися на закупівлі ячменю і кукурудзи, які останнім часом зрівнялися в ціні з пшеницею", - говорить один з зернотрейдерів на правах анонімності.

Але нинішня заява уряду може свідчити про те, що тепер від зернотрейдерів зажадають обмежити закупівлі і цих зернових, вважає директор аналітичного агентства "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.

У результаті, на думку директора консалтингового агентства ААА Сергія Наливки, аграрії втратять у доходах і будуть змушені посіяти менше озимих зернових.

Уряд може обмежити експорт кукурудзи


Новини Статті Аналітика
Україна скоротила експорт електроенергії Україна скоротила експорт електроенергії Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Зарубіжний досвід активізації інноваційної діяльності на підприємствах Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 14.02.2011. Статистика з Китаю стимулює впевнене зростання
Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Присяжнюк популяризує серед фермерів холодильники Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня
Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Уряд Білорусі повернув державне регулювання цін на ряд продуктів Класифікація інституціональних проблем, які обмежують інноваційний розвиток Класифікація інституціональних проблем, які обмежують інноваційний розвиток Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків
Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Уряд хоче корпоратизувати підприємства авіабудування для підвищення конкуренції Уряд хоче корпоратизувати підприємства авіабудування для підвищення конкуренції Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Уряд готує формулу Уряд готує формулу "3+1" з митним союзом В Україні можуть ввести квоти на імпорт автомобілів В Україні можуть ввести квоти на імпорт автомобілів ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Успіх спочатку вимагає десять часткою зусиль, щоб отримати одну частку результату. Після того, як Ви впораєтеся з цим - станете постійно отримує десять часткою результату при одній частці зусиль.

Чарльз Гивенс
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті