Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 21:03 | London, Apr 19 19:03 | New York, Apr 19 15:03
Shanghai, Apr 20 03:03 | Tokyo, Apr 20 04:03 | Sydney, Apr 20 06:03

В умовах кризи найважливіше утримати вже існуючих клієнтів



4 жовтня 2010 в 17:04 - Христина


В умовах кризи найважливіше утримати вже існуючих клієнтів

На підставі досвіду проведення консалтингових робіт, компанія BusinessVision розробила аналітичну записку з практичними рекомендаціями для дистриб’юторських і торгівельних компаній з проведення антикризових заходів.  



Згідно з документом, перше, що потрібно зробити в ситуації, що склалася, це визнати, що падіння попиту неминуче і компанія має бути готова до найбільш песимістичного варіанту, щоб вижити. Про розвиток і зростання поки що треба забути: головний пріоритет на найближчі місяці - утримання продажів на необхідному для мінімізації збитків рівні. Відповідно, всі рішення менеджменту повинні виходити з цих принципів.

Друге: критично важливо розробити економічну модель бізнесу компанії залежно від розмірів падіння попиту. У товарах не першої необхідності варто прогнозувати падіння 50% у 2009 році і проаналізувати, що буде з компанією і які заходи буде потрібно для мінімізації збитків. В інших видах бізнесу - падіння на 10-20%.

Третє: необхідна чітка антикризова програма (краще - декілька варіантів, залежно від розмірів падіння попиту), затверджена на рівні вищого керівництва компанії. Дія окремих її елементів повинна початися вже в листопаді. Наявність такої програми і прогнозної моделі дозволить з мінімальним стресом для компанії і її працівників пройти через кризу і мінімізувати втрати, завдані нею.

Далі, в кризових умовах украй важливе об’єднання команди. Необхідно прибрати всі деструктивні елементи в роботі і надихнути ключових співробітників на подолання кризи, заздалегідь продумати план можливих звільнень і проводити в цій області послідовну і виразну політику, аби не сіяти паніку серед персоналу.

В управлінні фінансами слід зосередитися на управлінні грошовим потоком, а не рентабельністю, контролювати його в режимі on-line, аби оперативно приймати заходи по його регулюванню.

Вкрай важливо переглянути принципи роботи з клієнтами з точки зору їх кредитування: у зв’язку з підвищенням вірогідності банкрутств серед них (або, принаймні, затримки платежів).

Оскільки в кризових умовах важливіше утримати наявних клієнтів і регулярно отримувати від них гроші, рекомендується відповідна зміна пріоритетів в роботі менеджерів по продажах, переорієнтації їх мотивації саме на ці завдання, а не пошук нових клієнтів.

Відносно витрат рекомендується введення жорсткої системи контролю витрат, посилення нормативів витрат і інтенсифікація використання існуючих ресурсів компанії (зокрема перерозподіл навантаження від співробітників, що звільняються, на тих, що залишаються).

У ситуації, що склалася, необхідно переоцінити всі запущені інвестиційні програми і залишити лише ті, які ведуть до прямого скорочення витрат або в будь-якому разі підвищують економічну ефективність компанії і окупляться протягом декількох місяців.

Планерування діяльності компанії повинне передбачати максимально часті коректування в разі зміни попиту, довгострокове планерування в існуючих умовах буде практично неможливе.

Проте будь-яка криза - це не лише проблеми і їх подолання, але також можливості і унікальні пропозиції, це поява компаній, активів, товарів на принципово відмінних від докризових умовах. В результаті банкротства підприємств на ринку з’являтимуться об’єкти нерухомості, устаткування, інші активи за значно заниженою вартістю, і для підприємства в нормальному фінансовому стані така ситуація буде унікальною можливістю для росту.

З іншого боку, вірогідні проблеми ваших конкурентів приведуть до звільнення ними певної частки ринку, чим за бажання можна уміло скористатися - необхідно лише бути до цього готовим і розуміти найбільш вірогідні точки можливого росту.

 

В умовах кризи найважливіше утримати вже існуючих клієнтів


Новини Статті Аналітика
Євро дешевшає через кризу в Греції Євро дешевшає через кризу в Греції Переваги власного бізнесу Переваги власного бізнесу Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому Огляд ринку банківських депозитів в Україні в лютому
За три роки Білорусь має приватизувати активи на 7,5 мільярдів доларів За три роки Білорусь має приватизувати активи на 7,5 мільярдів доларів Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Огляд ринку банківських депозитів в Україні в січні Огляд ринку банківських депозитів в Україні в січні
ФРС почне розпродаж активів після підвищення ставок ФРС почне розпродаж активів після підвищення ставок Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Окремі аспекти правового статусу компанії з управління активами інституту спільного інвестування Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років державотворення. Шлях до незалежності
Обама лякає американців ще гіршою фінансовою кризою Обама лякає американців ще гіршою фінансовою кризою Інновації як основа конкурентоспроможності підприємства Інновації як основа конкурентоспроможності підприємства ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ ДВАДЦАТЬ ТРИЛЛИОНОВ ЧЁРНЫХ ВТОРНИКОВ
Експерти кажуть, що другої хвилі кризи в Україні не буде Експерти кажуть, що другої хвилі кризи в Україні не буде Стратегії інвестування: сутність і умови реалізації Стратегії інвестування: сутність і умови реалізації Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.) Фондовый рынок: премаркет от интернет-брокера iTrader (19.04.)

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті