Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 02:08 | London, Apr 25 00:08 | New York, Apr 24 20:08
Shanghai, Apr 25 08:08 | Tokyo, Apr 25 09:08 | Sydney, Apr 25 11:08

Українська зернова асоціація проти створення держмонополії на ринку зерна



14 лютого 2011 в 10:50 - Ілона Чіркова


Українська зернова асоціація проти створення держмонополії на ринку зерна

Українська зернова асоціація вважає неприйнятним внесення змін до Закону України "Про підтримку сільського господарства України", передбачених законопроектом № 8053.



Президент УЗА Володимир Клименко заявив, що закладені в цьому законопроекті норми суперечать Конституції України, Господарському кодексу та низці інших законів. Прийняття даного документа відкине АПК України на 20 років назад і фактично знищить цивілізований ринок зернових.

Українська Зернова Асоціація вважає неприпустимим створення державного монополіста, який, згідно з законопроектом № 8053, буде мати майже ексклюзивне право на експорт "об‘єктів державного цінового регулювання".

Передбачене законопроектом право сільгоспвиробників на експорт продукції в обсягах власного виробництва також не гарантоване. Бо тут же дається законне право Кабінету міністрів встановлювати перелік і обмеження з експорту "об‘єктів державного цінового регулювання". А сюди крім зернових потраплять також соняшникова олія та вершкове масло, сухе молоко, цукор, м‘ясо і субпродукти.

Таким чином, констатує УЗА, фактично буде виключений цілий вид економічної діяльності, на який сьогодні зорієнтована велика група компаній.

Пропоновані групою депутатів зміни також суперечать низці статей Господарського кодексу України, нормам законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про зерно та ринок зерна", "Про захист економічної конкуренції". Що вже говорити про низку протиріч цілям, які проголошені в програмі економічного розвитку України на 2010-2014 роки. А саме - про забезпечення передбачуваності регуляторної політики держави шляхом відмови від будь-яких обмежень експорту сільгосппродукції.

Всі перераховані вище факти знайшли своє відображення в юридичному меморандумі, підготовленому спільно УЗА і компанією "Волков і партнери". Він буде направлений членам профільного парламентського комітету з питань АПК, голові Верховної ради України Володимиру Литвину, міністрам аграрної політики і продовольства, економічного розвитку і торгівлі.

Члени Української зернової асоціації солідарні в тому, що держава не залишає інвесторам вибору. Їм нічого не залишиться, як піти з ринку. Компанії зі світовим ім‘ям не будуть робити мільярдні інвестиції в країні, в якій постійно змінюють правила гри. Сьогодні в кожен гектар оброблюваних сільгоспугідь необхідно вкладати до 2 тисяч доларів.

Сумнівно, що держбюджет України зможе дати агросектору 50 мільярдів доларів. УЗА попереджає: скорочення інвестицій в АПК позначиться на врожайності. Виконання проголошеної Президентом України Віктором Януковичем стратегічної програми нарощування виробництва в Україні до 2017 року обсягів зерна у розмірі 80 мільйонів тонн на рік, можливо виключно за підтримки ринкових умов розвитку аграрного сектора.

УЗА звертає увагу на те, що прийняття законопроекту № 8053 може мати непоправні наслідки напередодні відкриття ринку продажу землі.

Оскільки відхід інвесторів зі світовим ім‘ям, а також монополізація експорту державою викличуть падіння закупівельної ціни на продукцію.

Падіння прибутковості ведення сільськогосподарської діяльності призведе до банкрутства фермерів, дрібних і середніх виробників.

Українська зернова асоціація закликає президента України, Кабінет міністрів, Верховну раду сказати ні подібним законопроектам і забезпечити запровадження в Україні ринкових умов розвитку аграрного сектора. Тільки здорова конкуренція сприятиме розвитку АПК, підвищенню рівня виробництва продукції, а також добробуту українського народу.

Українська зернова асоціація проти створення держмонополії на ринку зерна


Новини Статті Аналітика
Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Україні прогнозують врожай зернових на рівні 44 млн т. Особливості інноваційного розвитку галузі тваринництва в Україні Особливості інноваційного розвитку галузі тваринництва в Україні Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні Агрохолдинги-сучасна форма організації агропромислового виробництва в Україні ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Росія скасує ембарго на експорт зерна з 1 липня Росія скасує ембарго на експорт зерна з 1 липня Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Меблі як інвестиція в цінний предмет антикваріату Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)
Росія може скасувати зернове ембарго Росія може скасувати зернове ембарго Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням Засади планування на машинобудівному підприємстві з іноваційним наповненням I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 06.06.2012
Присяжнюк озвучив прогноз експорту зерна Присяжнюк озвучив прогноз експорту зерна Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння Впевненість у непевності. Курс гривні не застрахований від падіння I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012 I-NVEST: Утренний комментарий от 01,06.2012

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Світ належить оптимістам, песимісти – тільки глядачі.

Ф.Гізо
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті