Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 19:57 | London, Apr 25 17:57 | New York, Apr 25 13:57
Shanghai, Apr 26 01:57 | Tokyo, Apr 26 02:57 | Sydney, Apr 26 04:57

ВР дозволила НБУ впливати на учасників банківських груп

ВР дозволила НБУ впливати на учасників банківських груп




21 грудня 2010 в 16:31 - Роман Зайцев


ВР дозволила НБУ впливати на учасників банківських груп

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо нагляду на консолідованій основі), ініційований головою Національного банку України (НБУ) Володимиром Стельмахом, що надає надає НБУ право застосовувати заходи впливу до учасників банківських групп.



За відповідне рішення проголосували 258 з 378 народних депутатів,зареєстрованих у сесійній залі.

Завданнями законопроекту (№ 7399) є законодавче врегулювання питань щодо: визначення основних термінів, пов´язаних з наглядом за фінансовими групами; розмежування повноважень між державними регуляторами з питань здійснення нагляду на консолідованій основі; визначення сфери нагляду на консолідованій основі, порядку здійснення нагляду на консолідованій основі, вимог до фінансових груп, учасників таких груп;установлення відповідальності за недотримання вимог законодавства щодо нагляду на консолідованій основі тощо.

Так, основним критерієм для визначення фінансової групи, згідно із проектом, є відносини контролю між її учасниками. Фінансові групи залежно від того, хто здійснює контроль у групі або діяльність яких фінансових установ превалює (банків чи небанківських фінансових установ), поділяються на банківські групи та небанківські фінансові групи.

Законопроектом передбачається розмежування повноважень між державними регуляторами щодо здійснення нагляду на консолідованій основі залежно від виду фінансової групи.

Відповідно до визначених проектом положень, Національний банк здійснює нагляд на консолідованій основі за банківськими групами, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг і Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку - за небанківськими фінансовими групами.

Законопроектом передбачено право державних регуляторів з метою здійснення нагляду на консолідованій основі встановлювати у межах наданих їм законами повноважень відповідні вимоги до банківських груп та небанківських фінансових груп. З метою досягнення ефективності під час здійснення нагляду на консолідованій основі, зокрема, за фінансовими групами з диверсифікованими видами діяльності, міжнародними групами, законопроектом передбачено право державних регуляторів визначати підгрупи в межах таких груп та здійснювати за ними нагляд на субконсолідованій основі.

Документом запроваджуються норми, які зобов´язують банківські групи та небанківські фінансові групи, їх учасників дотримуватися вимог, установлених державними регуляторами. Зокрема, ці вимоги стосуються: наявності ефективних систем корпоративного управління, управління ризиками, внутрішнього контролю в групі; наявності облікових процедур, інформаційних систем, необхідних для забезпечення виконання вимог на консолідованій основі; складання та подання консолідованої звітності; достатності регулятивного капіталу; дотримання економічних нормативів, лімітів та обмежень щодо певних видів діяльності, у тому числі щодо діяльності на території інших держав; порядку подання необхідної звітності та інформації.

Фінансова група зобов´язана визначити серед фінансових установ, що входять до її складу, відповідальну особу групи та погодити її з відповідним державним регулятором. Відповідальна особа фінансової групи зобов´язана забезпечити дотримання групою вимог, встановлених відповідним державним регулятором.

Законопроектом передбачено також право державних регуляторів застосовувати заходи впливу до фінансових груп та їх учасників у разі порушення ними законодавства і нормативно-правових актів державних регуляторів, зокрема, встановлювати для зазначених груп підвищені економічні нормативи, ліміти та обмеження щодо здійснення окремих видів операцій.

Проект містить положення про порядок співпраці між державними регуляторами, а також з відповідними органами нагляду інших держав. Відповідно до законопроекту державні регулятори зобов´язані погодити між собою порядок обміну інформацією щодо учасників фінансових груп, які знаходяться в сфері їх регулювання; мають право ініціювати один перед одним проведення перевірки фінансової установи, яка є учасником фінансової групи, та/або включення своїх представників до проведення перевірки такої фінансової установи; мають право ініціювати один перед одним застосування заходів впливу до фінансової установи, яка є учасником фінансової групи.

ВР дозволила НБУ впливати на учасників банківських груп


Новини Статті Аналітика
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Статутний капітал комерційного банку як джерело підвищення ліквідності банківської системи Статутний капітал комерційного банку як джерело підвищення ліквідності банківської системи Огляд українських ринків за 09.03.2011. Падіння на фоні низьких об’ємів Огляд українських ринків за 09.03.2011. Падіння на фоні низьких об’ємів
Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів НБУ лібералізує валютний ринок НБУ лібералізує валютний ринок Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Верховна Рада хоче ввести кримінальну відповідальність за маніпуляції на фондовому ринку Верховна Рада хоче ввести кримінальну відповідальність за маніпуляції на фондовому ринку Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня
Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Інвестиції в закордонні активи в українських умовах Інвестиції в закордонні активи в українських умовах Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків
Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Нацбанку нарахували мільярдну неефективність Нацбанку нарахували мільярдну неефективність Огляд українських ринків за 10.01.2011. Початок корекції? Огляд українських ринків за 10.01.2011. Початок корекції?

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті