Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 25 07:38 | London, Apr 25 05:38 | New York, Apr 25 01:38
Shanghai, Apr 25 13:38 | Tokyo, Apr 25 14:38 | Sydney, Apr 25 16:38

АУБ пропонує НБУ докапіталізувати новостворені банки до 120 млн. грн.



15 лютого 2011 в 16:06 - Роман Зайцев


АУБ пропонує НБУ докапіталізувати новостворені банки до 120 млн. грн.

Асоціація українських банків (АУБ) звернулась до керівництва Національного банку України (НБУ) з компромісними пропозиціями щодо вимог збільшення капіталу новостворених банків - до 120 млн грн. Про це повідомляє прес-служба АУБ.



За оцінкою АУБ, більше 80 діючих банків станом на 1 жовтня 2010 р. не мали статутного капіталу у такому розмірі. Для виконання передбачених законопроектом №0884 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)" вимог ці банки протягом 2-х років мають збільшити розмір статутного капіталу у середньому на 67,2%, для чого потрібно 3,9 млрд грн додаткових інвестицій. Це при тому, - наголошують в АУБ, - що в Україні ще не подолані наслідки глибокої економічної кризи 2008-2009 рр.: приріст ВВП за 2010 р. склав лише 4%, збитки по банківський системі складали понад 13 млрд грн, продовжує залишатися високим рівень збиткових підприємств. За цих умов в країні просто відсутні достатні інвестиційні джерела для виконання зазначених вимог. "Таким чином, запровадження зазначених вимог є дискримінацією українських банків та створенням штучних непереборних перешкод у їх діяльності", - повідомив президент АУБ Олександр Сугоняко.

Посилаючись на досвід і практику Євросоюзу, в АУБ відзначають, що в Європі з її інвестиційними можливостями мінімальний початковий капітал для створення банку складає близько 50 млн грн, що у два рази менше ніж в Україні. "Уряди провідних країн розробили механізми для підвищення стабільності банківської системи (Базель ІІІ), згідно яких для збільшення адекватності капіталу з наявних 8% до 10,5% (тобто на 31%) надається 8 років - до 2019 р. У нас в Україні на понад 60% зростання пропонується надати всього 2 роки", - наголошується у листі АУБ до керівництва НБУ та народних депутатів України.

"Крім того, - зазначається у листі АУБ, - за європейським законодавством достатність капіталу діючих банків оцінюється не за показником статутного, а за розміром регулятивного капіталу, який включає окрім статутного ще й інші складові капіталу, у тому числі сформовані за рахунок прибутку цих банків (розкриті резерви)".

У зв‘язку з наведеним, з метою недопущення дестабілізації стану банківської системи, забезпечення виконання президентської Програми реформування фінансового сектору та запровадження в Україні європейських підходів у контролі за достатністю капіталу діючих банків, АУБ у листі до керівництва НБУ та народних депутатів України запропонувала, як компромісний варіант, при розгляді законопроекту у прикінцевих положеннях передбачити: вимогу для діючих банків на нарощення ними свого регулятивного (а не статутного) капіталу до розміру 120 млн грн; надати термін на здійснення такого нарощення капіталу не менше 3-х років (до кінця 2014 р.), як це передбачено затвердженою Президентом України Програмою економічних реформ України на 2010 - 2014 рр.

Нагадаємо, 15 лютого 2011 р. у Верховній Раді Україні заплановано розгляд у ІІ читанні згаданого законопроекту. За інформацією АУБ, в остаточній його редакції статутний капітал для новостворених банків складатиме 120 млн грн, а банки, які вже працюють на ринку, повинні упродовж 2-х років привести розмір свого статутного капіталу у відповідність до цієї норми.

АУБ пропонує НБУ докапіталізувати новостворені банки до 120 млн. грн.


Новини Статті Аналітика
Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 31 травня збільшився на 182 млн грн. Статутний капітал комерційного банку як джерело підвищення ліквідності банківської системи Статутний капітал комерційного банку як джерело підвищення ліквідності банківської системи Огляд українських ринків за 09.03.2011. Падіння на фоні низьких об’ємів Огляд українських ринків за 09.03.2011. Падіння на фоні низьких об’ємів
Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів Дефіцит поточного рахунку НБУ у квітні 2011 р. скоротився до 293 млн доларів НБУ лібералізує валютний ринок НБУ лібералізує валютний ринок Тижневий огляд фінансових ринків України Тижневий огляд фінансових ринків України
Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Загальний обсяг нових депозитів у квітні 2011 р. зменшився до 98 млрд грн. Інвестиції в закордонні активи в українських умовах Інвестиції в закордонні активи в українських умовах Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня Огляд українських ринків за 04.02.2011. Підсумки тижня
Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Загальний обсяг нових кредитів у квітні зменшився до 110 млрд грн. Нацбанку нарахували мільярдну неефективність Нацбанку нарахували мільярдну неефективність Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків Огляд українських ринків за 31.01.2011.Світова кон’юнктура визначає динаміку вітчизняних ринків
Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Залишок коштів на коррахунках банків України на 30 травня зменшився на 782 млн грн. Ймовірність дефолтів українських банків, як за зовнішніми так і за внутрішніми зобов’язаннями залишається невисокою Ймовірність дефолтів українських банків, як за зовнішніми так і за внутрішніми зобов’язаннями залишається невисокою Огляд українських ринків за 10.01.2011. Початок корекції? Огляд українських ринків за 10.01.2011. Початок корекції?

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Присягаюся своїм життям і любов'ю до нього, що ніколи не буду жити заради іншої людини і ніколи не попрошу і не змушу іншу людину жити заради мене.

Айн Ренд
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті