Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 14:32 | London, Apr 25 12:32 | New York, Apr 25 08:32
Shanghai, Apr 25 20:32 | Tokyo, Apr 25 21:32 | Sydney, Apr 25 23:32

Банківська сторона Податкового кодексу

Банківська сторона Податкового кодексу




3 грудня 2010 в 12:00 - Уляна Роїк


Банківська сторона Податкового кодексу

Поправки президента до Податкового кодексу практично не торкнулися фінансового сектору економіки. 



 Остання версія Податкового кодексу, прийнята Верховною Радою з поправками президента Віктора Януковича передбачає введення податку на дохід з депозитів за ставкою 5% з 2015 р. Банкіри задоволені: за найближчі п‘ять років вони встигнуть переконати клієнтів у тому, що податок на дохід депозитів - це не трагедія.

Спочатку планувалося ввести податок на дохід з депозитів на суму більше 200 тис. грн. Але банкіри і податківці прийшли до висновку, що це призведе лише до розпорошення вкладів по великій кількості банків, але ніяк не до зростання податкових надходжень до держбюджету.

У ході обговорення кодексу влітку цього року вирішили ввести податок на всі вклади незалежно від їхньої суми, причому вже з 2011 р. Банкіри забили тривогу: мовляв, введення такої міри вже з наступного року призведе до відтоку вкладів з банківської системи.

Втім, за словами народного депутата ВР Станіслава Аржевітіна, відстрочка до 2015 р. може бути і відмінена.

Банкіри запевняють: якщо відстрочку дійсно скасують, то можливий відтік вкладів, особливо тих, які належать забезпеченим фізособам, оскільки вони побоюються, що дані про їхні рахунки будуть надані в Податкову. За словами співробітника департаменту Private Banking одного з великих банків з іноземним капіталом, відразу після введення в Податковому кодексі норми про податок на депозити почався відтік вкладів забезпечених клієнтів і тільки завдяки затяжному обговоренню кодексу вдалося переконати клієнтів почекати з вилученням коштів з рахунків.

Втім, за словами Дмитра Зінкова, остання версія Податкового кодексу, прийнята Верховною Радою 18 листопада, містить досить м‘які норми щодо адміністрування податку на депозити. Тобто передбачається, що податок буде сплачуватися без розкриття банківської таємниці. Крім того, банкір не побоюється, що норму про відстрочення введення податку на депозити дійсно скасують: це буде просто нелогічно.

Податковий кодекс зберігає норму про те, що банки можуть відносити на валові витрати резерви, сформовані в розмірі 30% кредитного портфеля (до 2012 р.) і 20% (з 2012 р.). На даний момент банки відносять на валові витрати резерви, сформовані на 40% кредитного портфеля.

Про списання безнадійних боргів мови поки не йде. Згідно з нормами Податкового кодексу, банкам дозволяється списувати проблемну заборгованість за методикою НБУ (опублікована в жовтні, постанова № 424). Тобто, з одного боку, податкова, нарешті, визнала право банків списувати безнадійні борги, але, з іншого боку, прийнятий Податковий кодекс не вирішує проблеми подвійний податкового навантаження на банки при списанні боргів. Формально банки, як і раніше, зобов‘язані сплатити 25% податку на прибуток при списанні кредиту, оскільки раніше при формуванні резервів банк зменшив свій дохід на суму резерву і фактично відклав свої податкові зобов‘язання. Крім того, податкова може вимагати від банків, як податкових агентів, сплатити податок на доходи фізосіб за ставкою 15% (не повернувши кредит, фізособа фактично отримує дохід).

Тільки от банки, хоч і отримали відмашку від ДПАУ щодо списання боргів, що не планують цього робити, оскільки поки що не врегульоване питання про оподаткування такої операції.

Втім, банкіри і не думають, що зможуть істотно зменшити рівень резервів по простроченій заборгованості протягом наступного року.

 

Банківська сторона Податкового кодексу


Новини Статті Аналітика
Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Банки можуть збільшити обсяги споживчого кредитування Необхідність аудиту в особистому прибутковому оподаткуванні Необхідність аудиту в особистому прибутковому оподаткуванні Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review Обзор фондового рынка 13.07.2011_Market review
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Панама - один з найпривабливіших офшорних центрів світу Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 11.07.2011_PreMarket
Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Роль інформаційно - комунікаційних технологій в діяльності промислово - фінансових груп Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ У банків росте заборгованість за кредитами рефінансування перед НБУ Формування фінансової ланки інноваційної інфраструктури Формування фінансової ланки інноваційної інфраструктури Огляд ринку банківських депозитів в Україні в січні Огляд ринку банківських депозитів в Україні в січні
До кінця року 37 банків повинні наростити капітал до 120 млн грн. До кінця року 37 банків повинні наростити капітал до 120 млн грн. Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Роль комерційних банків у розвитку інфраструктури фондового ринку Огляд європейських ринків за 21.01.2011. Підсумки тижня Огляд європейських ринків за 21.01.2011. Підсумки тижня

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті