Інвестиції.орг

Kyiv, Mar 19 06:58 | London, Mar 19 04:58 | New York, Mar 19 00:58
Shanghai, Mar 19 12:58 | Tokyo, Mar 19 13:58 | Sydney, Mar 19 15:58

Експерти вважають, що банк проблемних активів не спрацює

Експерти вважають, що банк проблемних активів не спрацює




24 березня 2011 в 11:00 - Роман Зайцев


Експерти вважають, що банк проблемних активів не спрацює

Окрема структура, яка б отримала проблемні кредити у банків, може допомогти вирішити проблеми державних фінустанов, але для ринку в цілому, на жаль, вона не спрацює.



Таку думку виловив партнер ЮК "КПД Консалтинг" Микола Доленко.

Звичайно, підкреслює юрист, така структура розвантажила б життя банків, відокремивши погані активи від хороших банківських структур.

Про необхідність проведення таких дій заявив минулого тижня координатор проектів Світового банку у фінансовому секторі в Україні, Білорусі та Молдові Маріус Вісмантас.

І українські експерти висловили думку, що іноземні інвестори дуже зацікавлені у виході неякісних активів на український ринок. Тим не менш, на думку Доленка, створення в Україні банку безнадійних активів - завдання складно здійсненне.

Юрист відзначає, що виникає питання, хто буде власником і, відповідно, фінансувати таку структуру?

За словами Доленка, для того щоб очистити свій баланс, банку при продажу проблемних активів необхідно отримати розрахунок за продані кредити, при цьому істотною відстрочкою платежу задовольнятися він не буде. У той же час, набуваючи прострочений кредит, необхідно розуміти, що є ризик взагалі нічого не отримати від позичальника або отримати лише якусь частину його і, можливо, не в найближчому майбутньому.

"Постає питання пошуку інвестора, який оцінить і прийме такі ризики. Слід зазначити, що в Україні існує ряд компаній, які купують прострочені кредити у банків, проте, вони купують дуже незначну кількість боргів", - додав екперт.

Це лише ті кредити із запропонованих банками, за якими вони бачать певну перспективу роботи. Створення ж такої структури під державним началом, укупі з відсутністю необхідного персоналу і ретельно розробленою політики діяльності, як показує практика, швидше за все стане грунтом для різноманітних фінансових зловживань.

Другим важливим питанням, упевнений Доленко, є те, в якому вигляді повинна існувати така структура.

"Оскільки придбання проблемних кредитів буде відбуватися з дисконтом, такі операції будуть класифікуватися як факторинг. У свою чергу, факторингом можуть займатися або фінансові установи, або банки", - додав експерт.

У ЗМІ з‘явилася інформація, що уряд передбачає трансформувати один з банків у банк безнадійних активів.

"У відповідність до чинного законодавства про банки і банківську діяльність банк має відповідати значній кількості вимог НБУ, у тому числі дотримуватися різних економічних нормативів. Якщо ж активи банку будуть складатися з їх проблемних кредитів, вкрай малоймовірно, що він зможе відповідати вимогам НБУ", - вважає Доленко.

За його словами, порушення нормативів є підставою для застосування санкцій, аж до відкликання ліцензії. Можливо, що НБУ буде просто закривати очі на те, що відбувається, проте реальні наслідки зараз передбачити складно.

"Плюсом використання банку в порівнянні з фінансовою установою є наявність валютної ліцензії. Переважна більшість кредитів було видано в іноземній валюті, тому для отримання коштів у валюті новому кредитору буде потрібна ліцензія на операції з валютними цінностями. Отримання її фінансовій установі, яка не є банком, досить проблематично на практиці, а застосування рішень, за допомогою яких фінансова установа буде отримувати гривневий еквівалент валютного боргу, ускладнює схему і додає ще валютний ризик", - заявив Доленко.

Юрист звертає увагу на те, що однією з основних причин незначної кількості здійснених угод з продажу проблемних активів була і залишається ціна угоди.

"Кредити, за якими банк бачить більш-менш реальну можливість стягнути борг, зазвичай не продаються. А оцінити ймовірність отримання грошей з інших проблемних кредитах і погодити банку і покупцеві ціну виявилося досить важко", - підкреслив Доленко.

За його словами, продаж пула кредитів вимагає дуже копіткої і серйозної юридичної роботи: перевірка та підготовка істотної кількості документів, реєстрація змін до забезпечувальної документації.

"Помилки, допущені на цьому етапі, можуть послужити причиною для втрати можливості стягнути з боржника кошти з проблемного кредиту", - резюмував експерт.

Експерти вважають, що банк проблемних активів не спрацює


Новини Статті Аналітика
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Статутний капітал комерційного банку як джерело підвищення ліквідності банківської системи Статутний капітал комерційного банку як джерело підвищення ліквідності банківської системи Огляд українських ринків за 09.03.2011. Падіння на фоні низьких об’ємів Огляд українських ринків за 09.03.2011. Падіння на фоні низьких об’ємів
Ощадбанк виплатив понад 2 мільярди вкладникам Ощадбанк виплатив понад 2 мільярди вкладникам "Родовід Банку" НБУ лібералізує валютний ринок НБУ лібералізує валютний ринок Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів Інвестиції в закордонні активи в українських умовах Інвестиції в закордонні активи в українських умовах Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня
Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Азаров їде домовлятись про вільну торгівлю з ЄС Азаров їде домовлятись про вільну торгівлю з ЄС Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків
Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Нацбанку нарахували мільярдну неефективність Нацбанку нарахували мільярдну неефективність Огляд українських ринків за 10.01.2011. Початок корекції? Огляд українських ринків за 10.01.2011. Початок корекції?

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Як байка, так і життя ціниться не за довжину, а за зміст.

Сенека
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті