Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 11:03 | London, Apr 19 09:03 | New York, Apr 19 05:03
Shanghai, Apr 19 17:03 | Tokyo, Apr 19 18:03 | Sydney, Apr 19 20:03

Вкладники українських банків вже вибивають гроші через Євросуд

Вкладники українських банків вже вибивають гроші через Євросуд
Рейтинг: 0
Голосів: 0




12 жовтня 2010 в 11:15 - Роман Зайцев


Вкладники українських банків вже вибивають гроші через Євросуд

Українці почали подавати до Європейського суду через невиплату проблемними банками депозитів.  



Українці, намагаючись повернути свої вклади з проблемних банків, вже звертаються до Європейського суду. Першим так вчинив військовий льотчик Юрій Проданчук з Львівської області і тепер чекає розгляду справи. Як розповів нам Юрій, в лютому 2008-го він поклав на рік у банк "Надра" велику суму (мова йде про декілька десятків тисяч доларів, точну цифру він не назвав). На жаль, через рік своїх грошей Юрій не побачив, тому що в банку почалися проблеми з виплатами вкладів і там ввели тимчасову адміністрацію. Проданчук пішов до суду і виграв його, але навіть держвиконавці не змогли дістати з "надр" банку внесок Юрія. А тому він вирішив піти до Європейського суду - подав позов на державу Україна, в якому не виконуються судові рішення.

"Я звернувся до Європейського суду і вже отримав відповідь, що справа прийнята до розгляду, - розповів нам Проданчук .- Я не самотній, ще чоловік сорок моїх однополчан, які воювали в гарячих точках і заробили там на життя, постраждали точно так само". Можливо, вони теж підуть до Європейського суду.

У прес-службі банку «Надра» нам відповіли, що клієнтам вони зараз повертають гроші поетапно, і якби Проданчук погодився на мирову, то, можливо, вже отримав би свій депозит. Киянка Наталя Трофименко розповіла нам, що свій внесок 2000 євро в банку "Надра" вона отримує частинами в гривнях на картку і потім розраховується за покупки. "Вже половину грошей повернула. Але так є сенс вступати, якщо депозит невеликий, як у мене", - каже Наталя.

На думку юриста Василя Мірошниченка, Проданчук вчинив правильно: "Невиконання рішення суду - це серйозне правопорушення і Євросуд за це карає. Швидше за все, позивач виграє, і тоді вже держава буде думати, як повернути йому вклад. Плюс ще компенсація з держбюджету - практика показує, що Євросуд присуджує 3-25 тис. євро. Щоправда, розгляд справи може затягнутися на 2-3 роки".

Як повідомлялося, у свою чергу банки збираються створити єдиний "чорний список" боржників і обмінюватися інформацією про недобросовісних позичальників, щоб у майбутньому не видавати їм кредити. На думку банкірів, існуючі спецструктури - бюро кредитних історій - не повною мірою справляються з цим завданням, тому що їх бази даних розрізнені. Як повідомили нам у прес-службі банку "Форум", ця ідея обговорюється вже кілька місяців, і поки точної дати опублікування списків немає. Але в них будуть потрапляти тільки бізнес-структури та їхні керівники, які свідомо ухиляються від повернення кредитів, тобто займаються аферами. При цьому в каталозі недобросовісних боржників не буде позичальників, що опинилися перед обличчям тимчасових фінансових труднощів. На фізосіб чорні списки боржників поки становити не планують.

Одержати свої гроші можна лише у двох банках, і то доведеться побігати по банкоматах, постояти в чергах і втратити 2% суми

"РОДОВІД"

У банку працює тимчасова адміністрація НБУ. Банк перераховує вклад, що закінчився і відсотки на поточний рахунок або картку, з яких можна зняти не більше 1 тис. грн на день і витратити не більше 5 тис. грн/день (якщо розрахунок йде по картці). Однак вкладники кажуть, що банк затримує перерахування грошей на картки. Також, за словами клієнтів, в банкоматах банку хронічно немає грошей, а за зняття грошей через касу банку потрібно платити 2% від суми вкладу та відсотків.

"Надра"

У банку працює тимчасова адміністрація НБУ. Банк продовжує часткові виплати вкладів за кількома програмами виплат, а також відкрив доступ до поточних і карткових рахунків вкладників - з них можна сплатити покупки на суму до 5 тис. грн на місяць, але не більше 2,5 тис. за один день (знімати готівку з карток поки не можна).

"Синтез"

У банку працює тимчасова адміністрація НБУ. Мораторій на видачу вкладів закінчився 8 вересня, але банк так і не почав розрахунки з вкладниками.

"Інпромбанк"

Тимчасова адміністрація була виведена 10 вересня, на сьогодні ніяких виплат не проводить. У банку припускають, що виплати відновляться наприкінці жовтня.

"Західінкомбанк"

Вклади не повертають. У банку це визнають, але поки не знають, коли почнуть виплати.

Вкладники українських банків вже вибивають гроші через Євросуд


Новини Статті Аналітика
Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket
Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
"Донецьксталь" обіцяє судитися з ДКЦПФР через призупинку обігу акцій Головна проблема банківської системи - боржники, які прикриваються депутатськими значками Головна проблема банківської системи - боржники, які прикриваються депутатськими значками Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий Місячний огляд фінансових ринків України - Лютий
Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. НБУ лібералізує валютний ринок НБУ лібералізує валютний ринок Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті