Інвестиції.орг

Kyiv, Apr 19 12:50 | London, Apr 19 10:50 | New York, Apr 19 06:50
Shanghai, Apr 19 18:50 | Tokyo, Apr 19 19:50 | Sydney, Apr 19 21:50

Рецепт боротьби Китаю з інфляцією



12 лютого 2011 в 17:09 - Христина


Рецепт боротьби Китаю з інфляцією

Суперечки про те, наскільки далеко китайські власті готові зайти в боротьбі з інфляцією спалахнули з новою силою після підвищення ставок Народним банком Китаю. Подальше посилення кредитно-грошової політики змушує побоюватися за збереження високих темпів зростання економіки.



Тим не менш оптимісти вірять, що дій китайського ЦБ уже досить, щоб приборкати зростання цін, і після завершення канікул на честь китайського Нового року (середина лютого) нових жорстких заходів не буде. Але є й інші прогнози, наприклад, про те, що до кінця першого кварталу резервні вимоги до банків будуть підвищені з нинішніх 18,5% до 23%.

Всього китайський Центробанк у поточному році двічі підвищував ставки і шість разів - резервні вимоги до комерційних банків. Але на фоні прийняття все нових жорстких заходів ситуація з кожним місяцем погіршувалася. Липнева інфляція становила 2,9% в річному обчисленні, серпнева 3,3%, вереснева 3,6%, жовтнева 4,4%, листопадова 5,1%.

Крім гарантованого перевищення запланованого 3-відсоткового рівня інфляції владі не вдалося виконати свій план обмеження обсягів кредитування показником 7,5 трлн. юанів ($1,14 трлн.). Вже за підсумками 11 місяців китайські банки видали кредитів на 7,45 трлн. юанів ($1,12 трлн.). А за підсумками року обсяг кредитування, по більшості оцінок, перевищить 8 трлн. юанів ($1,2 трлн.). Таким чином, можна говорити про невисоку ефективність заходів, що приймалися Народним банком Китаю.

Продовольча інфляція
, що склала в листопаді 11,7%, залишається головним чинником зростання цін у країні. При інфляції 5,1% на продовольство довелося 3,8 процентного пункту зростання цін і ще 0,9 п. п. - на житло. Незважаючи на рекордні посухи та повені, Китай в 2010 році не тільки не скоротив, а й навіть трохи збільшив свій урожай зернових - на 2,9% до 546,41 млн. т. Проте зернові продукти подорожчали більш ніж на 14%. Ще гірша ситуація з овочами і фруктами - зростання цін на останні, наприклад, перевищило 28%.

Ситуація посилюється тим, що овочі є популярним предметом фінансових спекуляцій і, як визнав чиновник апарату керівної групи Держради з питань сільського господарства Чжан Сівень, такі продукти, як горох і часник, "поступово набувають атрибуту інструментів фінансового ринку". У минулому році спекуляції часником, що приводили до зростання цін на нього в окремих регіонах у десятки разів, вже перетворювалися на проблему загальнонаціонального масштабу.

Зусилля китайських властей зараз сфокусовані на боротьбі зі зростанням цін на продукти харчування, передусім на фрукти та овочі. Ці заходи носять багато в чому адміністративний характер. Ще 17 листопада Держрада КНР опублікувала розпорядження, яке зобов‘язує місцеві влади в містах не допускати різкого зростання цін на продукти харчування, напускаючи на винних всілякі перевірки. Регулюючим органам було запропоновано підсилити увагу до можливих випадків необгрунтованого зростання цін на продукти. При необхідності вони повинні здійснювати товарні інтервенції на продовольчому ринку за рахунок держрезервів. Крім того, робляться кроки щодо полегшення доступу виробників овочів на ринки великих міст, наприклад, з вантажівок, що перевозять овочі, не береться плата за користування платними магістралями.
 

Рецепт боротьби Китаю з інфляцією


Новини Статті Аналітика
Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Ціни на харчі до 2030 року зростуть удвічі Актуальні напрями інвестиційних проектів Актуальні напрями інвестиційних проектів Обзор фондового рынка 14.07.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 14.07.2011_PreMarket
Китай хоче виробити рекордну кількість сталі Китай хоче виробити рекордну кількість сталі Деякі поради інвестору Деякі поради інвестору Обзор фондового рынка 07.06.2011_PreMarket Обзор фондового рынка 07.06.2011_PreMarket
"Укравтодор" позичив 450 мільйонів на дороги Інноваційно - інвестиційний потенціал лізингу в умовах кризи Інноваційно - інвестиційний потенціал лізингу в умовах кризи Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 15.04.2011. Китай публікує дані про високі темпи інфляції
Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39% Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39% Інновації як основа конкурентоспроможності підприємства Інновації як основа конкурентоспроможності підприємства Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 30.03.2011. ВІдновлення зростання? Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 30.03.2011. ВІдновлення зростання?
Туркменістан має друге за величиною газове родовище у світі Туркменістан має друге за величиною газове родовище у світі Управління інвестиційними ризиками підприємства Управління інвестиційними ризиками підприємства Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 28.03.2011. Песимізм не проходить Огляд ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону за 28.03.2011. Песимізм не проходить

Завантаження коментарів...

Назад

Новини
Інвестування
Аналітика
 
Купити рекламу на порталі ІНВЕСТИЦІЇ.орг


 
Економічний календар
Інвестиційні проекти
Каталог підприємств
Оголошення

Фраза дня

Покажіть мені успішний бізнес, і я покажу Вам реалізоване з ентузіазмом сміливе рішення.

Пітер Друкер
Економічний календар
 
 
Підписатись на матеріали

Тут ви можете підписатись на отримання матеріалів на електронну пошту, введіть свою електронну пошту


  

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС 'ІНВЕСТИЦІЇ' - ЦЕ НАЙСВІЖІША ТА НАЙАКТУАЛЬНІША ІНФОРМАЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИНКІВ
   
ІНФОРМАЦІЯ ІНВЕСТУВАННЯ ІНДИКАТОРИ  УКРАЇНА ІНДИКАТОРИ  СВІТ Послуги
    Створення сайту - Іннеті